La birou avem un frigider mic, de vreo 120 de litri, modelul ăsta de la Daewoo care nu se mai găseşte acum. Echipă mică, birou mic, frigider mic. 

Ceea ce a funcţionat foarte bine în ultimii 4-5 ani, numai că recent am observat că nu mai răceşte aşa bine şi aveam senzaţia că s-a stricat.

Pe urmă am ridicat uşa congelatorului (e o uşiţă de-aia mai mult decorativă, motiv pentru care nu folosim niciodată congelatorul) şi am descoperit un munte de gheaţă. Efectiv se formase un iglu în jurul congelatorului, ceea ce normal că afecta şi performanţa de răcire.

Moment în care mi-am adus aminte că pe vremuri treaba asta cu dezgheţatul congelatorului era o întreagă operaţiune de familie.

Trebuiau consumate alimentele perisabile, trebuia făcut un plan, nu puteai să te apuci pur şi simplu să dezgheţi.

Acum, dacă te uiţi după frigidere, nu cred că mai există multe modele cu gheaţă. Toate sunt no frost, sunt neo frost, smart frost, less frost, frostless şi alte nume care înseamnă acelaşi lucru practic: te scapă de bătaia asta de cap.

Unde mai pui că au ajuns să fie unele smart de-a dreptul, îţi filtrează şi apa, îţi dau comandă de produse prin asistentul virtual şi aşa mai departe.

Sigur, sunt mişto aceste funcţii, dar ar fi egale cu zero dacă ar trebui să-l dezgheţi din când în când.

Dar revenind, când aţi dezgheţat ultima oară un frigider?

4 comentarii. Leave new

 • 2009. stateam cu niste prieteni, cand plecam in weekend acasa, goleam frigiderul si-l duceam in cada, sa se scurga acolo.

  Răspunde
 • Acum vreo 3 luni, tot la birou am un frigider Artic – înălțime 1.2 m , latime 80 cm, este mic, dar suficient pentru noi angajații ( are pe puțin 17 ani aici în birou), se formase gheața în jurul „congelatorului”, intentionam să o fac în weekend ( gen să îl scot vineri și luni urmam să îl spăl) dar s-a ocupat Enel de problemă, joi au întrerupt furnizarea energiei electrice si….fiind varianta veche antică…s-a decongelat, vineri dimineață ne-am ocupat de spălare.

  Răspunde
 • Cristian Banu
  iulie 29, 2021 6:54 pm

  La birou cam o dată pe an. Acasă, cam la 6 luni, deși am un super-no frost. La un moment dat, se stricase motorul (evident, la vreo lună după ce a ieșit din garanție). Și frigotehnistul acela ne-a recomandat ca la șase luni să facem o dezghețare manuală, fiindcă deși sunt cu dezghețare automată, mai ales cele mari, nu fac efectiv față și la un moment dat se umplu de gheață. În anul acela l-am dezghețat, gen stat vreo 12 ore cu el desfăcut. După vreo 3 ani în care n-am mai făcut, am observat că congelatorul nu mai răcea eficient, înghețata era cam moale. Am pus un termomentru și erau doar -15, ceea ce în general e suficient, dar trebuie minim – 18. Așa că l-am dezghețat din nou și am desfăcut plasticele din congelator. Sub ele era gheață, „rezistența” aia era și ea plină de gheață. Deci, dacă e mare frigiderul, e bine să-i faceți măcar la 2 ani o dezghețare manuală.

  Răspunde
 • La cămin în studenție, acu 6 ani. :))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu