S-au făcut deja 3 ani de când s-a deschis Veranda, mall-ul de lângă Piaţa Obor, aşa că au organizat un mic eveniment care să marcheze momentul. Aşteptam cu interes o întâlnire cu oamenii de acolo, mai ales că aveam diverse întrebări de consumator. Trec aproape în fiecare zi prin faţa mall-ului, este fix drumul dintre birou şi casă, foarte rar se întâmplă să aleg altă rută. Ajung destul de des şi în mall, ba pentru cumpărături de la Carrefour, ba pentru masa de prânz, aşa că aveam o serie de întrebări de power user.

În momentul de faţă Veranda are peste 90 de magazine, are un birou de evidenţa populaţiei care va fi mărit o dată cu extinderea la care se lucrează acum, ba chiar va avea şi o poştă. Practic, extensia care s-a făcut pentru cinematograf reprezintă un etaj în plus, construit pe acoperiş (acolo unde era parcare). Totul era în plan încă de la început, ba chiar lucrurile au durat ceva mai mult decât şi-ar fi dorit dezvoltatorii de la început.

Cinematograful este operat de slovacii de la Cineplex, va avea 12 săli cu 1300 de locuri, vor fi 2 săli VIP cu posibilitatea de a comanda popcorn şi mâncare direct de pe scaun prin intermediul unei tablete incorporate în scaun, va exista o cameră cu filme pentru copii mici şi se va deschide peste aproximativ o lună (final de noiembrie, început de decembrie). E o veste foarte bună, voi putea merge pe jos la cinema, după cum a zis o prietenă. 

De puţin timp s-a deschis şi un Cărtureşti în aripa dinspre Piaţa Obor, pe locul în care era Sushi Terra la început. Nu e foarte mare, însă găseşti câteva lucruri interesante în caz că trebuie să iei foarte repede un cadou pentru cineva. De câteva luni e şi un World Class la ultimul etaj al mall-ului, au mai apărut şi alte magazine.

Uşor-uşor se diversifică oferta celor de la Veranda, probabil că va creşte traficul odată ce deschid şi cinematograful. Am înţeles că va exista şi un al doilea food court, ceea ce e o veste foarte bună, zona are foarte puţine opţiuni bune pentru masa de prânz, mai ales dacă nu vrei fast-food.

Ca de obicei, s-a discutat puţin şi despre cifre, că pentru asta veniseră jurnaliştii de business. Veranda a avut creşteri cu 20-30% de la an la an, au ajuns pe la 8-9 milioane de euro pe an cifră de afaceri şi speră să atingă 10 milioane de euro în cel mai scurt timp. 

Am întrebat şi de Inditex, însă momentan compania spaniolă nu va fi prezentă acolo (adică nu vor exista Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho).

Legat de parcarea cu plată, cel mai probabil se va implementa odată cu deschiderea cinematografului. Nu mi se pare o mare problemă, e un pas firesc, menit să-i împiedice pe oameni să-şi lase maşinile peste noapte acolo. Sper doar ca atunci când vor fi zăpezi mari să ridice barierele şi să permită parcarea acolo pentru ca oraşul să fie deszăpezit mai uşor, aşa cum au făcut Plaza şi AFI (dacă îmi amintesc bine) iernile trecute. Mi s-a părut un gest foarte mişto pentru comunitate, nu ştiu exact cât de eficient a fost.

Oricum, cu sau fără plată a parcării, oamenii tot pe stradă parchează dacă au treabă la piaţă, iar poliţia locală este complet depăşită în weekend, ceea ce face ca traficul să fie un coşmar în zonă.

Per total mi se pare foarte cinstită poziţionarea pe care o are Veranda: loc în care poţi să-ţi rezolvi mai multe probleme concomitent (cumpărături, poştă, primărie) astfel încât să ajungi mai repede acasă şi să-ţi poţi petrece mai mult timp cu familia.