În mod normal asta ar fi fost o poveste despre eficienţa unui birou al statului. Şi era foarte aproape să se întâmple asta.

Mi-am făcut paşaport, ocazie cu care am vrut să testez cât de civilizată e treaba la biroul nou deschis la Plaza România. A lăudat multă lume acel birou cu ghişee multe, iar la Piaţa Amzei ştiam deja că e haos.

Am ajuns într-o zi de vineri, pe la 9:00 şi în 30 de minute deja terminasem toate formalităţile. A durat 28 de minute mai exact, din momentul în care m-am aşezat la coadă ca să plătesc taxa până în momentul în care am ieşit din mall.

Flow-ul este simplu: la parter există o casierie la care poţi plăti taxa. 258 de lei pentru un paşaport electronic pe 5 ani. Apoi urci la etajul 2 (cel cu food court-ul), iei un bon de ordine şi aştepţi. Eu am avut vreo 40 de persoane în faţa mea, însă numărul mare de ghişee face ca totul să se mişte rapid. Cum ziceam, vreo 20 de minute de aşteptat la coadă. Există un ecran în food court pe care sunt anunţate numerele care urmează, aşa că poţi să stai liniştit şi să savuerzi o shaow salată până îţi vine rândul.

Pozele se fac în mici încăperi individuale cu pereţi de sticlă, nişte „acvarii” foarte practice. Cred că sunt 20 de ghişee în total. Există bonuri separate pentru cei care fac paşapoarte pentru minori, unde procedura e ceva mai lungă din câte mi-am dat seama.

2 săptămâni mai târziu am venit tot vinerea, de data asta pe la 14:00. Şoc şi groază: 50 de persoane la coadă pentru ridicări. Poate chiar mai mult. Din păcate, treaba n-a fost gândită până la capăt, astfel încât la ridicări nu există bon de ordine. Deci stai la o coadă uriaşă şi aştepţi. Old school. Dacă s-au conectat două sisteme de bon de ordine, cred că s-ar fi putut conecta şi trei.

Vreo 45 de minute am stat la coadă, timp în care în spatele meu se dublase numărul de oameni. Cred că erau 120 de persoane când am ieşit. O fi fost ora dubioasă, o fi fost perioada din an de vină, însă toate chestiile astea se puteau evita cu un simplu bon de ordine.

În rest, e curat, e aerisit, ai parcare, orarul e de luni până vineri între 8:30 şi 16:30.

14 comentarii. Leave new

 • Unde mai pui că funcționează și sistemul de programări online.

  Răspunde
 • Intrebarea e: Are vreun efect programarea online? Daca fac programare online, trebuie sa mai stau si la coada la ghisee? Mai trebuie sa i-au bon de ordine?

  Răspunde
 • Multumesc pentru raspuns. Este realizabil 10 zile? Cei de la pasapoarte mi-au zis ca dureaza 10 zile sa faca pasaportul, eu vin in Romania si o sa pot sta numai 11 zile, ma gandesc cit as putea sa am incredere ca se va putea face in exact 10 zile.
  Multumesc.

  Răspunde
 • Multumesc! Mi-am facut deja programare pentru a doua zi cand ajung in tara.

  Răspunde
 • eu iau, nu eu i-au
  octombrie 13, 2018 9:37 am

  Pe Goagăl se spunea că ar fi program și sâmbăta, între orele 9 și 12. Pe site-ul pasapoarte.mai.gov.ro, sâmbăta e închis, adică exact cum e scris și aici…
  Atenție celor care-l citesc pe Gogu, s-ar putea să mergeți degeaba până acolo.

  Răspunde
 • Mea culpa!
  „Eu iau”

  Răspunde
 • Bună ziua mă poate ajuta cineva va rog cu răspunsul la o întrebare .Pot sa fac pasaport pentru un minor 13 ani cu pașaportul meu în locul actului meu de identitate momentan nu am adresa în România și doresc sa plec cu copilul în vacanta .Vă mulțumesc .

  Răspunde
 • Catruna Constanta
  iunie 5, 2019 9:44 pm

  coada pentru taxa de pasaport a mers bine, chiar si coada pentru poza a mers bine, ghinionul meu a fost ca am nimerit la ghiseul nr 13, unde functionara a fost destul de agresiva si nepoliticoasa (nu este numai parerea mea); in rest, am fost multumita

  Răspunde
 • Hey! Am o întrebare – știi cumva/ai auzit daca și cât timp îți țin ei pașaportul nou la ei daca nu poți să-l ridici in data de pe hârtiuța pe care ți-o dau? 🤔

  Răspunde
 • Așa departe nu m-am gândit nici eu, dar fiind instituție a statului nu știi niciodată la ce sa te aștepți :))

  Răspunde
 • Scuze de dublu post, dar scriu aici in caz ca e interesat cineva – am intrebat azi la Plaza, iti pastreaza pasaportul nou pana expira, nu arunca sau distrug nimic. Deci daca nu poti sa-l ridici cand scrie pe hartiuta, ai vreo 10 ani la dispozitie sa faci asta (daca ti-ai facut pasaportul simplu electronic cu valabilitate de 10 ani). 😀

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu