Cred că una dintre cele mai frumoase surprize din călătoriile ultimilor ani a fost Budapesta. Am ajuns acolo în 2015 şi de atunci tot încerc să-mi aliniez planetele pentru o nouă excursie.

Recomandarea mea ar fi să mergeţi în septembrie, cred că e momentul perfect în care puteţi vedea Budapesta. Temperatura e numai bună, concediile sunt pe terminate. Also, ar fi o idee bună să încercaţi să mergeţi în timpul săptămânii, în felul ăsta vă asiguraţi că veţi prinde nişte seri de neuitat.

Ştiam că Parlamentul e o atracţie importantă în capitala Ungariei, mai ştiam şi că e foarte mişto plimbarea cu vaporaşul pe Dunăre. Ce nu ştiam e că tot dealul pe care este construit Palatul Buda (adică zona în care găsiţi Bastionul Pescarilor şi biserica Matthias) e absolut superb. Cred că din 3 zile am stat jumătate din timp acolo şi nu mă mai săturam, mai ales că seara străzile erau pustii, iar câţiva turişti savurau câte un pahar cu vin pe la puţinele restaurante deschise.

A fost interesant să ajung acolo fix în perioada în care începuse criza refugiaţilor de lângă gara Keleti. În caz că nu vă mai amintiţi, a ieşit haos prin jurul gării, din cauza miilor de refugiaţi veniţi din Orientul Mijlociu care nu erau lăsaţi să ia trenuri spre vestul Europei. Am renunţat atunci la hotelul pe care îl rezervasem chiar în apropiere de gară şi am găsit altceva la o distanţă mai mare.

În timpul ăsta familia şi prietenii mă sfătuiau să anulez călătoria, la TV apăreau în fiecare seară imagini cu ciocniri de stradă, coşuri de gunoi incendiate şi mari probleme cauzate de refugiaţi. Eram deja la Timişoara (am mers cu maşina), aşa că am pornit spre Budapesta cu ceva emoţii.

Mi-a cam dat cu eroare în momentul în care am ajuns acolo şi am descoperit cel mai liniştit oraş posibil, cu un centru care ziua era plin de turişti şi cu oameni primitori. Contrastul între ce aşteptări aveam şi ce-am găsit în Budapesta a fost uriaş. Zona de lângă Palatul Buda mi-a adus aminte de centrul Sibiului, iar priveliştea peste Dunăre şi spre Palatul Parlamentului este impresionantă.

Dar nimic nu se compară cu vibe-ul pe care îl are oraşul în septembrie. Ziua sunt ceva turişti pe la obiective, însă seara străzile rămân pustii, ceea ce îţi dă senzaţia că oraşul e numai al tău. N-am trăit nicăieri aşa ceva, zici că eram într-un tur privat al Budapestei.

Ce e de văzut în Budapesta?

Primul obiectiv ar fi Palatul Parlamentului. Îl poţi admira de aproape, însă mi se pare mai mişto de la distanţă, fie de pe unul dintre vapoarele care se plimbă pe Dunăre, fie de pe dealul pe care e construit Palatul Buda. E de văzut atât ziua, cât şi noaptea, însă mare atenţie pe unde parcaţi dacă sunteţi cu maşina, la momentul respectiv mi s-a părut destul de scumpă parcarea acolo (venind dintr-un oraş cu 1,5 lei pe oră, acolo am dat vreo 6,5 lei pe oră). Tot lângă Parlament am primit şi o amendă pentru că am depăşit cu vreo oră cât plătisem (este un sistem similar cu cel din Sibiu sau Braşov, îţi pui singur chitanţa în geam cu câte ore ai plătit). N-a fost mare amenda, vreo 90 de lei parcă.

Următorul obiectiv ar fi Podul cu lanţuri. Apare prin toate pozele, este foarte frumos luminat noaptea, iar detaliile cu care este decorat sunt foarte interesante. Pe lângă benzile pentru maşini, are şi două benzi dedicate pietonilor şi bicicliştilor. În plus, la capătul dinspre Pesta, este pe partea dreaptă un restaurant bun cu burgeri (este cel cu terasă la etaj). View drăguţ şi burgeri excelenţi.

După ce traversaţi podul, daţi direct de un funicular care vă duce direct pe deal, la intrarea în Palatul Buda. Merită să daţi banii o dată, pentru experienţă şi pentru aspectul antic, poate vă va aduce aminte de funicularul din The Grand Budapest Hotel. Apropo de film, am nimerit întâmplător chiar lângă un hotel care se numeşte Grand Hotel Budapest (şi mai are un nume de brand înainte). Îl găsiţi pe lângă Parlament, dacă sunteţi curioşi.

Aşa cum spuneam şi mai sus, Bastionul Pescarilor e de neratat. Poţi ajunge acolo cu maşina, cu un autobuz, sau pe scări, pornind de la baza dealului. De acolo se fac cele mai bune poze cu Palatul Parlamentului şi e practic în spatele bisericii St. Matthias, un alt obiectiv important.

Cum arată zona de pe deal, lângă Palatul Buda:

Mi-a mai plăcut mult şi Central Market Hall care e, practic, într-un capăt al centrului. Cam până acolo ne-am plimbat pe jos, dincolo de acel punct nu mai erau foarte multe obiective.

Tot prin centru, în parcul Erzebeth, există şi o roată, numită Budapest Eye, în care vă puteţi urca pentru a admira oraşul de sus. Ceea ce e uşor dubios, pentru că poţi face asta gratuit de pe dealul pe care e Palatul Buda. Plus că priveliştea e mai frumoasă de acolo, însă merită să vedeţi şi de aproape zona centrală. Iar preţurile nu sunt deloc mari pentru o plimbare de 10 minute am plătit cam 35 de lei.

Unde mănânci în Budapesta?

De restaurantul cu burgeri buni de lângă Podul cu lanţuri am zis deja, aş mai recomanda şi un restaurant din cele de pe marginea Dunării, pe partea cu Buda. Intraţi unde vi se pare ok, am ales vreo două restaurante la întâmplare şi ambele au fost foarte ok. Ba chiar într-un loc am plătit mai puţin cu vreo 2 lei, pentru că nu mai aveam mărunt.

Însă cea mai mişto experienţă este, fără îndoială, la restaurantele care au view direct către St. Matthias Church. Sunt vreo 3, dintre care unul este chiar din lanţul Jamie’s Italian (al lui Jamie Oliver).

Dacă e septembrie, călduţ afară şi sunt terasele deschise, puteţi avea un view cam aşa:

Mă rog, trebuie să mă credeţi pe cuvânt, totul arată mult mai bine de la faţa locului. Ceea ce mă face să realizez că tehnologia a evoluat extrem de mult în ultimii 3 ani, fotografiile pe care le poate face telefonul meu actual (un Samsung S8) față de cele pe care le-am făcut cu telefonul acum 3 ani (un HTC One mini, dacă nu mă înșel) sunt de 10 ori mai bune.

În orice caz, vă recomand să programaţi o vizită pe la vecinii maghiari, o să vă umple de energie pozitivă.

4 comentarii. Leave new

 • Am fost de două ori, în ambele dăți la sfârșit de noiembrie/început decembrie. Orașul superb, dar am prins un frig de mi-a intrat în oase.

  Răspunde
 • si ar fi de adaugat si baile termale. ca arhitectura chiar merita 🙂 parlamentul merita vizitat si pe dinauntru, chiar daca ai putin de asteptat la coada.
  iar la partea cu frigul, confirm cele spuse de Claudiu. am fost in decembrie si cautam fiecare muzeu deschis. sa ne nai incalzim.

  Răspunde
 • Din păcate am dat skip la băile termale când am fost, însă nu e timpul pierdut 🙂

  De-aia ziceam că în septembrie e perfect acolo 😀

  Răspunde
 • Am fost de Rusalii la Budapesta si am stat 5 nopti dar as fi stat 50, atat de mult mi-a placut. Frumos oras si de revazut mai ales ca nu e departe de noi 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu