Scriam acum 2 ani că problemele Horeca vor fi cauzate de modul în care se raportează oamenii la mâncatul în oraș după lockdown. Se pare că m-am înșelat, nu asta a fost problema care a dat lucrurile peste cap, ci lipsa de personal. Oamenii care au primit atunci un șut în fund au făcut un pas înainte și au schimbat domeniul, astfel că industria Horeca s-a trezit cu lipsuri uriașe de personal, pe care încă se chinuie să le acopere.

Din păcate, unele businessuri sunt total date peste cap și trăiesc de pe o zi pe alta, nu pentru că n-au clienți, ci pentru că nu știu dacă mâine vor mai avea angajați.

Iar soluția cu angajații străini din zona non-UE (adică din Asia, că de acolo vin cei mai mulți) e mai mult o frecție la un picior de lemn, după cum am observat în ultima vreme.

Deși sunt bine intenționați, știu ce-i ăla client service și încearcă să se descurce, mulți lucrători veniți de prin Pakistan, India, Vietnam și alte zone sunt pur și simplu inutili uneori. Am asistat recent la mai multe situații în care coordonatorul român încerca să ceară ajutor de la colegul asiatic fără mari rezultate. Oamenii pur și simplu nu înțelegeau engleză și erau puși acolo doar ca să fie la număr, ceea ce ducea la și mai multe frustrări din partea românilor.

Sigur că un job simplu de debarasare poate fi îndeplinit de oricine, indiferent de limba pe care o vorbește, dar taskuri puțin mai complexe ajung să-i depășească. Niște oameni dintr-o altă cultură, care nu înțeleg unele proceduri, nu pricep limba și care caută să câștige câțiva dolari mai mult decât făceau în țările lor natale. Singurii de condamnat sunt agenții care îi păcălesc pe oamenii ăștia să vină în România fără să seteze corect așteptările tuturor celor implicați. 

Momentan soluția angajaților străini non-UE e mai mult o himeră (cu unele excepții, desigur) și nu face decât să prelungească agonia multor afaceri din domeniul ăsta.

3 comentarii. Leave new

  • Ai avut dreptate. “20 de lei pentru o cafea? 35 de lei un cocktail? 45 de lei un risotto?”. Acum dai 30 de lei pe o cafea, 40 pe un cocktail si 60 pe un risotto.

    Răspunde
  • Eu nu pricep cum in alte tari cazarea, mancare pot fi mai ieftine si de mai buna calitate decat la noi, insa salariile angajatilor din turism sunt mai mari decat la noi. Nu-mi explic decat prin birocratie, taxe aiurea sau pur si simplu lacomie din partea statului/patronatelor.

    Răspunde
    • Cazarea cred că vine din lipsa turiştilor. E paradoxal, însă atunci când ai camere ocupate doar în weekend şi în timpul săptămânii nu prea vine nimeni, îţi faci altfel calculele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu