Ați observat ce siguri sunt politicienii atunci când vine vorba să estimeze creșteri mari de PIB? Nu vă imaginați că aceste creșteri se bazează pe vreo măsură care să sprijine economia, pe eficiența întreprinderilor de stat sau pe reduceri de taxe, totul e din consum.
Și da, în teorie știm că suntem o societate care mai mult consumă decât să producă, doar că de cele mai multe ori nu avem o dimensiune a lucrurilor.
La începutul anului, reprezentanții Penny România povesteau că plănuiesc să deschidă până la 40 de magazine pe an pentru a crește de la 270 de magazine în 2020 la 600 de magazine în 2030. Iar chestia asta ar trebui să ne bucure pentru că un magazin înseamnă cel puțin 20 de locuri de muncă. Ca să nu mai vorbesc de joburile indirecte (aprovizionare, producție etc.). Fiecare magazin trebuie aprovizionat cu niște camioane, care sunt conduse de șoferi și tot așa.
Iar Penny nu e singurul retailer în expansiune, probabil că planuri similare au și cei de la Lidl, Kaufland, Mega Image, Profi etc. Toate magazinele astea înseamnă locuri de muncă. Sigur că în acest proces vor dispărea multe magazine de cartier, micii retaileri locali, dar hai să ne gândim puțin și ce înseamnă asta pentru angajați. Ce e de preferat, să muncești la buticul din colț la negru sau pe salariul minim pe economie sau să ai un job într-o corporație care poate să-ți ofere un mediu de lucru mai sigur, mai sănătos și mai predictibil?
Penny chiar a anunțat recent că va crește venitul minim net până la 2275 de lei pe lună, bani la care se adaugă diferite bonusuri. Poate fi puțin dacă ne raportăm la salariile pe care le încasează alte categorii, dar ar trebui să ne gândim și la ce opțiuni au oamenii ăștia. Că nu se vor putea face toți directori sau programatori.
Iar expansiunea asta se va face și în orașe mai mici, în care e nevoie de un restart pentru economie. N-o să putem crește la nesfârșit din retail, însă poate că în următorii 10 ani vom ajunge să avem măcar o parte din infrastructura necesară unor fabrici care să producă mai multe lucruri în România. Și de-acolo unii angajați obișnuiți deja cu rigorile ”de la privat” vor putea să se reorienteze spre alte joburi.
2 comentarii. Leave new
Imi apăruse în feed recent o campanie la Profi pentru angajare studenți si mi-a atras atentia că decontau căminul.
La magazinele pe care le frecventez mai des din proximitate, si care fac parte din cele menționate de tine, fiecare are o bună parte din personal neschimbată, ceea ce înseamnă că totuși beneficiile + salariile sunt decente de stau oamenii chiar și peste 3-4 ani.
Sunt fan magazine specializate/mici etc, dar la anumite produse am mai mare incredere sa le cumpar de la un lant decat de la magazinul de colt, depozitarea alimentelor fiind unul din criterii.
Da, exact. Cam aşa şi eu. Punctual cred că mai fac greşeli şi magazinele mari, de lanţ, dar sunt cazuri izolate, nu regula.