Steve Simon, CEO-ul circuitului feminin de tenis (WTA), vorbeşte de ceva timp despre nişte schimbări pe care ar dori să le facă în structura meciurilor. E vorba de lucruri complet noi, precum durate fixe ale unui meci sau alte elemente care sunt deja implementate la dublu, precum super tie-break-ul (acel game care se joacă punct cu punct până la 10).
Problema vine, de fapt, de la televiziuni, nu de la Steve Simon, pentru că omul nu e un super inovator doar de dragul jocului. Însă pe măsură ce sportivii au început să-şi petreacă tot mai multe ore în sala de forţă şi au început să-şi injecteze diverse chestii mai mult sau mai puţin detectabile, corpurile lor au devenit tot mai rezistente la efort, ceea ce a dus la multe meciuri maraton. La băieţi avem frecvent meciuri între 3 şi 5 ore, în timp ce la fete un meci cu adevărat „disputat” şi „bun” începe de pe la 2 ore şi jumătate şi poate ajunge şi la 4 ore.
Pe de altă parte, există şi situaţii în care anumite jucătoare pierd în 35-40 de minute deşi te aşteptai la o bătălie pe viaţă şi pe moarte. O accidentare, o zi proastă şi adversara trece fluierând cu 6-0, 6-1. E imprevizibil, ceea ce place publicului într-o anumită măsură, dar sigur nu le place televiziunilor. Sportul e un mega business, iar televiziunile de profil bagă bani mulţi în achiziţionarea drepturilor pentru un anumit turneu. De obicei, alocă o zi întreagă pentru câteva meciuri şi se trezesc că sunt nevoite să dea reluări în cea mai mare parte a zilei, din cauza evoluţiei scorurilor sau a ploii.
Ceea ce propune Steve Simon e predictibilitatea, la fel ca la fotbal, handbal sau chiar şi Formula 1. Meciuri de 60 sau 90 de minute, care să ocupe nişte sloturi fixe şi care să poată fi programate mai uşor. Asta ar permite televiziunilor să jongleze şi cu alte programe în paralel, fără teama că nu apucă să difuzeze nimic. În plus, jucătoarele ar juca mai puţin şi s-ar accidenta mai rar, corpurile lor fiind mai puţin solicitate per total.
Cred că iniţiativa e bună, însă depinde foarte mult cum e implementată. Super tie-breakul în locul setului 3 nu mi se pare o soluţie prea bună, meciurile de dublu s-au transformat într-o adevărată loterie de câţiva ani încoace, ceea ce nu atrage publicul la TV, ci îl îndepărtează.
Oricum, abia se face lobby pe tema asta, cu declaraţii repetate şi discuţii de câteva luni, până prin 2022-2025 nu cred că vom avea parte de ceva nou.
2 comentarii. Leave new
Cred ca s-ar schimba radical tot sistemul din tenis. Mi se pare super pus la punct asa cum e gandit acum. La ce mai trebuie o schimbare ? Pentru viitoare blaturi la pariuri ?
[…] Se pregătesc noi reguli în tenis […]