Am fost prima oară la Veliko în 2009, excursie cu facultatea. Mi s-a părut un orăşel ponosit, sărac, dar cu un aer aparte, pitoresc. 

Am revenit 5 ani mai târziu cu o gaşcă de prieteni, se mai animase situaţia, băgase şi Primăria nişte bani să amenajeze nişte puncte de belvedere plus alte lucruri mici, străzile erau mai curate.

După alţi 5 ani, locul a evoluat şi mai mult, Veliko Târnovo mi se pare o staţiune de munte foarte animată, curată şi încă ieftină. Depinde ce căutaţi, dacă vreţi linişte într-un loc izolat, nu mai e ce trebuie, s-a aglomerat destul de mult. Încă nu a devenit o problemă aglomeraţia, însă probabil că peste câţiva ani se va ajunge şi acolo.

Veliko Târnovo e la 180 de km de Bucureşti, drum care se face în aproximativ 3 ore, depinde cât de mult staţi la graniţă. E plin de români, cred că procentul este 50-50 români-bulgari, ca să nu spun că la anumite hoteluri erau 80% maşini cu numere de Bucureşti (şi altele de Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova).  Cu toate astea, am văzut şi francezi, englezi, asiatici, chestie care nu se întâmpla în urmă cu câţiva ani.

Oraşul e situat pe dealuri, aşa că vezi casele ordonate frumos, în trepte. Singurele chestii de vizitat sunt cetatea Tsarevets şi monumentul Asăneştilor. Cetatea e de pe vremea în care acolo era capitala statului medieval condus de fraţii Petru şi Ioan Asan (dinastia Asăneştilor despre care noi învăţăm la şcoală că ar fi fost de origine română). Monumentul e construit de comunişti şi e destul de urât, dar se integrează interesant în peisaj.

De data asta am nimerit şi un hotel bun, după două experienţe aşa şi-aşa. Yantra Grand Hotel e locul în care aş reveni la Veliko, mai ales că mai mult de 1-2 nopţi n-ai ce să faci acolo. De evitat Interhotel (cel mare şi comunist) şi Hotel Central (e un hotel mai mic, la care am stat în 2014 şi care a fost cam meh). La Yantra aveţi şi parcare, poziţionare bună şi privelişte superbă spre cetatea Tsarevets care e luminată noaptea. Plus un non-stop chiar vis-a-vis de hotel, ceea ce s-ar putea să fie folositor în anumite situaţii.

Există şi câteva restaurante bune, dar mare atenţie că trebuie să rezervaţi din timp, altfel riscaţi să nu prindeţi masă.

Shtastliveca este alegerea numărul 1, un restaurant la care ne-a dus Carmen acum 5 ani, între timp a devenit un fel de atracţie a staţiunii, greu mai prinzi o masă, trebuie să rezervi cu o zi înainte în weekend.

Gurko are nişte salate bulgăreşti excelente şi o pită cu caşcaval care merge la fix. E foarte tradiţional restaurantul şi pare că şi-a mai pierdut din clientela de altădată, fiind ceva mai ascuns, pe străduţele pietruite ale oraşului.

EGO este altă variantă bună, dacă nu prindeţi loc la Shtastliveca. Au nişte chestii tradiţionale bulgăreşti care vă vor face să vă lingeţi pe degete. Au şi grătare, burgeri, pizza, paste, dar e păcat să mergeţi acolo 2 zile şi să alegeţi tot chestiile astea clasice.

Ce m-a surprins plăcut e că au mai apărut şi nişte baruri în care se cântă muzică live, nişte Wine Bars (vreo 2 sau 3), o gelaterie care am înţeles că are o îngheţată foarte bună (n-am gustat, că nu sunt fan). 

În afară de cetate şi de monument + o vizită scurtă printr-un fel de centru vechi, nu sunt multe lucruri de făcut, însă poţi umple o zi şi jumătate fără probleme. Mi se pare o alegere foarte bună pentru un cuplu, pentru o gaşcă de prieteni, pentru mai multe familii cu copii. Preţurile sunt destul de mici, cu vreo 60-70 de lei mănâncă 2 persoane fără probleme.

Există în zonă şi o chestie care se cheamă Mini Bulgaria, dar care n-am înţeles exact ce scop are, un fel de expoziţie cu clădiri emblematice ale Bulgariei construite în miniatură.