in Casual stuff

A scăzut numărul rafturilor cu ingrediente din supermarketuri

În ultima vreme mi-a atras atenţia o chestie din supermarketuri: a început să scadă numărul de rafturi cu produse alimentare de bază. Sau ingrediente, dacă vreţi. Mă refer la ulei, făină, mălai, zahăr, chiar şi orez. Când eram mic mergeam des la cumpărături cu ai mei şi ţin minte că erau vreo 5 rânduri de rafturi în zona asta de „ingrediente”. 

Cum stau lucrurile acum? Abia dacă se strâng două astfel de rafturi, în care au fost înghesuite pe câte o jumătate de raft cele 4-5 branduri din fiecare tip de produs. Ceea ce ne arată cât de mult ni s-au schimbat obiceiurile alimentare în ultimii 15-20 de ani. Cu ce au fost înlocuite acele rafturi? În primul rând cu vitrine frigorifice în care stau produsele semi-preparate pe care nu prea le aveam pe piaţă atunci. Aici nu-mi dau seama dacă mai întâi ne-am lenevit noi ca naţie sau am început să preferăm semi-preparatele pe măsură ce a crescut oferta.

Cert e că aud tot mai rar oameni care să spună că au gătit o tocăniţă cinstită acasă, în schimb rupem în două serviciile de livrări, fie că e vorba de pizza, paste sau chinezesc.

Şi tot în locul rafturilor cu făină şi mălai s-au înmulţit şi produsele non-alimentare din care avem mult mai multe tipuri. Uitaţi-vă numai la acest deodorant roll-on de la Nivea. Chiar dacă facem abstracţie de faptul că e un display plătit de brand, tot sunt 10 tipuri din acelaşi produs. Ştiţi câte erau acum 12 ani când am început eu să-l folosesc? Vreo două sau trei. Avem nevoie de toate acele tipuri? Sigur că nu. Ne fac să cumpărăm mai mult? Mă îndoiesc. Şi-atunci ce-i cu conspiraţia asta împotriva orezului şi a grişului de la raft?

9 comentarii. Leave new

 • De o bucată de vreme o ard cu bucătăreala și nu înțeleg unde e satisfacția gătitului atunci când cumperi ceva gata congelat, pui la microunde și e gata masa. În afară de „cât de sănătos o fi”… unde e satisfacția?

  Răspunde
 • Satisfacție nu e, mai ales dacă știi să gătești, dar câștigi timp. Și mai e și diversitatea.
  Mă uit la noi, dacă în trecut făceau părinții o oală mare de ciorbă, serveam din ea trei zile, acum în schimb chiar dacă gătim acasă, mâncăm de două ori din ce am gătit – la cină și ziua următoare la serviciu.

  Răspunde
 • Scad nr rafturilor cu produse „de baza”, adica ulei, zahar, faina, etc… pentru ca tot mai putina lume se ocupa cu gatitul in mod traditional. In schimb, sunt tot mai multe raioane si vitrine frigorifice cu produse cogelate sau refrigerate. Pizza si lassagne congelate sunt acum peste tot. La fel si cordon bleu, nuggets, si alte chestii din astea. Plus mancarea gata preparata: snitele, fasole batuta, zacusca, chiftele, etc…

  Iar in 10-15 ani ponderea va fi si mai mare pe partea de semi preparate, odata ce obiciurile de consum se vor schimba prin ieisrea din schema a populatiei batrane.

  Ce nu-mi place: mancarurile acestea sunt slab calitative (am luat cordon bleu de pui din Lidl, era groaznic) si sunt scumpe. O casoleta cu niste piept de pui la gratar sau cateva chiftele, costa 7-10 lei.

  Răspunde
 • @Adrian Bolocan – nu e vorba de satisfactie, ci de comoditate. Ai pus o pizza congelata in cuptor si in 10-15 minute e gata. E drept ca n-are niciun gust, dar o bagi la stomac si asta e, iti vezi de treaba apoi. SUnt foarte multe tari unde mancarea semi preparata e pe primul loc, majoritatea populatiei mananca asa ceva.

  Răspunde
 • Daca iti da PSD-ul faina, ulei si orez, ce rost are sa mai cumperi si tu?

  Răspunde
 • Sa vezi ce fun e in Anglia cind te duci la Tesco sau la Boots sa iei niste Ibuprofen. Nurofen are in jur de zece tipuri de ibuprofen: Nurofen pentru dureri de cap, Nurofen pentru dureri de dinti, Nurofen pentru ciclu, Nurofen pentru dureri de spate, Nurofen pentru scapat de dureri mai repede, Nurofen pentru nu stiu ce soi de dureri. Te uiti la „ingrediente” si vezi ca-s fix aceleasi la toate, doar marketarea e diferita, la fel si preturl. Dupa care te intorci la ibuprofenul generic, branduit cu Tesco, si dai 50p fix pe acelasi produs in loc sa dai 2.5 lire. Cam asa si cu roll-on-urile. Altfel, apropo de faina, orez si gris, am o vaga impresie ca la alea nu ai asa de multe branduri de unde sa alegi, asa ca se vind doua-trei plus alea branduite cu 365. Cind se goleste raftul, vine din spate angajatul si il umple la loc. Presupun ca marja e mica la ingrediente, recte mai mult spatiu pentru alea cu marja mai mare

  Răspunde
 • Aș adăuga faptul că la produsele de bază nu se plăteste foarte mult pentru promovare, cum se fac pentru celelalte produse, că oricum se dau. Companiile plătesc foarte mulți bani să aibă produsul expus în față pe raft și o plajă de desfacere cât mai mare, iar supermarketuri profită de asta, ofertând cu un spațiu mai mare de desfacere.

  Răspunde
 • Păi dacă mănânci doar la Taco Bell la ce-ți mai trebuie făina?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu