moroi_adi bulboaca_resize (27 of 31)

Cum ai putea să-ţi începi săptămâna mai bine decât cu o zi de FITS? Ok, ok, poate că unii ar prefera o vacanţă în Maldive, dar eu n-aş da Sibiul în timpul festivalului pe nicio ţară exotică.

După un drum mai lung decât ar fi fost cazul (ploaie, lucrări) am intrat direct în LIVE-ul zilei cu Oltea şi Ruxandra. Găsiţi aici înregistrarea. Continuăm azi live-urile, de la 15:00. Oltea şi-a luat în serios rolul de producător al emisiunii şi sună invitaţi cu care vom vorbi în următoarele zile. 

După live am fugit la Moroi, spectacol scris de Cătălin Ştefănescu şi Ada Milea în regia lui Alexandru Dabija. Se joacă la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în caz că vreţi să-l prindeţi în timpul stagiunii. Şi trebuie să vă spun că merită să veniţi până aici ca să-l vedeţi. Doar că trebuie să vă pregătiţi pentru 2 ore de umor super macabru.

Piesa abordează cu mult umor diferite aspecte ale morţii. De la pomeni, strigoi, vârcolaci şi alte lucruri care ne bântuie vieţile. Textul e delicios, iar cântecele din finalul fiecărui act (care poartă amprenta clară a Adei Milea) sunt oribile şi fredonabile în acelaşi timp. Un mic preview mai jos.

Pe tot parcursul spectacolului nu ştii exact dacă să râzi sau să plângi, totul e absurd şi macabru. Nişte tipi cu bani fac o repetiţie cu propriile înmormântări ca să fie siguri că iese totul bine când vor muri, ba chiar îşi aranjează şi să facă totul la pachet ca să iasă mai ieftin. Prosoape, colivă, mâncare şi un singur rând de bocitoare + muzicanţi.

Ploaia a luat o pauză aşa că am prins şi un spectacol de stradă: Youth Marine Parade din Polonia. Un preview:

Hai că am ajuns la #FITS2016 🙂 #streetperformance – Youth Marine Parade – Polonia #festival #sibiu

A video posted by Alex Ciucă (@hoinaru) on

Seara s-a încheiat cu Vanilla Skype, spectacolul scris de Cătălin Ştefănescu special pentru oamenii de la Ideo Ideis. În ultimii ani moderatorul de la Garantat 100% s-a transformat în dramaturg şi îl prinde extrem de bine rolul ăsta, de la adaptarea romanului „Moromeţii” din „Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?” până la spectacole precum Moroi şi Vanilla Skype.

Maria Stefanescu Vanilla Skype (12)

Am prins vreo 15 minute din lectură anul trecut la Alexandria, dar până acum nu se aliniaseră planetele să văd Vanilla Skype. Distribuţia e una de excepţie (Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Alex Ion, Vlad Purdel, Mircea Postelnicu și Marcel Iureș) dar nu vi-l recomand doar pentru distribuţie, ci şi pentru poveşti. Unele par a fi extrem de personale, iar mixul dintre mărturisile în faţa terapeutului Marcel Iureş şi intervenţiile muncitorilor Vladimir Purdel şi Mircea Postelnicu de un plus de culoare. Lor i se adaugă apariţia bizară a detectivului jucat de Alex Ion.

Maria Stefanescu Vanilla Skype (15)

La un moment dat nu-ţi mai dai seama cine e mai profund: muncitorii de pe marginea drumului cu filosofiile lor dezbătute la o bere ieftină sau pacienţii doctorului Iureş.

Ambele spectacole sunt pe acelaşi tipar de teatru fresh pe care îl scrie Cătălin Ştefănescu. Teme actuale, frământări comune şi extrem de sincere, totul spus într-un limbaj accesibil. Poate prea accesibil pe alocuri.

Sper doar să se termine ploaia ca să prind mai multe spectacole de stradă, cert e că azi de la 22:30 o să fac LIVE de la video-mappingul Poster’itate creat de Les Ateliers Nomad. Şi pentru că acest video-mapping de la FITS e susţinul de Therme Bucureşti, LIVE-ul din seara asta va fi direct pe pagina lor de Facebook.

Foto „Moroi” – Adi Bulboacă pentru FITS 2016

Foto Vanilla Skype – Maria Ștefănescu pentru FITS 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu