Căutam azi nişte informaţii privind vreo avarie la mine în zonă, că n-am apă caldă de câteva zile. Noroc cu cabina de duş şi centrala de la birou. 

Şi cum navigam eu pe siteul CMTEB.ro (adică Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti – una dintre zecile de companii aranjate prin schema “Firea”), dau pe homepage peste acest frumos vizual de mai jos.

Un infografic menit să-i convingă pe oameni că sistemul centralizat de încălzire e cel mai bun, şi că încălzirea prin centrală individuală e prea scumpă.

Că durata de viaţă a unei centrale e mică, randamentul e scăzut, termenele de plată sunt inflexibile, “există riscul de EXPLOZIE!”.

Serios? Nu, SERIOS? 

Cum vă permiteţi, nesimiţilor, să faceţi astfel de infografice? Cum vă permiteţi să comparaţi un serviciu care nu funcţionează, sau funcţionează cu întreruperi tot mai mari, un sistem care e pe butuci şi care riscă să pice de tot, cu un sistem care funcţionează? 

Durată de viaţă de 10 ani pentru centralele termice? Poate la alea cele mai ieftine. Ai mei au un Vaillant de 20 de ani şi probabil că o să mai meargă 10-15 ani centrala aia.

Cost mai mare? Da, normal că e cost mai mare dacă bucureştenii au subvenţii şi ajutoare sociale care acoperă mare parte din costul real. 

Durată de viaţă peste 30 de ani la încălzirea centralizată? Sigur, doar că treaba asta era valabilă acum 50 de ani! Timp în care nu s-au mai făcut niciun fel de îmbunătăţiri la sistem.

Altfel, e plasat bine acel infografic fix pe siteul pe care intri pentru avarii. Oamenii care nu ştiu exact cum stau lucrurile probabil că se sperie şi dau înapoi, merg în continuare cu turma.

Am mai zis-o, sistemul centralizat de termoficare trebuie să dispară şi să fie înlocuit cu nişte centrale mai mici, de cvartal, aşa cum s-a tot discutat în ultimii 20 de ani. Ne apropiem de punctul în care reţeaua actuală se va prăbuşi.