Am ajuns weekendul trecut la Bazar de Cotroceni, un eveniment care e pe la a 4-a ediție deja (au mai fost în 2018, 2019 și încă una primăvara asta). 

Cotroceniul e cartierul în care ajung foarte des să mă plimb, e mult mai liber decât multe dintre parcurile bucureștene și nu mă satur niciodată să admir casele de acolo. Cotroceni-ul are prestanța unui cartier istoric al oamenilor înstăriți fără să fi căpătat opulența din Primăverii. Plus că a rezistat dezvoltării stupide din perioada comunistă, așa că e o plăcere să te plimbi pe acolo.

Știam și că are o comunitate bine închegată, iar acest eveniment e dedicat deschiderii către lumea din afara cartierului.

Abia sâmbătă am realizat o chestie care a fost mereu acolo: Cotroceniul este o suburbie a Bucureștiului în cel mai american mod posibil. Ceea ce știam despre suburbiile americane la care visam la începutul anilor `90 datorită filmelor de la TV se întâmplă chiar sub nasul nostru, într-un cartier aflat la doi pași de centru.

Și asemeni acelor yard sales americane, Bazar de Cotroceni a avut o mulțime de curți deschise în care se vindeau jucării și cărți ale unor copii care locuiau acolo. M-am bucurat enorm să văd prichindei care învățau de la părinții lor cum e cu negoțul, cum e cu responsabilitățile, cu clienții și atenția la vânzare.

Sigur că erau pe acolo și obișnuiți ai târgurilor de prin oraș, mici afaceri care vând haine, bijuterii sau alte lucruri, erau și vechituri de vânzare de prin garajele oamenilor, însă era și foarte puternic spiritul de comunitate.

Cred că ultima oară am simțit o energie atât de bună în privința unui eveniment la prima ediție de Street Delivery. Dar, spre deosebire de Street Delivery, în Cotroceni există avantajul spațiului. Cartierul e mare, nu te înghesui pe o singură străduță cu toate standurile și acțiunile, așa că simți că respiri, poți să cutreieri în liniște. Mai ales dacă te îndepărtezi de centrul cartierului (eu consider „centrul” la intrarea în Arenele BNR de pe Lister).

Mă bucur că au extins evenimentul la o ediție de primăvară și una de toamnă și sper să fie molipsiți cât mai mulți locuitori din Cotroceni, poate e molipsitoare energia asta bună, chiar dacă nu-mi dau seama unde ar putea fi replicată în altă parte a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu