Mi se pare că odată cu pandemia a luat-o lumea razna, inclusiv la nivelul companiilor mari. Până în 2020 se mai luau decizii proaste, însă nu cred că au fost atâtea failuri importante şi schimbări de strategie într-un timp atât de scurt.
Un exemplu care îmi vine în minte cumva pre-pandemie este Quibi (chiar dacă s-a lansat efectiv în martie 2020, Quibi a fost gândit prost mult înainte de asta). 2 miliarde de euro investiţi de un fost preşedinte al Walt Disney şi un fost CEO la HP pentru un proiect care a murit la mai puţin de 1 an de la lansare. Am scris despre asta la vremea respectivă.
Alt fail mare pre-pandemie mi se pare că este vânzarea Yahoo şi tot ce s-a întâmplat după numirea Marissei Mayer la conducere. De atunci Yahoo s-a dus numai în jos.
În ultimii doi ani astfel de lucruri se întâmplă mult mai des, iar viteza de reacţie este prea mare, dacă se poate spune asta. Cred că marile companii se grăbesc foarte tare, imediat ce li se pare că cifrele nu sunt de partea lor.
Închiderea CNN+ după numai 1 lună de la lansare e considerată a fi unul dintre cele mai mari failuri media din istorie. CNN+ trebuia să fie un serviciu plătit de streaming de ştiri, proiect pentru care s-au investit foarte mulţi bani. Au fost atraşi jurnalişti valoroşi, a fost construită o platformă în jurul unei echipe competente. Şi cu toate astea, după o lună aveau numai 150.000 de abonaţi, aşa că oamenii din conducerea Warner Bros. Discovery au ajuns la concluzia că serviciul trebuie închis.
Concedierile de la Tudum sunt alt caz în care am rămas cu gura căscată. În decembrie 2021 Netflix lansa un proiect de conţinut. Tot cu oameni curtaţi de pe la publicaţii importante, tot cu un proiect pe termen lung. După vreo 3 luni câteva zeci din ei, o bună parte din echipă era pusă pe liber. Cum e posibil ca azi să lansezi un proiect şi luna viitoare să-i reduci drastic bugetul? Sau, mai exact, cum se poate întâmpla asta la un nivel atât de mare?
Ultima surpriză uriaşă pe care am avut-o e legată de HBO Max. Sunt zvonuri care spun că serviciul s-ar putea închide, ca să-i facă loc lui Discovery Plus. Asta ar fi de departe cea mai ilogică decizie posibilă, însă la fel au părut şi anulările de showuri din ultimele două luni sau delistările din catalog a producţiilor europene. Sigur că unele decizii au raţiuni financiare, însă costurile nu cresc de la o lună la alta.
Facebook a intrat cu surle şi trâmbiţe în zona de audio pentru ca mai apoi să renunţe la ea după numai un an. Proiectul Libra/Diem a murit şi el. Lista e chiar generoasă în ceea ce priveşte Meta.
Două dintre exemple de mai sus sunt legate de fuziunea Warner Bros. cu Discovery, dar pot să mai găsesc şi altele din ultimii ani. Senzaţia mea e că am intrat într-un ritm absolut nebun, în care gândim repede, trăim repede şi vrem să obţinem un profit cât mai mare sau să trecem la următorul proiect cu potenţial. Corporaţiile, care se mişcau greu, aveau o viziune pe termen lung şi nu se pripeau în a lua decizii au căpătat o inconstanţă surprinzătoare.
Chestia asta mă sperie puţin pentru că îmi arată cât de instabilă e societatea în care trăim. Azi eşti angajat şi ai un job „sigur”, într-o corporaţie, mâine eşti pe drumuri pentru că s-a schimbat total strategia.
3 comentarii. Leave new
Lacomie. Acesta e raspunsul privitor la deciziile astea bizare. A scazut putin profitul, gata, vindem, inchidem, concediem oameni. Nu am atins imediat targetul nerealist pe care l-am setat, la fel: inchidem proiectul, maine venim cu o alta idee si aia sigur va avea succes rapid. Doar ca nu.
Referitor la serviciile de streaming – cred ca sunt prea multe pentru cat poate suporta piata. Inteleg de ce fiecare companie vrea „a piece of the pie” dar realist vorbind – cate servicii poate plati un om obisnuit?
Nu inteleg faza cu HBO Max si Discovery Plus. Continutul HBO va fi mutat pe Discovery? Atunci e doar un rebranding. Vor renunta la seriale si se vor axa doar pe documentare? Atunci va fi un fail epocal….
CNN+ putea avea echipa echipelor in materie de jurnalism, dar cata valoare adaugata putea aduce pentru privitorul mediu in comparatie cu serviciul „la liber”? Cati sunt chiar atat de interesati de stiri? Aici chiar nu inteleg la ce se asteptau. Poate era mai bine daca il tineau deschis 1-2 ani in idea ca reuseau sa obtina niste exclusivitati majore sau sa faca niste reportaje care sa faca valuri… atunci poate le mai crestea audienta.
[…] asta mă gândeam că atunci când citim despre concedierile din ultima perioadă, sunt șanse mari ca în primul rând să fie puși pe liber oamenii care nu erau chiar cei mai […]