Toate turneele de tenis sunt întrerupte în perioada asta, aşa cum sunt şi celelalte sporturi, aşa că lumea se cam plictiseşte. Singurii care au fost inspiraţi şi s-au asigurat împotriva pandemiilor au fost cei de la Wimbledon, care au plătit câte 2 milioane de dolari pe an începând cu 2002, când a izbucnit pandemia SARS. Acum au de încasat cam 141 de milioane de dolari, sumă care acoperă în jur de jumătate din veniturile pe care le aveau dintr-o ediţie a turneului.

În rest, toată lumea resimte din plin problemele astea, iar tenisul o să fie probabil cel mai grav afectat sport, alături de Formula 1. Şi asta pentru că tenisul şi F1 sunt sporturile care presupun cel mai mare număr de călătorii anuale, pentru a putea participa la competiţii, pe tot globul.

Dacă la fotbal te plimbi doar prin ţară, la tenis azi eşti la Madrid, mâine eşti la Tokyo, peste o săptămână ai aterizat în Lima. Şi tot aşa. Sigur se vor schimba lucrurile şi acolo, cred că va fi sportul care va reporni cel mai târziu.

Şi fix în contextul ăsta, Roger Federer a mai ridicat o temă de discuţie: fuziunea dintre ATP şi WTA. La drept vorbind, cele două organizaţii care gestionează tenisul feminin şi cel masculin sunt total independente una de cealaltă, iar asta provoacă puţin haos. Nu există prea mare coerenţă între cele două calendare, fiind puţine turnee la care se suprapun programele atât pentru fete, cât şi pentru băieţi.

Apoi mai e şi sistemul punctelor, care e diferit, şi, nu în ultimul rând, premiile în bani.

Despre bani s-a tot discutat, iar unele turnee de Grand Slam au decis să echilibreze balanţa între turneul masculin şi cel feminin, însă părerile rămân împărţite acolo. Deşi s-a echilibrat mult balanţa în ultimii ani, circuitul masculin continuă să atragă mai mult interes. Asta şi pentru că am avut acest deceniu de lupte titanice între Federer, Nadal şi Djokovic (uneori completaţi şi de Murray), pe când în WTA surorile Williams au avut doar scurte perioade de timp adversare redutabile, care s-au tot schimbat (Sharapova, Wozniacki, Halep etc.).

Dacă citiţi articolul de pe 30-0.ro (la care am dat link mai sus), o să vedeţi că lucrurile rămân complicate, că sunt mai multe poluri de putere care iau decizii în privinţa viitorului tenisului, aşa că din punctul meu de vedere nu doar că e imposibilă o astfel de fuziune, dar e şi total improbabilă. Poate că ăsta va fi noul obiectiv pentru Federer, odată ce se va retrage (şi momentul ăsta cred că o să se apropie tot mai mult din cauza acestei pauze provocate de pandemie).

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu