În mod normal asta ar fi fost o poveste despre eficienţa unui birou al statului. Şi era foarte aproape să se întâmple asta.

Mi-am făcut paşaport, ocazie cu care am vrut să testez cât de civilizată e treaba la biroul nou deschis la Plaza România. A lăudat multă lume acel birou cu ghişee multe, iar la Piaţa Amzei ştiam deja că e haos.

Am ajuns într-o zi de vineri, pe la 9:00 şi în 30 de minute deja terminasem toate formalităţile. A durat 28 de minute mai exact, din momentul în care m-am aşezat la coadă ca să plătesc taxa până în momentul în care am ieşit din mall.

Flow-ul este simplu: la parter există o casierie la care poţi plăti taxa. 258 de lei pentru un paşaport electronic pe 5 ani. Apoi urci la etajul 2 (cel cu food court-ul), iei un bon de ordine şi aştepţi. Eu am avut vreo 40 de persoane în faţa mea, însă numărul mare de ghişee face ca totul să se mişte rapid. Cum ziceam, vreo 20 de minute de aşteptat la coadă. Există un ecran în food court pe care sunt anunţate numerele care urmează, aşa că poţi să stai liniştit şi să savuerzi o shaow salată până îţi vine rândul.

Pozele se fac în mici încăperi individuale cu pereţi de sticlă, nişte “acvarii” foarte practice. Cred că sunt 20 de ghişee în total. Există bonuri separate pentru cei care fac paşapoarte pentru minori, unde procedura e ceva mai lungă din câte mi-am dat seama.

2 săptămâni mai târziu am venit tot vinerea, de data asta pe la 14:00. Şoc şi groază: 50 de persoane la coadă pentru ridicări. Poate chiar mai mult. Din păcate, treaba n-a fost gândită până la capăt, astfel încât la ridicări nu există bon de ordine. Deci stai la o coadă uriaşă şi aştepţi. Old school. Dacă s-au conectat două sisteme de bon de ordine, cred că s-ar fi putut conecta şi trei.

Vreo 45 de minute am stat la coadă, timp în care în spatele meu se dublase numărul de oameni. Cred că erau 120 de persoane când am ieşit. O fi fost ora dubioasă, o fi fost perioada din an de vină, însă toate chestiile astea se puteau evita cu un simplu bon de ordine.

În rest, e curat, e aerisit, ai parcare, orarul e de luni până vineri între 8:30 şi 16:30.