Am putea spune că au acceptat în sfârşit

N-am înţeles exact de ce a fost respinsă propunerea de a implementa sistemul VAR (asistentul video) încă din acest sezon, însă mă bucur că s-a luat până la urmă decizia.

E clar că arbitrajele din Premier League sunt destul de slabe, multe faze controversate au avut un impact mult prea mare de-a lungul anilor. Putem să ne gândim doar la offside-ul lui Drogba, care a decis campioana Angliei, până la urmă acum câteva sezoane.

Nu degeaba au fost săriţi din schemă arbitrii din Anglia la Campionatul Mondial.

Recent s-a petrecut o nouă fază nasoală, un gol dat de Charlie Austin de la Southampton a fost anulat în meciul cu Watford pe motiv de offside. Atacantul “Sfinţilor” a avut nişte declaraţii extrem de dure legate de arbitraj (chestie care nu prea e permisă de ligă, apropo).

Pe de altă parte, şi arbitrajul video este perfectibil. Am urmărit câteva meciuri din Spania şi mi s-a părut foarte ciudat. Sigur, sunt cazuri în care VAR ajută, însă până la urmă rămâne la latitudinea arbitrului principal dacă cere ajutorul din camera video sau nu.

Pentru cei care n-au prins încă cum funcţionează sistemul, există o cameră “de comandă” cu multe monitoare, în care unul sau mai mulţi arbitri experimentaţi urmăresc un meci. Atunci când arbitrul principal are o fază pe care nu e foarte sigur cum să o judece, poate cere o a doua părere de la asistentul video. Acesta vede mai multe reluări, din diferite unghiuri, apoi transmite decizia.

Dacă faza e prea complicată (de exemplu: situaţii în care există contact între doi jucători dar nu poţi să-ţi dai seama clar dacă atacantul a început să cadă din cauza contactului cu fundaşul sau a început simularea dinainte) atunci arbitrul principal poate să meargă să vadă şi el faza pe un ecran aflat la marginea terenului.

Prima problemă e că treaba asta durează. Şi dacă ai 3-4 faze discutabile pe meci, ajungi să ai multe minute de prelungire. A doua problemă, mai gravă, e că arbitrul principal poate să decidă că o fază a fost foarte clară şi să nu ceară VAR. Am văzut nişte situaţii în care pe reluări se vedea clar că a fost fault, arbitrul a considerat că nu trebuie să dea nimic şi nici n-a vrut să ceară VAR (deşi jucătorii au cerut asta), aşa că faza a continuat.

Rămâne să vedem cum se vor implementa lucrurile în Premier League, important e că s-a aprobat această schimbare.