Am dat o fugă până la munte weekendul ăsta. Când toată lumea era pe plajă, la mare, eu m-am aventurat până la Braşov, pe un drum cât se poate de întortocheat, ca să evit aglomeraţia de pe Valea Prahovei (mi-a ieşit).
Am descoperit o mulţime de oameni ieşiţi la picnic. Familii care opriseră maşina pe marginea drumului, luaseră o pătură şi se bucurau de natură. Grupuri de prieteni care împărţeau un pachet cu biscuiţi şi nişte sandvişuri. Oameni ieşiţi la plimbare pe străzile din Sinaia, fără niciun alt scop.
Mi-a adus aminte de concediile din anii ’90. Cu diferenţa că atunci, de bine, de rău, mai găseai câte un restaurant deschis. Acum nici alea nu funcţionau, ceea ce m-a dus cu gândul la concediile pe care le făceau părinţii noştri. Cu cortul, fără mari pretenţii, fără 100 de poze „perfecte”. Încropeau un pacheţel pentru drum şi mişcau picioarele alea bucurându-se de natură. Au fost ei mai puţin câştigaţi pentru că s-au relaxat aşa, în loc să meargă pe Coasta Amalfi? Nu cred.
Constrângerile de care am avut parte până lunea trecută cred că ne-au arătat ce viaţă simplă am putea duce. Eu, unul, am avut una dintre cele mai mişto excursii din ultimii ani, şi tot ce-am făcut a fost să mă plimb de colo-colo până la Braşov şi înapoi.
15 comentarii. Leave new
Pe termen scurt e ok. Pe termen lung marele atu al generatiei noastre este ca am fost o generatie plimbata, o generatie care a vazut lumea. Din pacate, mult timp de acum inainte o buna parte a oamenilor, romani si nu numai, vor evita excursiile, in special cele externe.
O Venetie supra-aglomerata inseamna o Venetie vazuta de milioane de oameni. Un Vatican plin inseamna ca milioane de oameni au vazut si vad cu ochii lor acele minuni.
Nu ne mai bucuram de toate acestea, ci ne bucuram de un picnic. Pe termen scurt e ok, dar pe termen lung nu e deloc in regula.
Așa e bre… nu ne mai place mirosul de brânză de oaie, e mai mișto mirosul de bășina papală.
Hm, un drum neaglomerat catre Brasov stii?
Noua poti sa ni-l spui si?
Privat daca nu?
😀
Multumim!
Văleni – Cheia 🙂
Am ramas in Bucuresti weekendul trecut, au fost pline parcurile, a fost frumos si aici. Sper sa reusesc in toamna sa plec totusi „afara’ cateva zile. Aveam programata o escapada in martie in Toscana (pe care am anulat-o, evident) si am ramas cu o mare frustrare, sincer.
Pentru @Vasile: daca tu doar atata intelegi din Vatican, e mai bine sa te rezumi la vizitele la stana. Capela Sixtina, Colosseumul si toate celelalte minuni din Roma nu sunt pentru oricine.
la ce fabrica de facut bani a ajuns Vaticanul nu mai intelegi nimic pana ajungi la capela sixtina. doar mergi ca oile in multime pe coridoare si mai arunci cate un ochi in jur. e drept ca in Roma gasesti destule muzee decente si care nu sunt asa de aglomerate ca vaticanul.
E praf drumul ala si pe alocuri mai ocupat decat A3 / DN1…
Era sa raman acolo intr-un… crater, ca groapa nu se poate numi, nesemnalizata, ne-nimic, la milimetru am evitat-o, deci nu, multumesc, ma gandeam sa fie un alt drum, mai ocolit dar fara aglomeratie.
Stiu, minuni inca nu s-au intamplat, teleportarea nu s-a inventat inca.
Insa multumesc 😀
De când n-ai mai fost pe drumul ăla?
Mie mi s-a părut foarte bun. Şi am fost cu o maşină împrumutată, de care chiar am avut grijă.
Nu cred ca mai dureaza foarte mult nebunia asta cu covid. In curand vom reveni la normal 😉
De vreo 2 ani nu am mai fost.
Zici tu ca, pe nici un sens, nu mai erau cratere si au reparat defectele? In doar 2 ani??
Nu zic imposibil, zic doar foarte greu de crezut.
Repet, cand am fost eu, pe langa cratere si aglomeratie, era si impanzit cu radare, in special in curbe – unde oricum, tampit sa fii sa mergi cu viteza, da’ cine stie, poate erai nebun si depaseai 31 Km/h… 😀
Generatia noastră plimbata a învățat prea putin din plimbările astea. Ne-am cam dus degeaba prin lume.
Altfel noi am imbinat mereu concediile cu cortul/wild cu cele, să zicem, normale.Am testat și all inclusiv și restaurante cu scoici, etc. Incercam sa expunem copiii la cat mai multe experiente. Le place! și nouă ne place! Merge o piscină după o zi de „alergat” pe munti sau o plajă sălbatică unde dai nas in nas cu lebede pe mare sau cu o foca moartă. Sunt lecții pt copii.
@Haivas, te rog sa vorbesti doar in numele tau cand spui ca „ne-am cam dus degeaba prin lume”. Pentru mine nu au fost deloc „degeaba” aceste scurte vacante petrecute departe de plaiurile mioritice. Am vizitat locuri foarte frumoase, incarcate de istorie si cultura, mi-am facut noi prieteni, am primit informatii si chiar ajutor din partea lor, lucruri care mi-au folosit la studii sau chiar cariera. Nu am frecventat doar cluburile sau plajele, am incercat sa raman cu mai mult decat o noapte de betie sau un chiolhan cu mancaruri exotice din aceste calatorii.
Cred că Haivas se referea mai mult la situaţia de ansamblu. Şi per ansamblu tind să-i dau dreptate. Poporul român nu prea a învăţat mare lucru. Tu eşti o excepţie.
@hoinaru Daca vrei, putem sa extindem putin discutia asta. Sa stii ca nu sunt de acord cu tine. Chiar vineri vorbeam cu un domn care imi povestea ce bine este ca romanii au plecat „afara”, ca s-au schimbat, unii dintre ei, mult in bine, ca mentalitate. De la zilieri pana la persoane care au fost doar in scurte concedii, au vazut ca e mai bine in Occident si au venit acasa hotarati sa imbunatateasca lucrurile. Si au facut casele altfel, fermierii au inceput sa cultive si altceva in afara de culturile traditionale de la noi, sa foloseasca masini agricole (cand au vazut, ca, pe termen lung, sunt mai rentabile decat drojdierii adusi sa praseasca cu sapa). La vremea celebrului referendum pentru familia traditionala eram intr-un mic orasel din nord-vestul Italiei. Am fost placut impresionat de parerile moderne, degrevate de orice prejudecati ale unei simple chelnerite romance, cu care ma conversam, intre doua comenzi, la o terasa. Ah, ca acum s-au intors in tara o gramada de infractori care ne-au facut de ras, sau ca o multine de romani aplica un standard dublu in ceea ce priveste respectarea legilor (acasa zmei, afara mielusei) sau a regulilor de bun simt este o alta discutie. Cand vor incepe sa se intoarca definitiv si in numar mare (daca vor incepe vreodata) romanii plecati afara, o sa constati o schimbare in bine. Nu idealizez diaspora, sa fim intelesi, dar, per total, cred ca e un lucru foarte benefic aceasta plecare a romanilor in Occident, nu doar la nivel economic ci si al mentalitatilor. Parerea mea.
Din cand in cand mai poti face o astfel de escapada la un picnic doar cu familia si pachetelul de mancare dar sa faci asta weekend de weekend nu mai este o optiune, vremurile s-au schimbat si o data cu vremurile si obiceiurile noastre. Pana la urma cat de mult poti sa iti tii departe de smartphone adolescentul sau cat de mult poti sa rezisti fara sa postezi pe retelele de socializare cat de minunat este locul in care te afli? Ei bine, eu personal fiind mare fana a fotografiilor cu siguranta as scoate telefonul din buzunar si as face cateva poze. Un concediu ca pe vremea parintilor nostri mai este posibil doar daca iti propui tu sa faci un experiment. Si, apropo de Valea Prahovei, socant ca drumul nu a fost aglomerat pentru ca eu atunci cand merg la munte cu prietenii am timp sa ma duc pe jos pana in Brasov si inapoi iar masinile tot doar cativa centimetri au inaintat.