in Casual stuff

Trebuie să aşteptăm vreo tragedie înainte să reglementăm trotinetiştii?

În ultimele luni nu m-a enervat nimeni aşa cum m-au enervat oamenii de pe trotinetă şi modul lor haotic în care merg.

De câteva ori am fost aproape de accidente din cauza unor idioţi care n-au respectat niciun fel de regulă.

Situaţia 1: Se face verde la semafor, dau să plec (eram undeva pe Câmpineanu, intersecţie cu Calea Victoriei), îmi trece razant prin faţă un trotinetist. Efectiv omul a văzut că s-a făcut roşu şi în loc să oprească i-a dat blană, a forţat.

Pot să înţeleg de ce ai forţa semaforul când eşti într-o maşină. Nu e normal, nu e legal, sau e la limita legii, dar pot să înţeleg. Era galben, ai trecut.

Dar când faci asta pe trotinetă sau pe bicicletă e suicid. Nimic nu justifică o astfel de manevră.

Situaţia 2: stradă cu sens unic, în curbă (prioritate de-aia în T). Fac virajul la 30-40 la oră şi mă trezesc cu o trotinetă care era pe mijlocul drumului pe sens interzis, practic. Din fericire erau vreo 20 de metri distanţă între noi, omul a avut loc să treacă în lateral, dar a continuat drumul nestingherit. Dacă se nimerea să ajung mai târziu în intersecţie sau să merg puţin mai repede îl luam direct pe capotă.

Situaţia 3: stradă principală, cu 2 benzi relativ înguste, pe care se merge cu 50-60 la oră. Trotinetist care merge pe şosea, în sens invers. De ce ai face asta? 

Efectiv am văzut cele mai mari tâmpenii, cele mai proaste decizii luate de oameni pe trotinetă.

E şi o minoritate care poartă cască, respectă reguli şi conduce cu atenţie, dar ăştia sunt oameni care au trotinetele lor preponderent. Pe rental este jale.

Îmi place ideea asta de mobilitate, de liberalizare a pieţei, însă lucrurile sunt total razna în acest moment. Nu e posibil să nu observe poliţia nimic din toate astea.

Aşteptăm primele tragedii ca să reglementăm tipul ăsta de transport? Trebuie să moară vreun copil de primar, vreo rudă de parlamentar ca să ne dăm seama că e o problemă? 

Ca să nu mai spun de modul absolut jenant în care se parchează tinichelele astea.

6 comentarii. Leave new

 • Au existat deja tragedii, încă de când au apărut la noi serviciile de trotinete închiriate, reglementările legale există, dar e vechea problemă – valabilă și pentru mașinile care încalcă regulile de circulație, și pentru bicicliști, și pentru pietoni, motocicliști etc: nu verifică nimeni dacă se respectă acele legi, nu există enforcers.
  Diferența stă în consecințe, că una e când ești într-o mașină și ești oarecem protejat, alta e să fii complet expus. Chiar și dacă mergi legal, tot riști să descoperi legile fizicii și să mori cu dreptatea-n brațe.

  Răspunde
 • Nu.

  Trebuie să așteptăm 3-5 tragedii.

  Răspunde
 • Să înțeleg că mașinile parcate nu le vezi? Sau tu nu mergi pe jos sa vezi că nu mai ai loc pe stradă din cauza mașinilor?

  Răspunde
  • Asta e altă problemă. Trotinetele ar trebui să meargă pe trotuar sau cum?

  • Nu, dar pot fi parcate pe trotuar. Spre deosebire de masini iti mai ramane si tie loc sa mergi pe trotuar. Tinichelele alea mari ocupa tot spatiul liber din oras si nu vad sa te plangi de asta.

  • Eram convins că apare cineva care sa zică de mașini. Nu vreau nici mașini nici trotinete pe trotuar. De ce e nevoie sa alegem? Eu mă plâng de ambele. Trotuarul este pentru pietoni și atât. Nici pentru mașini, nici pentru trotinete nici pentru biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu