În urmă cu câteva săptămâni petreceam timp de calitate pe Facebook când am văzut o postare a Elenei Marcu legată de aniversarea a 3 ani de Black Button Books.
O aveam deja pe listă pe Elena, am urmărit evoluţia editurii încă de la început, am fost şi la lansare, mi s-a părut un demers extrem de curajos într-o piaţă de carte tot mai complicată. Nici n-aveam idee cât de dificil poate fi să începi o editură, în contextul în care investeşti nişte bani şi habar nu ai când o să-i vezi înapoi.black
Industria de carte funcţionează în regim de consignaţie, cărţile pe care le vedeţi pe rafturile librăriilor sunt deţinute de edituri, iar banii ajung la ele doar după ce le cumpără cineva. Altfel, librăria nu face decât să le găzduiască acolo, gratuit. Mă rog, nu chiar gratuit, că primeşte comision la vânzare.
Şi cu toate astea sunt oameni pe lumea asta care se străduiesc să ţină pe picioare o editură şi vorbesc despre principii, traduc cărţi care să pună pe agenda publică teme precum feminismul, comunitatea LGBTQ şi multe, multe altele. Antreprenoriat cultural tratat cu toată pasiunea din lume.
În fine, am vorbit multe chestii mişto cu Elena în emisiunea de azi. Recomandarea mea e să intraţi într-o librărie şi să cumpăraţi o carte BBB, sau mai bine s-o comandaţi direct de pe site, că e mai profitabil aşa pentru ele.
Later edit: Emisiunea e mai jos
Diseară, de la 22:00, intraţi pe UrbanSunsets.com pentru a asculta toată discuţia.
PS: Dacă n-aţi ascultat primul sezon din Primii trei ani, cele 8 emisiuni sunt pe Spotify: cea cu Ergo (de la PORC) – Anchor.fm, Spotify, cea cu Alexandru Neştian (de la iTux) – Anchor.fm, Spotify, cea cu Tudor Iacob (de la NativeBox) – Anchor.fm, Spotify, cea cu Ruxandra Micşunescu (de la Line Agency) – Anchor.fm, Spotify, cea cu Mih Lovin (de la Le Squad + PGM + altele) – Anchor.fm, Spotify, cea cu Valeria Tudor (de la The House PR Agency) – Anchor.fm, Spotify, cea cu Andrei Costescu (de la mReady) – Anchor.fm, Spotify şi cea cu Cristina Puţan (de la PRbeta) – Anchor.fm, Spotify.
2 comentarii. Leave new
„traduc cărţi care să pună pe agenda publică teme precum feminismul, comunitatea LGBTQ şi multe, multe altele. Antreprenoriat cultural tratat cu toată pasiunea din lume. ”
Feminismul si chestiile legate de LGBT reprezinta, mai nou, „cultura”? :))
Man, nu ma uit la clipurile astea (singura data cand am vrut sa vad un episod, nu iti mergea playerul pe site), dar citesc fiecare prezentare pe care o faci acestor „antreprenori”, ca ma binedispun intotdeauna.
Da, e parte din cultură. Don’t go full retard, man.