Pe clasicul model PSD, zilele trecute s-a mai aruncat o perdea de fum ca să se mascheze o lege nasoală: TVA-ul pe căldură şi apă caldă a scăzut la 5%, dar în acelaşi timp s-au interzis debranşările de la reţeaua publică (RADET). Deci vă oferim un mic beneficiu, dar cu cealaltă mână vă luăm libertatea de decizie. 

Am zis-o încă de acum 2 ani, interzicerea debranşării este o dovadă de incompetenţă. Dacă sistemul centralizat e prost, nu înseamnă că trebuie să obligi oamenii să rămână acolo. E ca şi cum ai vedea că îţi pleacă medicii din ţară şi în loc să le măreşti salariile şi să le oferi condiţii mai bune ai da o lege prin care nu mai au voie să profeseze decât în România.

Există două tipuri de debranşări: alea în care oamenii pur şi simplu nu au bani să plătească facturile cu acea gigacalorie care e oricum subvenţionată şi alea în care se instalează centrale de apartament. În primul caz înţeleg de ce s-ar interzice debranşarea. Provoci un dezechilibru termic în bloc, beneficiezi oricum de încălzirea apartamentelor din jur etc. Dar pentru cei care vor să-şi instaleze centrală? Cu ăia ce-aţi avut nene?

Deşi se vorbeşte de mult timp de legea asta, până la urmă a trecut de Camera Deputaţilor într-o formă cu tot felul de steluţe. Sunt o grămadă de străzi incluse pe lista “protejată”, numită zonă unitară, dar de la care fac excepţie casele şi blocurile noi. Ce-o să “rezolve” legea asta e că va creşte şi mai mult preţul apartamentelor din blocurile noi, precum şi cel al apartamentelor din blocuri vechi dar care au deja centrală. Sistemul centralizat va fi din ce în ce mai prost, nu vă faceţi iluzii, fiind şanse destul de mari să pice. E o singură diferenţă: nimeni nu va mai avea şanse să scape. Eu n-aveam gânduri de centrală, sunt costuri prea mari cu ţeava de gaz, dar tot mă enervează că a dispărut opţiunea asta.

E şi o singură veste bună: până la începutul lui 2021 toate blocurile trebuie să aibă repartitoare de căldură individuale şi trebuie să folosească contoarele de apă caldă. Pe mine mă bucură treaba asta pentru că în blocul în care stau nu se citesc deloc contoarele, aşa că toate cheltuielile se împart la numărul de persoane. Ceea ce e o mare tâmpenie, evident.

Însă revenind la debranşări şi RADET, există şi varianta de coşmar în care sistemul să pice de tot în următorii ani. Sau, mai rău, să ne spună doamna Firea că nu mai poate subvenţiona gigacaloria şi că trebuie s-o plătim la preţul real, cu toate pierderile de sute de milioane de euro. Ce-o să facem, o să ne debranşăm? Nop.