A luat eMAG amendă de 6.7 milioane de euro de la Consiliul Concurenței pentru că au afișat produsele lor în fața produselor din Marketplace. Și asta e suma mai mică, pentru că cei de la eMAG au cooperat, și-au recunoscut vina și au promis că vor umbla la algoritmi.

Din punctul meu de vedere ar fi putut renunța de tot la Marketplace, sunt prea puține cazurile în care am găsit lucruri interesante la partenerii din platformă, iar odată cu introducerea abonamentului Genius și a easyBoxurilor comand aproape exlusiv de la eMAG. Excepția din acest an cred că este asta cu fotoliile Pufrelax despre care am scris deja.

Dar rugămintea mea către Consiliul Concurenței este să permită eMAG să facă o excepție doar pentru contul meu dacă se poate. Să le permită să-mi ascund de tot ofertele din Marketplace, ca opțiune din cont, să nu mai bifez mereu ”Vândut de eMAG”. Țin minte că în urmă cu vreo 2 ani i-am cerut fix asta lui Iulian Stanciu la întâlnirile informale, iar el mi-a răspuns ușor fâstâcit că va analiza varianta, dar că nu crede că se poate face asta.

E fix cum zice Vali aici, eu sunt printre oamenii ăia care preferă să ia de la eMAG chiar dacă e puțin mai scump.

Iar motivele sunt simple, le-am enumerat și mai sus:

  • livrare gratuită prin Genius (la easybox sau chiar acasă, după caz)
  • rețeaua easybox
  • retur fără bătăi de cap, direct în showroomuri, mai nou și la easybox
  • livrarea e în 2-3 zile cel mult, vs. 2-3 săptămâni în unele situații pentru Marketplace (au fost și cazuri cu livrare după 2 zile din Marketplace de-a lungul anilor, dar e loterie).

13 comentarii. Leave new

  • Sunt de-acord cu ce ziceți tu și Vali. S-a întâmplat să găsesc ceva în marketplace și să caut ulterior comerciantul pentru a afla că de fapt este o firmă dubioasă sau livrarea să se facă greu. Mai degrabă ar fi utilă o listare a firmelor (nu neapărat pe Emag) pentru a afla și despre ele dacă ții neapărat să iei ceva de la acele firme.

    E un cerc vicios în care Emag-ul acaparează piața și cei „mici” nu mai au practic nici o șansă fără marketing serios, iar probabil cele mai multe firme acceptă listarea pe Emag ca să nu plătească mult mai mult în altă parte. Dar dacă sunt listate acolo, trebuie să le ofere o șansă egală, în principiu.

    Marketplace-ul ar trebui să rămână locul unde găsești produse neobișnuite care nu se găsesc pe Emag, de exemplu. Aia mi se pare direcția potrivită pentru că pe domeniile comune (IT, electrocasnice etc.), cinic vorbind, nu e loc pentru prea mulți mai ales când ai câțiva jucători mari în piață.

    Răspunde
  • La easybox poate livra și un vânzător de pe marketplace, bineînțeles fără a beneficia de oferta Genius dar tot va fi mai ieftin decât livrare la ușă prin curier. Marketplace-ul e o facilitate oferită în primul rând vânzătorilor dar unii din ei își bat joc, pur și simplu.

    PS: DPD curier e cel mai jalnic curier, dacă vedeți pe cineva livrând cu ei, fugiți cât puteți de repede

    Răspunde
  • […] mie o să-mi fie mai greu să caut acum produsele emag după ce vor fi obligați să-și schimbe algoritmul de afișare, dar jucăm după niște reguli pe […]

    Răspunde
  • Amenda asta e foarte mica fata de practicile reale ale Emag-ului de abuz de pozitie dominanta. Am vazut aici aceeasi pozitie ca ce de pe celelalte doua bloguri care au promovat tutorialele abuzatorului, ************Editat ca să apară comentariul totuși*************: aplauze ca focile ca ce tare e Emagul si ce de rahat sunt aia din marketplace. Acolo nici nu am comentat ca este filtrat tot ce ar putea deranja sponsorul, asa ca imi incerc norocul aici.
    Intrebare de Gaga: cum credeti ca o sa evolueze piata atunci cand toti aia din marketplace o sa aiba o cota de piata si mai mica fata de cea pe care o au in prezent? Da, stiu, servicii proaste etc. Insa pozitia dominanta a Emagului, castigata de-a lungul anilor inclusiv cu preturi de dummping, aproape ca nu le mai permite micilor firme sa-si faca loc cu platforme de vanzari proprii. Iar atunci cand aceste firme mici intra pe platforma Emag imbratisarea mortala a anacondei este foarte aproape prin comisionul foarte mare pe care trebuie sa-l plateasca catre detinatorul marketplace-lui. Trist este ca Emagul ar putea sa le ceara un comision foarte mic deoarece miza reala este aceea de a colecta datele tuturor tranzactiilor si de a identifica noi oportunitati de business. Adica exact ceea ce face Amazon si care este mult mai grav ca abuz de pozitie dominanta fata de chestia asta care a fost amendata pentru , sanchi, ordinea afisarilor.
    Caz concret: un vanzator de pe marketplace-ul Emag a identificat o nisa de piata si a inceput sa vanda un produs bun cu o marja de profit foarte buna. Dupa o luna sau doua de activitate Emag a inceput sa-i blocheze produsele la vanzare cu diverse sicane administrative, raspuns foarte greu la diferite solicitari, cerut tot felul de documente suplimentare sau altfel de fotografii de prezentare etc. In acest timp Emag a contractat direct produsele respective si le-a scos la vanzare la un pret mai scazut fata de comerciantul initial care este grevat si de un comision de 30% catre Emag si de gestionarea unui lant de import mai costisitor fata de ceea ce a negociat Emag. Si acum focile pot sa aplaude ce tare e Emag si ce de rahat sunt toti ceilalti care sunt fortati sa ajunga in situatii in care au stocuri reduse, perioade de livrari mai mari, politici de retur mai restrictive si preturi mai mari fata de cele ale gazdei care, de fapt, le-a parazitat si clonat activitatea.

    Răspunde
  • Am observat de când au mărit taxele de marketplace ca toate produsele dacă mergi pe site-ul “vânzătorului” din marketplace le găsești mai ieftin fata de eMag, uneori cu 10-15 lei, alteori diferente mai mari, chiar și așa prefer eMag pentru returul fara griji și întrebări.
    O surpriză foarte plăcută pentru mine dintre vânzătorii marketplace sunt Smart Trade, cei ce vând Morakiv in România, super relații cu clienții, sfaturi și toate cele.
    In rest evit mai complet marketplace-ul 🙂

    Răspunde
  • Si mai am o poveste reala care ar trebui sa va faca atenti atunci cand promovati diferitele narative ale multinationalelor care, chipurile, sunt preocupate de binele oamenilor si ale comunitatilor:
    Acum doi ani cand Emag a inaugurat marele depozit de langa satul Bacu, comuna Joita, judetul Giurgiu, toata presa si toate blogurile au fost impanzite de povestile multinationalei ca locuitorii din zona vor avea foarte mult de castigat datorita acestei investitii.
    In acelasi timp Emag a facut o adresa catre Consiliul Local al Comunei Joita prin care a cerut sa fie scutit de plata impozitului pe cladiri de 1.000.000 euro anual deoarece “a investit intr-o zona defavorizata”. Nu stiu cum s-a terminat exact aceasta actiune, insa la un moment dat au luat o parte din felia de tort si politrucii de la Giurgiu, “ca ce sa faca cei de la Joita cu atatia bani, mai bine ii matrasim noi”. Tare mi-e teama prin intelegerile sulfuroase dintre multinationala si diferitele esaloane de politruci locali bugetul local a fost vaduvit de sume importante prind aplicarea de diferite scutiri de taxe si redirectionarea ilegala a unor sume de la bugetul comunei catre cel al judetului…Asta a fost “sprijinul” real al Emagului fata de comunitatea locala.

    Răspunde
  • @Vasile Palii, deși afirmațiile tale sunt reale si vizibile pentru oricine vrea sa le vada, iti consumi timpul inutil comentând despre abuzurile Emag deoarece toți sunt indoctrinati de la atata reclama plătită.
    Toate articolele despre Emag de pe bloguri si din presa fac parte din frecvente campanii concertate de promovare platite la greu cu banii obtinuti prin abuzurile si monopolul facute de catre preaslavitul si mult iubitul magazin online.

    Toate articolele aparute zilele acestea, in presa si pe bloguri, referitoare la amenda primita de catre Emag sunt platite tot de catre Emag.
    Desi pare ciudat ca Emag a platit sa se scrie de rau despre el, dacă vei analiza structura articolelor, mesajul pe care încearcă să îl transmită, citatele si “replicile reprezentantilor”, cuvintele atent alese vei regăsi acelasi patern – incercarea de a transforma un comportament mizerabil intr-un mesaj pozitiv despre grija Emag pentru imbunatatire permanenta a experientei clienților – prosteala pe fața, totul se rezuma doar la profit. Explicația este simplă, chiar dacă nu pare logică, plătești ca să ai control la ceea ce se scrie, să se scrie despre răul îndulcit si astfel autorii articolelor nu mai au libertatea totală a ceea ce scriu, printre inițiații mediului de comunicare si publicitate i se mai spune si “tactica răului controlat” si se invata in primul an la facultatea de comunicare.

    Ca fapt divers, grosul bugetului pentru articolele platite (reclamele tv si alte tipuri de campanii au bugete separate) merge in presa, in timp ce blogerii sunt extaziati atunci cand primesc de la Emag cate un voucher valoric pentru cumpărături, vouchere de reduceri sau gratuitate la “miraculosul” serviciu Genius, copiat la indigo de la Amazon.

    De peste 4 ani nu am mai comandat absolut nimic de la Emag, deși înainte eram o “cotizanta” frecventa si nici nu vroiam să iau în calcul alte alternative, si iata ca in tot acest timp nu a fost nici macar un produs pe care să nu îl găsesc mai ieftin în altă parte. Trăiască comparatoarele de preturi!

    Si stii ce este cel mai interesant? Faptul ca am deschis ochii depre practicile Emag abia când mi-am schimbat jobul si am ajuns să lucrez într-o agenție care avea printre clienti si pe Emag si astfel am vazut cum se pune problema si ce condiții impunea Emag în campanii.

    Oricum, fara ironie (serios vorbind), trebuie apreciat faptul că Alex ti-a aprobat comentariile pentru ca in campaniile plătite se impun inclusiv condiții referitoare la moderarea comentariilor care nu ridică în slăvi brandul.

    Răspunde
    • Toate articolele plătite de pe acest blog sunt sub categoria „Branded” și au tag „branded”.

      Am aprobat comentariile tocmai ca să vadă toată lumea că aberați.

  • Bravo, hoinaru, ca nu le ai sters comentariile oamenilor.

    Nu credeam ca se mai poate vorbi liber de emag pe vreun blog romanesc.

    Răspunde
  • Și eu mă număr printre cei care preferă să cumpere produsele vândute direct de eMAG, chiar dacă uneori sunt ceva mai scumpe. De fiecare dată când am luat din marketplace am regretat, prefer să nu mai cumpăr deloc dacă nu există opțiune de livrare / fulfilled by eMAG. Și dau zeci de comenzi pe an (unele personale, altele pentru firmă).
    Ah, da, au fost și câteva experiențe ok, dar prea puține. De fiecare dată parcă e o loterie și n-am timp sau răbdare să stau să experimentez.
    Același lucru îl spun și pentru Amazon, de unde comand de 10+ ani (întâi de pe Amazon.com, din 2010 de pe Amazon UK, iar mai nou de pe cel .de).

    p.s. Pentru cine a lăsat comentariile de mai sus cu victimizarea / aberațiile că astea de pe bloguri ar fi articole plătite: știți că se vede de la o poștă că e ceva personal și că sunteți aceeași persoană care lăsați comentarii cu nume diferite, da?

    Răspunde
  • nu a sters comentariile ,a spus simplu ca sunt aberatii ,cam tot acelasi lucru .

    Răspunde
  • George Petrineanu
    mai 24, 2021 7:34 am

    Chiar dacă ideea cu excluderea ,,by default” a unor furnizori e bună, mă totuși că ar fi o cerință de lux la adresa celui care implementează aplicația. Însă da, poate la preferințele contului ar putea intra asta. Oricum, felicitări pentru implicarea publică spre mai bine!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu