Pe clasicul model PSD, zilele trecute s-a mai aruncat o perdea de fum ca să se mascheze o lege nasoală: TVA-ul pe căldură şi apă caldă a scăzut la 5%, dar în acelaşi timp s-au interzis debranşările de la reţeaua publică (RADET). Deci vă oferim un mic beneficiu, dar cu cealaltă mână vă luăm libertatea de decizie. 

Am zis-o încă de acum 2 ani, interzicerea debranşării este o dovadă de incompetenţă. Dacă sistemul centralizat e prost, nu înseamnă că trebuie să obligi oamenii să rămână acolo. E ca şi cum ai vedea că îţi pleacă medicii din ţară şi în loc să le măreşti salariile şi să le oferi condiţii mai bune ai da o lege prin care nu mai au voie să profeseze decât în România.

Există două tipuri de debranşări: alea în care oamenii pur şi simplu nu au bani să plătească facturile cu acea gigacalorie care e oricum subvenţionată şi alea în care se instalează centrale de apartament. În primul caz înţeleg de ce s-ar interzice debranşarea. Provoci un dezechilibru termic în bloc, beneficiezi oricum de încălzirea apartamentelor din jur etc. Dar pentru cei care vor să-şi instaleze centrală? Cu ăia ce-aţi avut nene?

Deşi se vorbeşte de mult timp de legea asta, până la urmă a trecut de Camera Deputaţilor într-o formă cu tot felul de steluţe. Sunt o grămadă de străzi incluse pe lista „protejată”, numită zonă unitară, dar de la care fac excepţie casele şi blocurile noi. Ce-o să „rezolve” legea asta e că va creşte şi mai mult preţul apartamentelor din blocurile noi, precum şi cel al apartamentelor din blocuri vechi dar care au deja centrală. Sistemul centralizat va fi din ce în ce mai prost, nu vă faceţi iluzii, fiind şanse destul de mari să pice. E o singură diferenţă: nimeni nu va mai avea şanse să scape. Eu n-aveam gânduri de centrală, sunt costuri prea mari cu ţeava de gaz, dar tot mă enervează că a dispărut opţiunea asta.

E şi o singură veste bună: până la începutul lui 2021 toate blocurile trebuie să aibă repartitoare de căldură individuale şi trebuie să folosească contoarele de apă caldă. Pe mine mă bucură treaba asta pentru că în blocul în care stau nu se citesc deloc contoarele, aşa că toate cheltuielile se împart la numărul de persoane. Ceea ce e o mare tâmpenie, evident.

Însă revenind la debranşări şi RADET, există şi varianta de coşmar în care sistemul să pice de tot în următorii ani. Sau, mai rău, să ne spună doamna Firea că nu mai poate subvenţiona gigacaloria şi că trebuie s-o plătim la preţul real, cu toate pierderile de sute de milioane de euro. Ce-o să facem, o să ne debranşăm? Nop.

8 comentarii. Leave new

 • „Dar pentru cei care vor să-şi instaleze centrală? Cu ăia ce-aţi avut nene?” Nu au cotizat unde trebuie cei care comercializeaza centrale termice in Romania? E doar o presupunere, intreb pentru un prieten… 🙂
  P.S. Ce sunt „contoarele de apa”? Clasicele „apometre”. Nu cunosc bloc din Bucuresti care sa nu aiba deja asa ceva…

  Răspunde
  • De data asta nu cred că e vorba de așa ceva. Sunt 30.000 de debranșări anual, în 2016 mai erau 1,24 milioane de locuințe racordate. Nu-și pot permite să mai piardă abonați pentru că se diminuează încasările. Și oricum e subvenționată gigacaloria.

   La noi în bloc sunt instalate dar nu se citesc 🙂 Și nu e caz unic în oraș.

 • Degeaba or sa se citeasca contoarele. In blocurile unde se citesc, platesti ce se citeste, dupa care diferenta dintre suma contoarelor si contorul central RADET, care contabilizeaza si pierderile RADET, care vine pe factura, se imparte la numarul de locatari si aia e. badumtss, dreptate romaneasca, pausalul nu moare.

  Răspunde
 • Serios ca nu m-ar deranja RADET daca nu ar fi trebuit sa investesc in calorifer electric in miez de iarna pentru ca temperatura intr-un apartament de 2 camere, cu toate caloriferele la maxim si factura de 350 de RON la intretinere, nu reusea sa treaca de 18 grade. Bineinteles ca a urcat apoi factura la curent.

  Răspunde
 • În blocurile în care s-a făcut reabilitare s-au schimbat şi toate ţevile din subsol şi coloanele (cel puţin în blocul meu şi prin vecini aşa s-a procedat), aşa că pierderi în bloc nu mai sunt. Diferenţele pot apărea doar de la cei care nu declară corect consumul. Iar în cazul ăsta tinerii sunt nesimţiţi (uită, mint), iar bătrânii sunt săraci (şi ajung şi ei să mintă).

  Dar toate astea se rezolvă cu contoare gestionate prin radio.

  Răspunde
 • „contoare gestionate prin radio” Vorbesti de lucruri sf pentru unii batrani (si nu doar ei). Crezi ca le vor accepta cu usurinta?

  Răspunde
 • Pana in twenty twentyone sper sa fiu deja departe de aceasta tara. Atat am de spus.
  Daca nu da careva bomba biologica cu marar si nu ne exclud din UE, garantat aici multi purici nu mai fac.
  O sa-mi fie dor de Tei, da’ ata ete…

  Răspunde
 • Nu e aşa mare şmecherie. E 116 lei o bucată, m-am interesat eu. Şi tot mai multe blocuri au început să îşi pună. Când se citesc contoarele pe scară se transmite automat indexul pentru fiecare apartament. Omul nu trebuie să mai facă nimic.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu