shutterstock_280605647_small

Auchan a anunţat zilele trecute că se pregăteşte să testeze un soi de sistem de self-checkout în hypermarketul din Titan. Pentru început va fi un semi-self-checkout, în sensul că o angajată Auchan va scana produsele, urmând ca cetăţeanul să-şi facă singur plata. Dacă lucrurile merg bine, se va trece la a doua etapă a testării, adică self-checkout clasic.

Prima dată am văzut sistemul ăsta acum câţiva ani într-un Carrefour din Franţa şi mi s-a părut uşor suspect, eram convins că îţi trebuie un card de membru sau altceva pentru a folosi acele case. Sistemul self-checkout presupune ca orice cumpărător să poată merge la anumite case dintr-un supermarket, să-şi scaneze singur produsele adunate în coş şi mai apoi să plătească cu cardul. Un studiu al IBM ne zice că în martie 2015 se estimau a fi vreo 468.000 de astfel de case de marcat la nivel mondial.

Ţin minte că atunci când am văzut sistemul am concluzionat imediat că în România n-ar funcţiona aşa ceva. Gândiţi-vă că suntem ţara în care se fură fistic din sacii de la Lidl. Şi nu vorbim de copii care intră şi ies cu buzunarele pline, ci de oameni în toată firea pe care i-am văzut cum luau un pumn plin de fistic să mănânce prin magazin. Şi nu că n-ar fi luate în calcul furturile pentru acest sistem, doar că la noi cred că se va fura în cantităţi industriale.

Self-checkoutul are ca obiectiv scăderea costurilor de personal (mai puţini casieri) şi eficientizarea procesului de plată. Nu mai ai 80 de case din care doar 40 deschise, poţi avea 40 de case cu self-checkout şi alte 20 cu casieri pentru cei care vor să plătească cash sau cu bonuri de masă. Case mai multe, oameni mai fericiţi, care pleacă mai repede din magazin şi revin tot la tine pentru că le-a plăcut experienţa (eu am renunţat o vreme să mai fac cumpărături de la Metro pentru că erau prea puţine case deschise).

Diferenţa dintre cât te costă un angajat şi ce furturi sunt pe parcursul unui an este acceptabilă, tot ies pe profit supermarketurile, sau cel puţin ieşeau, până să testeze asta în România. În plus, elimini factori de risc precum accidentele de muncă, casele de marcat nu-ţi vor cere despăgubiri dacă varsă cineva pe ele o sticlă cu clor.

self_checkout

Acelaşi studiu IBM menţionat mai sus arată că 91% dintre tinerii de până în 35 de ani au folosit self-checkout, iar procentul scade pe măsura înaintării în vârstă, dar chiar şi la cei peste 51 de ani procentul e de 82%! Presupun că sondajul a fost efectuat în SUA. Procentul de furturi prin acest sistem a crescut cu 20%.

Furturile prin acest sistem au ajuns la 1,6 miliarde de lire sterline anual doar în Marea Britanie, iar cei mai mulţi ajung să ia legume sau fructe pe care nu reuşesc să le cântărească. Astfel descoperă o hibă în sistem şi continuă să fure, cam de 15 lire pe lună. Un studiu din Marea Britanie a descoperit că 20% din cei intervievaţi fură produse ocazional prin self-checkout. Adică 1 din 5. Acum luaţi sistemul ăsta şi duceţi-l la Vaslui.

Abia aştept să văd cum funcţionează treaba şi dacă se va lua decizia să-l implementeze la scară largă. Între timp aşteptăm chestii mai simple, dar la fel de folositoare, precum POS-uri care să permită plata contactless.

Foto: Self-checkout via shutterstock