in Casual stuff

Mircea Meşter (redactor-şef Automarket.ro) e unul dintre puţinii jurnalişti auto care acceptă şi înteleg rolul bloggerilor „civili” (adică nespecializaţi) în contactul cu maşinile. Însă din când în când, lui Mircea i se pune un văl pe ochi şi uită lucruri elementare.

Ieri, de pildă, sublinia că bloggerii au sosit nedocumentaţi la lansarea unui autoturism. Foarte corect, majoritatea bloggerilor ştiau marca, numele noului model şi aveau o idee vagă despre cum arată respectiva maşină. Suficient, din punctul meu de vedere. Asta pentru că era vorba de o lansare la care erau prezenţi jurnalişti auto, bloggeri auto, jurnalişti şi bloggeri. Sper că sesizaţi diferenţa dintre cele 4 categorii.

Câteva idei:

O maşină este un produs. Un produs complex, desigur, însă rămâne un produs. Iar oamenii care se ocupă de comunicarea produsului vor să aibă o acoperire cât mai bună şi, într-un final, să vândă.

Există un număr finit de pasionaţi ai industriei auto. Însă şi vecinul de la 2 ar vrea să-şi cumpere o maşină, fără să fie pasionat de domeniu. El nu stă zilnic pe site-uri de auto.

Aşa cum am mai spus, Automarket e un proiect care merge excelent. E, din punctul meu de vedere, o publicaţie de top  (şi automat înseamnă că există publicaţii mai slabe decât Automarket, cu editori mai puţin pregătiţi care scriu bălării).

Când se supără, Mircea nu ia în calcul toate lucrurile de mai sus şi uită care e rolul bloggerilor „civili” în ecuaţia asta de comunicare: să stârnească buzz. Să atragă atenţia în jurul unui automobil. De-asta sunt invitaţi şi jurnalişti de la TVR sau N24 care nu sunt neapărat specializaţi pe maşini şi care o dau în bară la fel de des ca bloggerii.

În procesul de comunicare/cumpărare, rolul unui blogger generalist e cu vreo 2-3 paşi înaintea unei publicaţii auto. Chiar înainte ca potenţialul cumpărător să decidă că vrea o maşină. El vede un articol care anunţă maşina X, se uită peste câteva poze şi reţine modelul (sau o idee vagă). Mai apoi începe să se uite pe stradă, să-şi întrebe prietenii, să se intereseze pe siteurile oficiale de preţuri. Abia când ajunge la o listă de 2-3-4 variante începe să caute păreri pertinente.

De pildă, la momentul la care mi-am luat maşina, mie îmi plăceau Audi A3 şi Alfa Romeo 147. Însă după o cercetare rapidă mi-am dat seama că nu se încadrează deloc în bugetul pe care îl aveam, aşa că m-am îndreptat spre altceva. Puteau să existe pe internet cele mai pertinente teste din lume, eu tot n-aveam bani destui.

În concluzie, bloggerii au ce căuta în procesul de comunicare al unui automobil atât timp cât îşi asumă rolul de amplificator al mesajului. Cât despre teste şi opinii, discuţia e mai amplă. Cred, însă, că e necesar să faci lucrurile cu bun simţ, să nu te hazardezi în aprecieri care te depăşesc şi să povesteşti despre lucrurile care ţi-au sărit ţie în ochi. Nu se aşteaptă nimeni să fii specialist, să emiţi păreri precum un jurnalist sau un blogger auto. De citit cele 10 sfaturi pentru un test auto reuşit.

Sigur, au existat cazuri în care bloggeri au luat maşini în teste fără să aibă carnet. Şi în continuare există bloggeri care emit păreri de specialişti fără să aibă autoritatea necesară. Însă de ce am vrea să generalizăm din cauza câtorva derapaje?

15 comentarii. Leave new

 • mie mi se pare de bun simt ce-a scris mester, de la documentare pana la a face poze cu masina curata.
  si mi se mai pare de bun simt, oricat de nespecialist, sa-ti faci o minima documentare cand te duci la un eveniment, macar cat sa stii sa pui intrebari relevante.

  Răspunde
 • Ruxa, Mircea a intrebat ieri care sunt concurentii pe segment ai Fordului B-max. Mie mi se pare o informatie pe care ar trebui sa o stie oamenii care lucreaza in industrie, pe mine ma intereseaza mai putin. E posibil sa ma insel, dar cred ca nu e nevoie sa stiu totul despre o masina care se lanseaza.

  Răspunde
 • a! ok. dar te intereseaza mai putin din postura de blogger care transmite mai departe o informatie despre un produs catre cititori, sau din postura de potential consmator al produsului? 🙂

  Răspunde
 • când vrei să-l superi, adu-i aminte că lucrează pentru nişte spammeri jegoşi.

  Răspunde
 • Vali, lucrez pentru Automarket.ro şi atât, nu ştiu despre ce spammeri jegoşi vorbeşti.

  Alex, sunt complet de acord cu ce ai spus tu în textul ăsta. Aşa e, la evenimente participi pentru a afla lucruri, nu ai cum să afli decât fiind acolo. Este 100% corect.

  Doar că nu ai înţeles un lucru: ieri, pe twitter, nu făceam decât să glumesc. Cu înţepăturile de rigoare, doar un banc e bun doar dacă atacă nişte metehne. Ai fi simţit asta din ton dacă erai atent 🙂 Deci nu e vorba de „un val pe ochi”, ci de o serie de glume. Miştouri, troll-uri, ia-o cum vrei 🙂 Voila:

  https://twitter.com/#!/mirceamester/status/182760506757619713

  Răspunde
 • […] Hoinaru a scris un articol simpatic azi, imi place cand musca din mar asa… cu toata […]

  Răspunde
 • Decat sa scriu un comentariu interminabil am preferat sa scriu un post…

  Răspunde
 • mircea, ai dreptate, nu eşti plătit din spam. repetă după mine: nu eşti plătit din spam. dap. la fel cum nici ăia de la realitatea nu erau plătiţi din banii de la fni.

  Răspunde
 • Am fost odată la o lansare de model nou, eu și încă un blogger și în rest doar presa auto. Au dezvăluit ăia mașina, eu filmam cu telefonul și pozam cu cealaltă mână cu DSLR-ul, celălalt blogger filma din toate unghiurile.

  Am deschis ușile, portbagajul, capacul la motor. In fine, mai aveam puțin și plecam să facem și test-drive. Când am terminat noi de pozat și de filmat, sala evenimentului era goală.
  Toți ziariștii plecaseră la masă. Când am ajuns și noi acolo, se terminase mâncarea și nici nu mai erau cadouri de PR. Ne cerem scuze, au fost mulți ziariști. Ei sigur se documentaseră înainte.

  În schimb discutăm tot timpul de pișcotăreală cu bloggeri.

  Răspunde
 • Vali, cam cum faci tu bani din pr0n. Adică legăturile există, dar sunt irelevante.

  Răspunde
 • @ruxa ma intereseaza sa punctez un anumit eveniment. Nu am pretentia sa fiu perceput ca un specialist (nici nu am pregatirea necesara). Un potential cumparator are nevoie de informatie specializata, informatie pe care o gaseste pe siteurile auto.

  @vali nu vreau sa-l supar ca are palma grea 😛

  @cabral citit. deci suntem pe aceeasi lungime de unda.

  @Mircea Mester deci data viitoare o sa te inveti sa nu mai trollezi 😀 Ca nu-ti iese, lumea te stie om serios.

  @Dan Dragomir pai la lansarile astea ei vin doar ca sa faca act de prezenta. In general oricum stiu despre aparitia unei masini cu vreo 6 luni inainte de lansarea oficiala.

  Răspunde
 • Eu zic sa se faca deosebirea :
  *vrei sa-ti vanda bloggeri masina care se lanseaza ?
  *vrei sa-ti trimita bloggerii clienti ?
  *vrei sa-ti faca reclama ?

  Răspunde
 • […] mai scris pe tema asta Hoinaru, Cabral (dacă mai sunteți care ați abordat subiectul, ziceți să vă pun aici și pe voi). […]

  Răspunde
 • […] vorbi despre masina intr-un context – design, cultura, calatorii sau orice altceva. Corect si foarte adevarat. Insa pana nu simti Focul, indiferent ca te arde de multa vreme sau de curand, nu ai ce cauta pe […]

  Răspunde
 • […] Cu torpedou mare pentru Hoinaru să-i încapă CD-urile. […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu