Naţionala de fotbal U21 s-a calificat la Campionatul European ce se va desfăşura anul viitor în Italia şi San Marino. E o super performanţă, dacă ne gândim că au trecut 20 de ani de la ultima calificare. Naţionala lui Contra, Lobonţ, Trică, Luţu, Dănciulescu sau Ciocoiu se califica în 1998 la Campionatul European desfăşurat chiar în România şi era prima oară când o naţională U21 reuşea asta. Ba mai mult, de-atunci au mai trecut 10 turnee finale la care n-am reuşit să ne calificăm, pentru că la U21 turneele au loc din 2 în 2 ani.

După ce trecem de euforie, cred că ar trebui să analizăm puţin cum s-a ajuns la această performanţă. Jucători buni de mici au mai fost pe la noi, însă au apărut sporadic şi din cauza asta nu s-a putut alcătui o echipă cu valori egale. Aşa că soluţia a fost să fie aduşi la naţionala mare, să fie impulsionaţi să se dezvolte în acest fel.

De data asta avem mai mulţi jucători buni sau foarte buni, iar meritele cred că se împart între:
1. Academia lui Hagi – M-am uitat pe lotul care a jucat în ultimele partide şi mulţi dintre jucători au trecut pe la Viitorul. Ianis, Florinel Coman, Dragoş Nedelcu, Ghiţă, Ciobanu, Măţan, Cicâldău + Cristi Manea şi Răzvan Marin care joacă deja la naţionala mare. E posibil să-mi fi scăpat alţii. Aproape jumătate de lot are legătură cu Hagi. O academie în care s-au promovat profesionalismul şi valorile sănătoase.

2. Regula U21 pentru Liga 1 – probabil că în egală măsură e şi meritul Federaţiei, care a impus în 2016 o regulă prin care fiecare echipă din Liga I era obligată să aibă în fiecare meci cel puţin un jucător U21 pe tot parcursul celor 90 de minute. Adică puteau schimba un jucător U21 cu un alt jucător U21 (dacă n-aveau mai mulţi pe teren). La momentul respectiv ţin minte că au apărut declaraţii beligerante din partea cluburilor, care ameninţau că o să vedem noi cât de rău o să fie, că vor fi nevoiţi să bage jucători insuficient pregătiţi doar pentru a bifa acea regulă etc. Am găsit chiar şi o declaraţie a lui Florin Prunea care zicea că o să scadă nivelul Ligii I din cauza regulii respective.

2 ani mai târziu, au apărut şi s-au impus în primul 11 jucători precum Denis Man, Moruţan, Cicâldău, Andrei Ivan (care între timp a fost şi transferat în străinătate), Andrei Vlad, Nedelcu şi mulţi alţii.

Acum (câteva luni) FRF a schimbat din nou regula U21, din acest sezon fiind obligatoriu ca 2 jucători U21 să evolueze pe parcursul unui meci. Până la un punct, este excelent, însă trebuie luat în calcul că aceşti puşti nu fac faţă în meciurile cu mize mari din cupele europene. S-a văzut la meciurile Stelei din această vară.

Fără să fiu vreun fan al lui Burleanu, echipa formată în Federaţie pare să înceapă să aibă rezultate. Rămâne de văzut dacă lucrurile se vor mişca bine şi la naţionala mare, unde acelaşi Burleanu a dat-o rău de tot în bară cu aducerea lui Daum. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne bucurăm pentru tricolorii mici 🙂

Featured image via