În ultimele zile, de când a crescut numărul de cazuri confirmate de COVID-19, am tot văzut oameni furioşi pe Facebook. Cu toţii îi critică pe cei care au ieşit la terase sau au mers la mare.

Da’ nu puteau să mai aştepte? Da’ chiar aşa, am stat degeaba în case, răspândim virusul din cauza voastră?

Realitatea e că nu există nicio corelaţie dovedită între numărul crescut de infectări şi oamenii de la terase. Sau ăia care au mers la mare. Sunt doar supoziţii.

Creşte riscul de răspândire a virusului din cauza acelor oameni? Da, creşte. Avem vreo dovadă clară privind corelaţia? Nu.

Pe de altă parte, cauzele reale ale numărului crescut de cazuri pot avea mai multe surse. În ultimele săptămâni s-au întors mai mulţi oameni la locurile de muncă, se circulă tot mai mult şi cu metroul sau autobuzul. Am văzut şi o relaxare prin fast-fooduri de cartier sau magazine. Nu toţi oamenii poartă mască în interior, vânzătorii deja închid ochii la grupuri mari de tineri care nu se protejează în niciun fel.

Lumea se îmbrăţişează pe stradă fără niciun stres, aş putea paria că şi în multe birouri sunt reguli mai relaxate. Nu zice nimeni “ia uite ce-a crescut numărul de infectaţi, de ce nu se respectă regulile la toate locurile de muncă din ţară?”

Ok, şi terasele din Centrul Vechi sunt înghesuite ca în vremurile bune, dar nu trebuie să mergi neapărat acolo. La Nostalgia mesele au 4-5 metri distanţă pe puţin. 

Iar la mare nu trebuie să mergi neapărat în Vama Veche sau Mamaia, poţi să te opreşti şi la Mangalia sau la 2 mai, să-ţi iei un coş de picnic şi să te bucuri de soare şi de mare.

Cu toate astea, nu putem da vina doar pe ăia care sunt cei mai vizibili.