E greu cu statul în casă, aşa că avem timp să avem păreri despre orice, dar ideal ar fi să le mai şi gândim din când în când.

Am văzut un val de ură legat de bătrâni, că nu stau pe-acasă, că se expun aiurea, că sunt inconştienţi. Sigur, sunt mulţi aşa. Dar mai sunt şi cei care n-au de ales. Am văzut şi eu reportajele de la TV cu femeia care zicea că a ieşit să-şi plimbe picioarele bolnave la piaţa Obor. Dar, în acelaşi timp, am văzut pe geam oameni în vârstă care trăgeau cărucioare după ei, cu multe provizii. Sunt bătrâni pe care îi ştiu de prin cartier, şi care sunt singuri. Fie au copiii plecaţi din ţară, fie n-au pur şi simplu pe nimeni care să-i ajute. Plus că n-au maşini, nu pot căra aşa multe chestii şi nici n-au destui bani cât să-şi facă super provizii. Îmi imaginez că sunt şi speriaţi sau confuzi, n-au cu cine să vorbească (cel mult între ei), nu primesc constant ştiri oficiale şi mult context de pe net, aşa cum primim noi. Deci hai s-o luăm cu puţină moderaţie pe asta.

Altă dezbatere din zilele astea e legată de branduri şi cum comunică ele. Da’ brandu’ X de ce a pus asta pe Facebook? Da’ brandu’ Y de ce îşi face reclamă aşa, când eu cred că ar trebui să-şi facă invers? Oameni buni, vorbim de companii care sunt pe marginea prăpastiei. De ce au ajuns acolo atât de repede e altă discuţie, dar măsurile care se iau zilele astea sunt unele aproape disperate. Ştiu antreprenori care îşi fac calcule ca să vadă cum rezistă fără să dea oameni afară, ştiu afaceri care au redus deja salariile şi se chinuie să-şi lichideze stocurile cât mai rapid. All’s fair in love and war. Cam suntem în war. Lăsaţi oamenii să-şi salveze afacerile cum ştiu mai bine.

Dacă chiar n-aveţi ce face, puteţi să mă faceţi pe mine misogin, cum s-a apucat lumea să comenteze la gluma asta, eu fiind unul dintre bărbaţii care promovează constant egalitatea de ani buni. Ca să nu mai spun că gătesc de cel puţin 5 ani şi am fost bucătar şef şi în perioadele în care eram într-o relaţie, deci n-am nicio problemă să “ţin casa”.

La fel cum sărim să ne certăm între noi când auzim că n-a stat cineva încuiat în casă non-stop. De parcă recomandările alea de stat în casă trebuie luate ad litteram, să-şi arunce lumea cheia de la intrare după ce încuie şi să se baricadeze fără să iasă nici măcar până la ghenă. Să nu exagerăm. Planificare, drumuri cât mai puţine şi cât mai utile până la supermarketuri şi o să fie bine.

Altfel, am avut ieri treabă în Militari şi am oprit 10 minute şi în Cişmigiu (eram cu maşina, am trecut fix prin dreptul parcului). Era destul de gol parcul, dar am văzut şi oameni care stăteau pe bănci fără niciun stres, copii la locul de joacă etc. Ce-i drept, erau peste tot afişe că s-a dezinfectat totul acum 2-3 zile.