in Casual stuff

Porunca a doua a bloggingului: să nu înjuri!

Oamenii se ceartă mult. Zilele astea sunt doar mici reprize ale războaielor care se duc pe internet de ani întregi.

Problema e că nu evoluăm deloc în urma acestor certuri. Nici la nivel ideatic, nici din punct de vedere al limbajului. Limbajul, cel care e folosit mai mereu drept contra-argument final. Nu mai discut cu tine pentru că înjuri.

Domnilor, îmi pare rău să vă spun că acesta este doar un viciu de procedură semnalat rapid de opoziţie şi transformat într-o problemă de fond. De parcă ar fi vreo poruncă lăsată din moşi-strămoşi legată de asta. Deşi nu e deloc civilizat să faci asta, limbajul licenţios nu e problema de fond.

Problema este că adversarii spun lucruri care nu ne convin. Unele sunt adevărate, altele mai puţin. Şi pentru că întâmplător o fac într-o formă proastă, ne folosim de asta pentru a ne construi apărarea. Deşi spui lucruri adevărate, nu vreau să-ţi răspund pentru că mă înjuri.

Ca şi cum ai spune că împăratul nu este gol, pentru că ăia din copaci au strigat „Băăăăă, împăratul e gol, în pula mea!„. Nu, împăratul rămâne la fel de gol, chiar dacă ăla din copac e cam necioplit.

7 comentarii. Leave new

 • Ar fi bine ca injuriile să vină într-un context cu argumente, dar, de cele mai multe ori, nu se întâmplă aşa, pentru că oamenii care au argumente nu mai simt nevoia să şi înjure la finalul afirmaţiei. Ori la înjurături fără fond nu ai ce să răspunzi.

  Răspunde
 • Da, dar cand porti o discutie in contradictoriu cu un „tampit”, sa-i spunem, si tu-i vii cu argumente si i le formulezi ca unui bou, si singurele „contra-argumente” ale lui sunt „du-te naibii !” si „esti un/o prost/proasta”… Evident ca te iei de faptu’ ca dupa ce ca e prost, mai si injura si se mai si da mare cu faptu’ ca e prost.

  Răspunde
 • Alex, nu vorbesc de injuriile de sine statatoare, vorbesc de limbajul licentios folosit de mai multi cetateni care le e scos pe nas desi uneori respectivii au dreptate.

  Răspunde
 • din pacate degeaba ai dreptate daca ai un limbaj infect…

  cel putin dpdv al civilizatiei, culturii, tolerantei, convietuirii sociale

  a avea dreptate nu justifica injuraturile, iar injuraturile nu-ti „intaresc dreaptatea”

  eu personal nici 3 secunde nu acord celor cu limbaj infect, oricata dreptate ar avea

  Răspunde
  • Nu e chiar asa. Desi nu incurajez un astfel de limbaj, cand cineva e acuzat ca a omorat (sau ca a furat, sau ca a plagiat) nu putem sa ne oprim in forma prin care e scos la iveala omorul/furtul. Ce facem, ignoram ce-a zis ala doar pentru ca a folosit un limbaj infect, chiar daca vine cu argumente?

 • fiecare face ce vrea

  eu personal ignor specimenele care folosesc un limbaj infect

  adevarul iese la iveala si fara mui si futaiuri

  Răspunde
 • […] Porunca a doua a bloggerului: Sa nu injuri – Alex “Hoinaru” Ciuca (link) […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu