Am trecut ieri prin Centrul Vechi şi am observat cât de avansate sunt lucrările de demolare la proiectul palatului Marmorosch Blank. Aşa cum scriam în vara anului trecut, în acea clădire va exista un hotel Autograph Collection by Marriott. Termenul de finalizare este 2020, aşa că e de înţeles de ce se lucrează aşa intens.

Ceea ce se demolează acum este o clădire de birouri apărută ca o anexă a palatului construit în 1920. După cum arăta clădirea, nu cred că era mai veche de anii 2000, deşi nu-mi amintesc exact când am văzut-o prima oară.

Via Google Maps 

Acolo a avut un sediu BRD-ul, până când a fost retrocedată clădirea. Chiar înainte de retrocedare, unul dintre apropiaţii lui Puiu Popoviciu a avut un proiect imobiliar prin care urma să distrugă cam toată clădirea şi să înlocuiască faţada cu una modernă. Din fericire, lucrurile n-au mers până la capăt, iar acum se demolează şi acea clădire de birouri care era ca nuca în perete.

Pentru cei care nu ştiu ce-i cu Banca Marmorosch Blank, e vorba de una dintre cele mai mari bănci româneşti din perioada interbelică, dacă nu chiar cea mai mare. Palatul impunător pe care l-au construit chiar lângă Banca Naţională a României arată ce forţă financiară aveau la începutul secolului 20.  

Sunt convins că hotelul va arăta impecabil la finalizarea lucrărilor, însă sper să se întâmple ceva şi cu clădirile din jur, altfel contrastul va fi uriaş.