Initiative & iSense Solutions au publicat recent un studiu legat de piaţa de Video on Demand din România realizat online pe un eșantion de 1.200 de respondenți din mediul urban, cu vârste
cuprinse între 18 și 54 de ani.
Cea mai importantă informaţie este că 69% dintre românii din mediul urban folosesc cel puţin un serviciu de VoD pe bază de abonament, iar media este de 1,6 astfel de servicii folosite.
Însă am făcut rost de mai multe cifre pe surse, dincolo de comunicatul de presă, şi sunt o mulţime de concluzii interesante.
Foarte important de menţionat e că la VoD intră şi platformele free, precum Youtube şi Facebook. Asta pe lângă Netflix, HBO Go, Youtube Premium, Prime Video, Orange Go, Telekom TV, Digi Online, Antena Play, ProTV Plus şi restul siteurilor pe care poţi să dai play unui video la alegere.
Netflix este lider, cu 46% din utilizatori, în timp ce 33% au abonament la HBO Go. Evident, se şi suprapun cele două platforme în unele cazuri, din moment ce media e de 1,6 servicii VoD.
Interesant e că cifrele sunt similare cu ce se întâmplă în SUA, unde s-a ajuns tot la 69% rată de penetrare a platformelor de streaming, numai că acolo nu e un studiu făcut doar la nivel urban. În urmă cu 4 ani doar 2 din 5 americani aveau abonament la un serviciu de streaming.
Media de utilizatori pe fiecare cont este de 2.9 useri la Netflix, 2.4 useri la HBO GO şi tot peste 2 la celelalte servicii (Orange TV, Telekom TV etc.). Interesant e că parola de Netflix e împărţită cu oameni din afara „gospodăriei”, adică cu prietenii sau familia extinsă. Sunt 1,6 useri în medie din afara „gospodăriei” cu care utilizatorii împart contul de Netflix şi 1.2 pe HBO GO. Netflix chiar are o problemă cu acest sharing al contului şi ar cam vrea să facă ceva în privinţa asta, după cum s-a discutat recent.
29% din utilizatori împart contul de Netflix cu prietenii, 30% cu alţi membri ai familiei (alţii decât părinţi, bunici, copii). La HBO GO cifrele sunt 24% în ambele cazuri. Probabil că are legătură şi cu faptul că HBO Go nu are profile separate pentru mai mulţi useri.
Alte cifre interesante
56% se uită singuri, în timp ce 44% se uită cu încă cineva (simt că e mult Netflix cheating în procentul ăla de 56%).
6% dintre românii intervievaţi se uită la muncă la Netflix şi HBO Go. Aş fi pariat pe mai mult.
20% se uită de pe smartphone; mai fac şi eu asta uneori, preponderent în avion (unde funcţia Download este sfântă)
În ceea ce priveşte contentul, 70% se uită la filme, 41% la seriale, doar 13% la documentare. Mai ţineţi minte când plângea lumea pe internet că s-a scos Discovery de pe RDS? Cam aşa e şi aici, suntem fani documentare, doar la nivel declarativ.
8 comentarii. Leave new
Eu nu dau niciun leu pe astfel de platforme, pentru ca nu-si merita banii. Am incercat gratis Netflix, am renuntat pentru ca 99% din titluri sunt gunoaie… aveau dreptate cei care sustineau ca „Netflix tampeste”.
Ce ma intereseaza in materie de filme, seriale si documentare, se gaseste si gratis pe net si intotdeauna se va gasi. De exemplu documentarul Romania Neimblanzita l-am vazut zilele trecute online, gratis.
Ăsta a fost ultimul tău comentariu aici, m-am plictisit de atitudinea ta de Gică Contra. Am înţeles ideea, totul e de rahat.
Ce zici tu ca se gaseste gratis pe internet – se gaseste legal ?
Romania neimblanzita e si pe Amazon Prime.
Ma gandesc ca ar fi corect sa ajunga cativa leuti si la cei care l–au realizat de la cei care il vizioneaza, nu crezi ?
Adică piratezi. Felicitări.
@Kopa_Kopan Daca iti place sa vezi filme si documentare gratis, ar trebui sa apreciezi existenta plaftormelor de streaming pentru ca de acolo vine contentul, de pe astfel de platforme este descarcat. Deci piratii ar trebui sa aprecieze Netflix, HULU, Amazon, Apple s.a.m.d.
99% din orice e ‘gunoi’. 99% din meciurile de fotbal, 99% din mancarea din supermarket, 99% din continutul de pe internet. Important e sa ne indreptam atentia spre acel 1%.
Cifrele alea par cam mari dar ma gandesc ca daca esti abonat RDS net + cablu cu optiunea de HBO deja te contorizeaza cu 3 VoD: DigiOnline, HBOGo si YouTube. Desi DigiOnline n-ar trebui inclusa ca e doar stream TV, nu video salvat (nu se pune sectiunea de HBOGo din ea ca e … HBOGo).
Sondajul e varză, fiind făcut online. Normal că în mediul online dai de mult mai mulți oameni ce au abonamente. Să extrapolezi de acolo la întreg mediul urban mi se pare o greșeală.
Păi stai puţin, că vreo 70% din oamenii din mediul urban au o conexiune de internet acasă. Mai sunt şi nişte procente care au internet pe mobil, aşa că aş zice că vorbim de aproximativ 80% cu acces la internet. Cum ar fi trebuit să-l facă? Door to door? 🙂
Astea sunt cifrele pe care le avem, singurele, hai să discutăm pe ele până face cineva un studiu mai bun. În condiţiile în care de multe ori n-avem niciun fel de cifre pentru România, mi se pare extrem de util fiecare astfel de studiu, că ne dă măcar o idee.