in Casual stuff

De când mă ştiu, sectorul 6 al Capitalei a fost condus de nişte primari penali sau, în cel mai bun caz, inutili. Dacă alte sectoare ale Bucureştiului au avut câte un primar muncitor sau unul simpatic, sau măcar unul care trăgea să-şi pună numele pe toate plăcuţele din fiecare parc, în sectorul 6 n-aveai ce să zici despre primar. Nici măcar n-am avut unul memorabil, ca Vanghelie. Primarii de sector au fost Darabonţ, Poteraş, Mănescu. Cine? Exact. Unul penal, condamnat pentru şpăgi cu terenuri, altul care a reuşit să nu facă absolut nimic în 4 ani de mandat şi apoi a frecat menta şi prin alte funcţii importante şi unul despre care s-a dus legenda că n-a fost văzut niciodată în clădirea primăriei.

V-am povestit asta ca să înţelegeţi că aşteptările în sectorul 6 sunt foarte mici. Efectiv oamenii nu sunt obişnuiţi să se facă ceva în sectorul lor, de la metroul uşor 41 nu s-a mai făcut absolut nimic. Ok, hai să punem la socoteală şi parcul Moghioroş, dar ăla a durat cam 100 de ani, ţin minte că lucrările de reamenajare au început imediat după încoronarea regelui Ferdinand.

Aşa că vestea că se va face ceva în sector, ba chiar în cartierul meu de baştină, m-a luat prin surprindere. 

Ei bine, iată! Tunelul Lujerului devine târg expoziţional! E vorba de acel tunel de cale ferată care trece în paralel cu Pasajul Lujerului şi care are o ieşire spre depoul IMGB de la Semănătoarea. 

E ceea ce noi numeam în copilărie „şina de tren”. Podul din imaginea de mai sus e unul dintre punctele cheie ale copilăriei, locul de care mă leagă o grămadă de amintiri. Nu ştiu tunelul efectiv, n-am mers niciodată prin el pentru că pe vremea aia încă treceau locomotive pe acolo din când în când, până prin 2000. Şina respectivă a fost întotdeauna un loc în care se adunau gunoaie şi un motiv de panică pentru părinţi şi bunici. Habar n-aveam de unde veneau trenurile exact, dar credeam că e o legătură directă dinspre metrou. Aveam să aflu mult mai târziu că nu venea nimic din subteran, ci tunelul respectiv e doar paralel cu Pasajul Lujerului şi începe în spate pe la Cora Lujerului, adică aici.

M-a amuzat să văd în reportajul Digi24 cum „cei mai bătrâni locuitori îşi amintesc de momentele în care era folosită şina respectivă”. Am ajuns în punctul în care sunt printre cei bătrâni cu amintiri din copilărie.

Mă rog, şina aia ducea la depoul IMGB până când s-a hotărât mafia imobiliară din sector să trântească un bloc în drumul ei, aşa că s-a întrerupt totul. De-atunci zace spaţiul nefolosit. 

Ideea primarului Gabriel Mutu e cel puţin bizară, ca să nu spun tâmpită de-a dreptul. Nu mă înţelegeţi greşit, mă bucur că se face ceva în sectorul ăla, apoi mă bucur că se foloseşte spaţiul respectiv, dar un spaţiu expoziţional? Traseu de promenadă? Mi se pare cel mai dubios loc prin care s-ar putea plimba cineva. Iar toată ideea cu Gara Cotroceni traseu de promenadă îmi sună a muncă titanică. Pe de altă parte am auzit că se pregăteşte un complex imobiliar în zona aia, aşa că e posibil ca cineva să fi făcut nişte lobby puternic pentru a curăţa spaţiul şi a creşte preţul. Mă rog, important e să se facă.

Dacă vreţi să vedeţi mai multe imagini cu tunelul respectiv, a filmat Pandutzu ceva într-un tur ghidat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu