in Revolte

Culmea tupeului: Primăria ne sugerează că sistemul de încălzire centrală e mai avantajos

Căutam azi nişte informaţii privind vreo avarie la mine în zonă, că n-am apă caldă de câteva zile. Noroc cu cabina de duş şi centrala de la birou. 

Şi cum navigam eu pe siteul CMTEB.ro (adică Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti – una dintre zecile de companii aranjate prin schema „Firea”), dau pe homepage peste acest frumos vizual de mai jos.

Un infografic menit să-i convingă pe oameni că sistemul centralizat de încălzire e cel mai bun, şi că încălzirea prin centrală individuală e prea scumpă.

Că durata de viaţă a unei centrale e mică, randamentul e scăzut, termenele de plată sunt inflexibile, „există riscul de EXPLOZIE!”.

Serios? Nu, SERIOS? 

Cum vă permiteţi, nesimiţilor, să faceţi astfel de infografice? Cum vă permiteţi să comparaţi un serviciu care nu funcţionează, sau funcţionează cu întreruperi tot mai mari, un sistem care e pe butuci şi care riscă să pice de tot, cu un sistem care funcţionează? 

Durată de viaţă de 10 ani pentru centralele termice? Poate la alea cele mai ieftine. Ai mei au un Vaillant de 20 de ani şi probabil că o să mai meargă 10-15 ani centrala aia.

Cost mai mare? Da, normal că e cost mai mare dacă bucureştenii au subvenţii şi ajutoare sociale care acoperă mare parte din costul real. 

Durată de viaţă peste 30 de ani la încălzirea centralizată? Sigur, doar că treaba asta era valabilă acum 50 de ani! Timp în care nu s-au mai făcut niciun fel de îmbunătăţiri la sistem.

Altfel, e plasat bine acel infografic fix pe siteul pe care intri pentru avarii. Oamenii care nu ştiu exact cum stau lucrurile probabil că se sperie şi dau înapoi, merg în continuare cu turma.

Am mai zis-o, sistemul centralizat de termoficare trebuie să dispară şi să fie înlocuit cu nişte centrale mai mici, de cvartal, aşa cum s-a tot discutat în ultimii 20 de ani. Ne apropiem de punctul în care reţeaua actuală se va prăbuşi.

9 comentarii. Leave new

 • In alta ordine de idei, Muie Firea, PeSeDe, Primaria Bucuresti etc. – multe mui la toti.
  Ca de peste o saptamana nu avem apa calda si facem ca in vremea Tovarasului Nicolae Ceausescu – la lighean baie… Multe mui peste mui tuturor, si sa ramanem OPTIMUISTI, vorba Paraziltilor.
  Daca e prea buruienos comentariul – si stiu ca este – sterge-l tu te rog, desi le doresc Calduroase strangeri de mana tuturor = arde-i-ar focul!

  Răspunde
 • „Cost mai mare? Da, normal că e cost mai mare dacă bucureştenii au subvenţii şi ajutoare sociale care acoperă mare parte din costul real. ”

  Pe naiba, e mai ieftin cu centrala pe gaz plus ca ai mereu cald, nu cand are chef Firea haha!

  Răspunde
 • Chief, e mai ieftina factura de gaze decat “caldura” facturata de RADET. In primul rand, pt ca platesti gaze pt incalzire, si ai caldura. La radet platesti, dar caldura e mai timida, nu se arata asa des.
  In schimb, ca sa ai factura la gaze pt incalzire, tre’ sa ai niste bani pt proiect, centrala, tevaraie, etc. Multa lume nu dispune asa usor de banii astia, si daca mai vad si imbrobodeli din astea, s-ar putea sa isi bage picioarele, pe principiul “ce ba, si pe vremea lui ceasca era la fel. Ba chiar mai rau! Si nu au murit”. Absurd, dar multi nu o vad ca pe o necesitate, ci ca pe un moft.

  Răspunde
  • Au părinții mei centrală de vreo 20 de ani. Nu mi se pare mai ieftin. Din contră, e puțin mai scump, dar ai când vrei tu, cât vrei tu. Dacă stai la 20 de grade, sigur, poate e mai ieftin. Dar dacă îți faci mai cald începe să fie mai scump.

   Plus că depinde de izolarea blocului, cât de cald e la vecini etc.

 • Cand zici ca e mai scump, te raportezi la ce platesc cei care sunt inca la Radet, nu? Ca sa fie comparabila situatia, ar ajuta si un termometru, ca sa vezi cat dai tu pt apa la X grade, si cat dau restul. O sa fii uimit ca tu/ai tai platiti pentru ceva ce exista, nu pe un miraj. Deci, cum ziceai ca e mai scump?

  Răspunde
 • Formidabil!!
  Sa compari prețul energiei obținut în centrale termice individuale (nesubventionat gazul) cu prețul energiei furnizate din sistemul plubic al cărui preț e subventionat în proporție de doua treimi (163 fata de cel real de cca 500 lei/ Gcal)!!!

  Răspunde
 • Stefan Jucan
  iunie 20, 2020 9:33 am

  Inainte de a face articole citește și niște studii făcute de specialiști, o sa vezi că viitorul e al centralelor termice zonale, cum a fost gândit în comunism, poluează mai puțin și cu țevile din prezent o sa fie randament bun dar asta e f greu de realizat din păcate.

  Răspunde
 • Realitatea este ca gigacaloria este subventionata foarte mult ,daca aceasta subventie dispare ,multi proprietari de apartamente se vor debransa de la Termoenergetica fostul RADET,preturile explodind la caldura-gigacalorie .Este de observat ca la Oradea este unul dintre cele mai mari preturi la caldura ,astfel ca pentru un apartament de 4 camere doar caldura poate ajunge pe o luna de iarna la colosala suma de 600-800 lei.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu