S-a încheiat turul campionatului din Anglia, astfel că putem trage nişte concluzii.

Liverpool are 13 puncte avans faţă de locul 2, ocupat de Leicester şi o restanţă cu West Ham. Din păcate, restanţa respectivă se va juca abia pe 24 februarie, iar până atunci se mai pot schimba foarte multe lucruri. West Ham este în acest moment în derivă, însă peste 2 luni s-ar putea ca lucrurile să stea diferit. Deci nu putem vorbi de 16 puncte avans.

Spre deosebire de sezonul trecut, Liverpool arată puţin mai bine, Manchester City arată puţin mai rău. Echipa lui Pep are deja 5 înfrângeri, în condiţiile în care sezonul trecut a pierdut doar 4 meciuri în 38 de partide. Mă rog, Liverpool a pierdut atunci un singur meci şi tot n-a fost suficient, deci problema nu e neapărat la înfrângeri, ci la egaluri.

Habar n-am dacă va câştiga Liverpool titlul, însă, realist vorbind, dacă se întâmplă e pentru că City n-a reuşit să ţină pasul. Nu cred că Liverpool poate să depăşească recordul de 100 de puncte (Man City în sezonul 17/18), dar va fi foarte aproape. Teoretic, ar trebui să fie suficient. Practic, trebuie să ne amintim cum a arătat defensiva lui Liverpool fără Virgil Van Dijk, în meciul cu Monterrey. Hint: a fost tristă situaţia. Deci dacă şi numai dacă avem accidentări puţine până la finalul sezonului vom putea să câştigăm acest titlu.

Ar fi cel mai bun moment de care putem profita, cu Chelsea aflată în reconstrucţie, Arsenal în derivă, Spurs trăind un episod clasic de recul după o perioadă de succes. Oricum, apropo de Spurs, e absolut stupidă decizia de a-l concedia pe Pochetino şi a-l lua pe Mourinho.

United a devenit o echipă de pluton, cam cum era Liverpool pe la începutul anilor 2010. Derivă totală după plecarea lui Ferguson, salarii uriaşe plătite unor jucători inutili sau unor oameni împrumutaţi, transferuri neinspirate, un brand care nu mai atrage talentele Europei.

În contextul ăsta s-a făcut loc pentru echipe interesante, precum Leicester, Wolverhampton sau Sheffield. Realist vorbind, doar Leicester are şanse la cupele europene, poate chiar Champions League, dacă ţin pasul. Probabil că pentru al 4-lea loc de UCL se vor bate Chelsea, Spurs şi United, cu Chelsea învingătoare de data asta.

La celălalt capăt al clasamentului lucrurile sunt destul de clare, Norwich pică, arată prea rău ca să mai existe vreo luminiţă la capătul tunelului. La fel şi Watford, exceptând cazul în care apare vreo minune. A treia echipă nu cred că va fi Aston Villa, dar nici nu ştiu cine e în pericol.

Ancelotti la Everton mi se pare cea mai mare ţeapă pe care o putea lua o echipă de Premier League, un contract uriaş pentru un antrenor care nu a arătat mare lucru nici la un club mai mare din Premier League, de ce ar reuşi în Liverpool?

Per total e un nou sezon atipic, mai puţin palpitant decât în alţi ani. Seamănă cu sezonul în care a câştigat Leicester titlul, de-asta şi cred că vine cupa în Liverpool după 30 de ani. S-ar putea să fie destul de boring, cu o victorie detaşată prin etapa 32, dar nu mă deranjează deloc 🙂