in Educatie&Literatura

Radiografie a sistemului de învăţământ

Excelent articolul descoperit la Zoso ieri: „Doamna” – scris de Oana Moraru pentru Contributors.ro.

După ce selecţia copiilor e făcută „pe sub masă” – în urma veştii care se duce în târg că „doamna îşi strânge clasa” – se formează, la fel de „neoficial”, şi un „comitet” de mame drăguţe şi dedicate care vor strânge bani pentru uniforme, vor comunica dorinţele „doamnei” şi vor întreţine fondul clasei. Toate celelalte familii li se supun orbeşte pentru că, altfel, şi-ar pierde locul în clasă, exact când mulţi alţii – mai întârziaţi – bat la uşă şi fac presiuni, prin intervenţii şi mai creative, ca „doamna” să-l mai accepte şi pe al 31-lea, şi pe al 32-lea, în clasă. De multe ori, se întâmplă să nu poată refuza, pentru că directorul şcolii şi adjunctul lui au şi ei „obligaţiile” lor: anumiţi copii trebuie musai să intre, îngrămădiţi, ce-i drept, dar măcar aleşi pe sprânceană.

Sunt produsul sistemului descris, am fost la „cea mai bună clasă din şcoală”, trimiteam câte 20 de olimpici pe sector. Pentru clasa noastră s-a inventat „Olimpiada pe clasă”, pentru că treceau prea mulţi de faza pe şcoală şi nimeni n-avea chef să corecteze atât. Am avut acest comitet de mămici, am fost printre ăia care învăţau bine dar strâmbau din nas la toate cheltuielile exagerate care se făceau.

Ce pot să spun e că articolul surprinde excelent lucrurile, aşa cum sunt ele. De la primul, la ultimul rând. Dar n-aş zice că e rău. Din clasa aia, 7 elevi au intrat la Sava, vreo 5 la Lazăr, un tip la Vianu, eu am nimerit la Şcoala Centrală. Mai bine de jumătate din clasă a terminat licee bune şi a făcut paşi importanţi pentru o carieră de succes. O arhitectă, un magistrat, câţiva plecaţi în State, alţii prin Europa, vreo 2-3 cu businessuri locale. Copiii „buni” din celelalte clase abia dacă au reuşit să prindă nişte posturi decente prin diverse firme, după ce au terminat un ASE cinstit. Cred că situaţia noastră promiţătoare de acum (ca să nu zic bună) se datorează acestui sistem, în care reuşesc doar de obicei copiii celor care se zbat.

7 comentarii. Leave new

 • copiii celor care se zbat și care au ceva la mansardă. că degeaba te zbați ca părinte dacă pe ăla micu nu îl duce capul.

  Răspunde
 • Corect, fix când scriam mi-am adus aminte de un coleg care era mai golan şi pe care săraca maică-sa îl voia olimpic. N-a reuşit să-l dea pe brazdă, dar măcar s-a apucat şi el de un mic business până la urmă, chiar dacă a făcut ceva liceu industrial.

  Răspunde
 • Serios? Vorbesti serios? Reusesc copii celor care se zbat? Sa ce? Sa dea spaga? Directorului, Doamnei etc?
  Un lucru e cert, ne meritam soarta pt. ca toti au gandirea asta (asa ca tine): sa ne alaturam turmei, sa fim precum boul, ascultator cu capul in jos, caci altfel nu se poate.

  Răspunde
  • Din câte ştiu, ai mei n-au dat şpagă, dar da, am intrat pe pile în clasa respectivă. Cineva de la grădiniţă a vorbit cu cineva de la şcoală şi a pus o vorbă bună. Pe urmă de-a lungul timpului m-am descurcat să iau premii şi fără să vină mama cu cadouri la şcoală, însă din când în când trecea să se intereseze. Cinstit, dar cu atenţie pe ce face odrasla. E pre-selecţia asta egalitate de şanse? Nu. Dar în viaţă nu suntem egali 🙂

  • Nu am vrut deloc sa insinuez ca nu ti-ai fi meritat locul acolo dpdv intelectual ( eu sunt de fapt un admirator al postarilor tale, mai mult a modului in care scrii, neinsemnand de fapt ca sunt de acord cu continutul), se vede ca esti un om cu o gramada de cunostinte.

   M-am aprins, asta e. Insa chestia asta cu spaga la scoala, ma intristeaza, ma oftica rau. Sper sa ma ajute buzunarul sa imi dau copilul la un sistem alternativ, altfel nu stiu ce o sa iasa

 • Sistemul de invatamant din Romania nu are nici macar o parte buna.

  Răspunde
 • Zici, domnu’ Andrei? Atunci unde ai capatat cunostinte cat sa ai ceva inteligent de scris pe 12 retele sociale?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu