A ajuns la final încă un sezon de Premier League, au fost 38 de etape super intense, un campionat care nu a dezamăgit. City a închis lupta la titlu cam rapid, însă restul echipelor au avut de luptat constant pentru ceva. Faţă de primele 10 etape, Liverpool a reuşit să prindă viteză şi a obţinut nişte rezultate excelente: prima înfrângere a lui City în campionat, finala Champions League (cu meciuri mari pe traseu).

Pentru mine a fost anul surprizelor neplăcute, de la Arsenal (care în sfârşit a încheiat relaţia cu Wenger) până la Everton (care mai avea puţin şi se lupta la retrogradare). Nici Spurs n-a făcut mare lucru, fiind foarte aproape de Chelsea şi Liverpool. Probabil că a fost greu de digerat sezonul ăsta pentru fanii lui Tottenham, care visau la un titlu sau măcar la un challenge real. Spurs e de departe cea mai omogenă echipă de top din Anglia, aşa că până şi eu mă aşteptam la mai mult de la ei. 

United n-a reuşit să câştige nimic, a ieşit în mod ruşinos din Champions League şi totul din cauza jocului extrem de slab. Nu-mi amintesc să o fi văzut pe United atât de plictisitoare. În finala de cupă pierdută cu Chelsea au avut 65% posesie şi abia dacă şi-au creat 2-3 ocazii de gol.

Chelsea a suferit de oboseala psihică de după câştigarea titlului. Fie asta, fie l-au lucrat jucătorii pe Conte, aşa cum se vorbeşte pe la colţuri. Cert e că Chelsea a avut momente din an în care juca incredibil de prost şi nu prea puteai să explici de ce. Cumva la ei mă aşteptam să nu rupă gura târgului, însă nu-i vedeam în afara Top 4. Sincer să fiu, credeam că City, United, Chelsea şi una dintre Spurs, Liverpool şi Arsenal vor prinde poziţia a 4-a, ba chiar mă gândeam că tunarii vor câşiga Europa League şi vor fi a 5-a echipă din Anglia în UCL. N-a fost cazul, băieţii lui Wenger au fost jenanţi în dubla cu Atletico Madrid.

Dincolo de top 6 a fost business as usual, cu două surprize: Burnley în cupele europene, o clasare pe locul 7 – performanţă istorică pentru club şi salvarea de la retrogradare din ultimele etape a lui Southampton. Sfinţii au vândut masiv în ultimii ani, numai la Liverpool sunt în momentul ăsta Clyne, Lallana, Mane, Lovren, Van Dijk. Toţi au fost luaţi în ultimii 4 ani. Plus Luke Shaw, Graziano Pelle şi alte nume importante care au plecat în ultimii ani. Ce s-a întâmplat cu sutele de milioane de lire care au intrat în club? N-am idee. Cert e că nu s-a cumpărat ce trebuia.

Din păcate, în afară de Newcastle şi Burnley, echipele de la mijlocul clasamentului au devenit plictisitoare în ultimii ani. Leicester nu mai are zvâc (şi probabil că va rămâne fără Vardy, Mahrez şi ceilalţi jucători buni), Everton a investit dar are un joc dezamăgitor, iar celelalte echipe sunt candidate reale la retrogradare. După cum aţi văzut, până prin ultimele etape era o distanţă mică între locul 10 şi locul 18 (2-3 puncte).

Despre City şi Guardiola nu sunt multe de zis, nu mă aşteptam să câştige atât de categoric, mai ales că au avut meciuri cu echipe care se luptau la retrogradare spre final. Nu numai că n-au pierdut puncte, dar au depăşit o mulţime de recorduri, atingând 100 de puncte în era Premier League. Vor putea face asta şi anul viitor? Mă îndoiesc. Am auzit specialişti care deja le dau titlul şi pentru sezonul următor, eu nu prea cred că le va mai fi aşa uşor. 

Momentan e prea devreme să ne spunem părerea, abia după ce se încheie perioada de transferuri o să putem face predicţii. Ce ştiu sigur e că Liverpool are nevoie de cel puţin 6 jucători dacă vrea să se lupte la titlu, s-a văzut şi anul ăsta că au echipă, dar nu au lot (aşa cum a fost de mai multe ori în ultimii 10 ani, de fapt).