in Televiziune

În aprilie 2020 PrimaTV era vândută către Clever Media, compania care deţine şi posturile Look. De-atunci au avut loc schimbări uriaşe, care au culminat cu relansarea staţiei la finalul anului trecut.

Mă uitam recent cât de mult aduce noua PrimaTV ca look and feel cu ProTV-ul de acum 5-10 ani şi mă gândeam că Antena 1 ar fi renunţat la un rinichi al lui Mircea Badea ca să poată obţine asta în urmă cu ceva timp.

A fost pe la finalul anilor 2000 un exod de oameni din Pro către Antena 1, în care grupul Intact a luat tot ce a putut de la Sârbu. Au aruncat cu bani şi în tehnicieni, şi în vedete, şi în producători, şi în jurnaliştii de la ştiri. Unii s-au dus şi, pe lângă faptul că au ieşit din ceea ce era atunci familia MediaPro, au ajuns să se frustreze pentru că orice ar fi făcut nu reuşeau să ajungă la un produs similar cu cel al liderului. 

În materie de look and feel Antena stătea în continuare mai prost, chiar dacă luase câţiva meseriaşi de la Pro, iar emisiunile nu erau la fel de bune, ceea ce se vedea şi în ratinguri.

La vremea aia circula chiar şi o anecdotă printre oamenii din PRO, care spuneau că Antena n-ar face rating mai mare nici dacă ambele televiziuni ar difuza în acelaşi timp Românii au talent şi PRO-ul ar fi cu 5 minute în urmă.

Eh, ceea ce la vremea aia părea imposibil, acum nu mai pare aşa, odată cu relansarea Prima. Unde nu doar că s-a investit, dar s-a investit cu cap. Pornind de la vocea promo-urilor, pentru care a fost adus Bebe Cotimanis, continuând cu jurnalul principal, unde au luat-o pe Andreea Berecleanu şi terminând cu toate celelalte nume importante care s-au alăturat proiectului.

Pe digital l-au luat pe Gusti Roman (care n-o fi Bill Gates, dar are experienţă să construiască un digital „de trust”, ideal ar fi să-l facă şi funcţional), au încropit un matinal tot cu oameni din Antenă, au luat-o pe Anca Budinschi director de programe şi pe Viorela Mihai şefă de marketing (ambele au fost la PRO în anii „de glorie”). Iar la începutul anului au ieşit şi din grila must-carry.

Recent l-au transferat şi pe Mircea Dinescu de la TVR, producătorul mantinalului e Septimiu Sărăţeanu (alt om cu şcoala făcută la PRO), Cristi Brancu, Vlad Sterescu, Anca Serea, chiar şi Selly (cât o mai fi acolo).

Plus formate mai vechi, care au avut ceva succes şi care acum se întorc, precum showul de cooking cu Horia Vârlan sau Supernanny.

Mă rog, au rămas şi Cronica Cârcotaşilor şi alte chestii de pe vremuri, dar nu cred că o să le vedem pe termen lung.

Probabil că în următorul an Prima va deveni un challenger pentru Pro şi Antena. Miza nu e locul 1 sau 2, pentru asta ar avea nevoie de câteva super producţii şi nu au banii necesari momentan. În schimb, locul 3 e abordabil*, Kanal D are doar câteva producţii care trag restul staţiei în spate + serialele turceşti. Rămâne de văzut ce vor reuşi Orlando Nicoară & co. în materie de filme şi seriale în următorul an.

Cert e că bazele sunt cel puţin interesante.

Din ce-am văzut până acum, aş zice că mizează pe publicul uşor nostalgic după PRO-ul de acum 10-15 ani, PRO-ul cu care au crescut. De aici şi acest look and feel care nu e demodat, dar e ăla pe care îl ştim şi care ne-a plăcut. În timp ce PRO-ul a continuat să dea tonul şi să vină cu chestii fresh, Prima pare că ţinteşte să rămână în locul ăla călduţ care ne provoacă nostalgii. 

Să vedem cum se mişcă de-acum încolo, cred că au toate şansele să ajungă la locurile 3-4 pe comercial şi să poată vinde mult mai bine.

*Atenţie, vorbim de locul 3 pe segmentul comercial, acolo se dă lupta de câţiva ani. Pe segmentul naţional Kanal D are multe momente în care e lider. Pentru mai multe detalii privind audienţele găsiţi articolele de pe Pagina de Media.

6 comentarii. Leave new

  • „Iar la începutul anului au ieşit şi din grila must-carry” – de ce crezi ca asta le va face bine? Pt. ca-i va forta(teoretic) sa se zbata mai mult?!

    Răspunde
  • Televiziunile ies din must-carry pentru a-i forţa pe cablişti să le dea bani mai mulţi. ProTV a început jocul ăsta acum câţiva ani. Până atunci era de neconceput.

    Teoretic, dacă eşti în must-carry sunt mai multe şanse să ajungi la telespectatori. De-asta televiziunile mici vor să ajungă pe lista aia.

    Televiziunile mari au început să spună „noi nu trebuie să venim la pachet, noi vrem să negociem separat şi să primim bani ca să aveţi dreptul să ne transmiteţi”.

    Se schimbă puţin paradigma din „aveţi obligaţia să ne transmiteţi” în „aveţi dreptul să ne transmiteţi”.

    Răspunde
  • Cred ca ma mai uit la TV cam 5-6 ore pe saptamna , gen stiri, cateva minute la un meci de fotbal, un episod de ceva pe Comedy Central.
    Iar copilul vreo 7 ore pe saptamna la Boomerang.
    Explodeaza consumul in timpul tururilor cicliste, pe Eurosport. Si cam asta ar fi. Cred ca nu am insumat 2 ore in ultimul an petrecute pe un post RO, altul decat Pro Tv si Digi24.
    O zic ca o simpla constatare, sunt un om la varsta a 2, din clasa de mijloc, studii superioare, urban.
    Ma intreb cum sta sitiatia cu consumul de TV la nivel de tara, in acest segment al populatiei.

    Răspunde
  • Eu nu stiu daca ai scris acest articol după ce ai urmărit atent programele lor. Stiu doar că, la sport, această Anca Serea este în topul topurilor gafelor! Stiu ca te pricepi si spun doar atat: ea citește Lukacucu, Padrovaca( în loc de Podravka-handbal) Nuniniez în loc de Nuñez si Valencia citește cum se scrie. Cu ci. Chiar merita urmărită. E un spectacol total.
    În general totul este praf și pulbere. Si tehnic și editorial. Urmărește un jurnal si ne mai auzim. Poate nu știai dar nici HD-ul nu e HD adevărat.
    Iar transferul lui Dinescu sigur atrage toți tinerii la Prima.
    Stii cumva, ceva concret făcut pe partea de digital?
    Anca Budinschi a fost dată afară de la Protv acum 7 ani. Stii ce a făcut în acest interval? Unde a lucrat?
    Atentie, au trecut 7 luni de la preluare.

    Răspunde
  • Eu m-am mirat că au băgat și format HD.

    Răspunde
  • mai bine ar aduce Iubiri Secrete sau dacă ar veni cu serial Românesc Nou

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu