10 ani mai târziu, am închis un credit, am schimbat mașina, am făcut casa funcțională off-grid, am început să producem mâncare și să mergem în concedii cât de cât! Ce-a fost greu a trecut, copii-s mari. Vor veni vremuri tot mai bune daca nu iese iar PSD la alegeri.

Alex Haivas într-un comentariu aici

Radu are un articol interesant despre cum a trecut prin criza financiară, articol la care au început diverşi oameni să povestească ce făceau acum 10 ani. Mi-a atras atenţia comentariul de mai sus (mă rog, l-am copiat parţial), în care Alex Haivas explică cum a fost să se mute la casă în vârf de criză şi ce-a reuşit de atunci. Mare atenţie, au terminat casa, au închis un credit, au schimbat maşina, dar în acelaşi timp au tăiat alte costuri gen concedii.

Asta apropo de modul greşit în care privim lucrurile, mai ales când vine vorba de alţii. Parcă ne-am dori şi noi o casă la curte, parcă ne-ar plăcea o maşină nouă, o mică grădină etc. Însă nu luăm în calcul alegerile pe care au fost nevoiţi să le facă cei care au deja aşa ceva. Vreau casă la curte sau vreau 3 city-break-uri şi un concediu în Grecia în fiecare an? Vreau un BWM nou sau vreau să muncesc mai puţin şi să n-am niciun fel de rate?

Exceptând cazul în care aveţi părinţi bogaţi, contracte cu statul sau ştiţi programare bine de tot, nu prea aveţi cum să luaţi de toate la o vârstă rezonabilă. Ştiu directori de marketing din multinaţionale (oameni cu salarii bune, deci) care s-au mutat la curte abia după 40 de ani, că până atunci au preferat să dea banii pe altceva, să-şi trăiască viaţa, să investească în copii etc. La fel cum ştiu şi oameni care s-au băgat la rate multe de tineri şi trăiesc cu pâine şi parizer gândindu-se că peste 15-20 de ani vor fi scăpat de stres şi îşi vor putea face orice concedii visează.

Le putem spune alegeri, le putem spune compromisuri, important e să fim împăcaţi cu deciziile pe care le luăm şi să nu trăim cu impresia că ăilalţi fac o treabă mai bună decât noi. Pur şi simplu fac altă treabă.

10 comentarii. Leave new

 • […] Cum și-o fi construit ăla casă […]

  Răspunde
 • Ai uitat de medici si interlopi cand ai enumerat exemplele cu parintii bogati, contracte cu statul si IT-isti. In rest, de acord.

  Răspunde
 • Trebuia sa incepi articolul cu ultima fraza.Este esentiala.

  Răspunde
 • Trebuia să încep cu concluzia? 🙂

  Răspunde
 • o alta solutie sa ai casa si ce mai spui tu la o varsta sub 40 este sa iti dezvolti viata si afacerile departe de Bucuresti . Nu am parinti bogati, nu am facut afaceri cu statul, nu am treaba cu programarea. Dar am ales sa stau la 200 km de Bucuresti, sa vin aici doar pt business 1-2 zile atunci cand trebuie , si cred ca fost cea mai buna idee . Stau la casa, nu am 40 inca, familia e fericita, iar business-ul merge . Pe langa multa mizerie, Romania asta a ultimilor 20 ani a oferit si multe oportunitati, chiar si pt oameni care nu au avut suport de la parinti/partid etc, oameni care au vrut sa munceasca . Si inca mai exista oportunitati, dar e multa mizerie, care pe unii ii scarbeste, si nu sunt disposi sa mai lupte aici . Sad but true…

  Răspunde
 • asa e trendy acum, sa conjugi verbul a avea in loc de a fi

  Răspunde
 • Incetati cu ideile ca iti poti face casa daca nu mai mergi in concedii, ca sunt prostii. Poate in cazul in care sunteti genu ce cheltuieste 10.000 euro per concediu. Altfel, cu mia aia de euro data de majoritatea oamenilor pe un concediu nu iti iei nici usa de la intrarea casei.
  Daca o mie sau doua sau 5 mii fac diferenta intre a-ti face o casa si a nu-ti face…inseamna ca oricum nu iti faceai casa, ci o cocioaba si mai bine continui sa stai in apartament.

  Răspunde
  • 3000-4000 pe an (3 city breakuri + concediu de 10 zile in grecia pentru o familie cu 2 copii) x 10 ani înseamnă cam 30.000. Altfel spus, un 300 de euro pe lună, adică diferența dintre o chirie în București și o casă în afară. Plus că mai reduci și alte chestii, asta cu concediul e cea mai vizibilă.

 • Macar cu aia 30.000 in plus sa iti faci o casa atat de minunata incat sa merite sa nu mai iesi 10 ani din ea.Nici tu nici copiii tai si eventual si urmasii lor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu