in Casual stuff

Auzisem cu titlul de fapt divers la un moment dat despre problemele pe care le au mașinile cu keyless entry. Adică tehnologia aia care îți permite să deschizi mașina dacă ai cheia în buzunar și mai apoi să apeși pe butonul de Start fără să mai bagi vreo cheie în contact.

Mi s-a părut o chestie oarecum SF, genul de problemă care n-o să se întâmple la noi prea curând.

Însă recent am auzit de cazul unui prieten care s-a trezit fără rucsac. Îl avea în portbagaj, iar mașina era închisă. Mașina era în parcarea unui restaurant cât timp a luat prânzul. A găsit-o la fel de închisă și a constatat paguba multe ore mai târziu. A derulat faza în cap, a verificat camerele din parcarea restaurantului și abia atunci a înțeles ce s-a întâmplat cu rucsacul în care avea laptopul.

Concret, chestia se întâmplă în felul următor: tu ai o cheie care emite semnal radio către mașină atunci când ești foarte aproape de ea. Hoții identifică prada cu niște scannere de dispozitive electronice (care caută semnalul WiFi), apoi folosesc un dispozitiv care retransmite semnalul. Se apropie de tine la 10 metri, să spunem, apoi dispozitivul lor transmite mașinii că e cheia foarte aproape și ar fi cazul să descuie mașina. 

Ceea ce se și întâmplă. Omul ia ce are de luat, apoi dispare în ceață. Prin Vest sunt cazuri în care s-au furat mașinile cu totul așa, astfel că producătorii auto au început să caute soluții pentru a securiza acest sistem. 

Sigur că e mișto să ai keyless entry, însă eu mă voi lipsi de acest feature, n-am chef să rămân fără bunuri. 

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu