Initiative & iSense Solutions au publicat recent un studiu legat de piaţa de Video on Demand din România realizat online pe un eșantion de 1.200 de respondenți din mediul urban, cu vârste
cuprinse între 18 și 54 de ani.

Cea mai importantă informaţie este că 69% dintre românii din mediul urban folosesc cel puţin un serviciu de VoD pe bază de abonament, iar media este de 1,6 astfel de servicii folosite.

Însă am făcut rost de mai multe cifre pe surse, dincolo de comunicatul de presă, şi sunt o mulţime de concluzii interesante.

Foarte important de menţionat e că la VoD intră şi platformele free, precum Youtube şi Facebook. Asta pe lângă Netflix, HBO Go, Youtube Premium, Prime Video, Orange Go, Telekom TV, Digi Online, Antena Play, ProTV Plus şi restul siteurilor pe care poţi să dai play unui video la alegere.

Netflix este lider, cu 46% din utilizatori, în timp ce 33% au abonament la HBO Go. Evident, se şi suprapun cele două platforme în unele cazuri, din moment ce media e de 1,6 servicii VoD. 

Interesant e că cifrele sunt similare cu ce se întâmplă în SUA, unde s-a ajuns tot la 69% rată de penetrare a platformelor de streaming, numai că acolo nu e un studiu făcut doar la nivel urban. În urmă cu 4 ani doar 2 din 5 americani aveau abonament la un serviciu de streaming.

Media de utilizatori pe fiecare cont este de 2.9 useri la Netflix, 2.4 useri la HBO GO şi tot peste 2 la celelalte servicii (Orange TV, Telekom TV etc.). Interesant e că parola de Netflix e împărţită cu oameni din afara “gospodăriei”, adică cu prietenii sau familia extinsă. Sunt 1,6 useri în medie din afara “gospodăriei” cu care utilizatorii împart contul de Netflix şi 1.2 pe HBO GO. Netflix chiar are o problemă cu acest sharing al contului şi ar cam vrea să facă ceva în privinţa asta, după cum s-a discutat recent

29% din utilizatori împart contul de Netflix cu prietenii, 30% cu alţi membri ai familiei (alţii decât părinţi, bunici, copii). La HBO GO cifrele sunt 24% în ambele cazuri. Probabil că are legătură şi cu faptul că HBO Go nu are profile separate pentru mai mulţi useri.

Alte cifre interesante

56% se uită singuri, în timp ce 44% se uită cu încă cineva (simt că e mult Netflix cheating în procentul ăla de 56%).

6% dintre românii intervievaţi se uită la muncă la Netflix şi HBO Go. Aş fi pariat pe mai mult.

20% se uită de pe smartphone; mai fac şi eu asta uneori, preponderent în avion (unde funcţia Download este sfântă)

În ceea ce priveşte contentul, 70% se uită la filme, 41% la seriale, doar 13% la documentare. Mai ţineţi minte când plângea lumea pe internet că s-a scos Discovery de pe RDS? Cam aşa e şi aici, suntem fani documentare, doar la nivel declarativ.