Consiliul de criză al PSD s-a întrunit ieri pentru a stabili următorii paşi. E corect spus „de criză”, pentru că asta traversează partidul de la putere în momentul ăsta. Partenerii externi îi critică cât se poate de direct, în ţară au proteste, banii s-au cam terminat, iar ei tot n-au rezolvat-o cu legile justiţiei. În plus, se aşteaptă la proteste masive, dacă vor reuşi să ducă la capăt ceea ce au plănuit pentru săptămâna asta. 

Impresia mea e că se acţionează haotic, fiecare ajută după cum îl taie capul. Firea a făcut pe genunchi un târg ca să blocheze Piaţa Victoriei, acum a venit rândul unei idei mai vechi, lansate de Codrin Ştefănescu: contra-manifestaţiile. Nu e suficient că s-au umplut de penibil când i-au protestat lui Iohannis la poartă cu câteva sute de bătrâni ramoliţi, acum mai încearcă o dată să scoată milionul de alegători. 

Cred că s-a ajuns ca la fotbal, când mai mulţi jucători se bat să execute loviturile libere. Întâi s-a aplicat ideea duamnei primar, acum se aplică ideea cu milionul, că e rândul lui Codrin să „execute”. 

Amuzant este că unii dintre aceşti politicieni chiar cred că poporul îi iubeşte. Şi că după ce se va strânge o masă critică de 2-3000 de oameni plătiţi de ei, alte sute de mii vor ieşi în stradă ca să-i apere. Ba chiar sunt siguri că aşa se întâmplă şi la protestele de acum, cineva (Soroş!) plăteşte nucleul dur al protestatarilor. În realitatea lor paralelă nu există idealuri şi principii, există doar oameni şi sume.

PSD are nevoie de oameni în stradă pentru a arăta că părerile sunt împărţite şi că unii cetăţeni sunt cu ei, la fel cum alţii sunt împotriva lor. Manevra e rudimentară, însă eu mă tem de ceea ce se întâmplă în culise. Îl mazileşte cineva pe Dragnea? Se negociază, de fapt, cu cuţitele pe masă, aceste cuţite reprezentând legile justiţiei? Şi dacă da, cum vor scăpa Dragnea şi Tăriceanu, cine va fi de partea cealaltă a mesei, cine le va da ceea ce îşi doresc (dosare curate, în principal)?

Cert e că lucrurile încep să semene tot mai mult cu momentul în care Ponta a „renunţat” la postul de prim-ministru şi a retras PSD în opoziţie pentru a pregăti alegerile din 2016. Nu cred că vara lui 2018 va prinde PSD-ul la guvernare, mai ales dacă trec legile justiţiei. Vin alegerile prezidenţiale şi partidul ăsta nu ştie să ducă o campanie la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu