ING a trimis ieri o informare cu privire la Directiva PSD2. 

Directiva PSD2 este actul normativ european care reglementează serviciile de plată și are ca scop îmbunătățirea standardelor pe baza cărora se efectuează plățile în Spațiul Economic European și stimularea inovației pe piața serviciilor de plăți, astfel încât acestea să devină mai sigure și mai eficiente.

Probabil că în următoarea perioadă vor trimite şi celelalte bănci emailuri asemănătoare.

Ce se schimbă cu această directivă e că vi se va cere codul PIN la fiecare 5 tranzacţii contactless consecutive.

Chestia asta e foarte bună din punct de vedere al securităţii, ştiu multe persoane care evitau să folosească un card contactless de frică să nu le fure cineva banii din buzunar. Am tot auzit scenarii legate de oameni care se apropie de tine în autobuz şi îţi fură sume mici în mod repetat, însă nu ştiu de niciun astfel de caz concret. Şi tind să cred că sunt bazaconii.

Totuşi, iată că se impune o nouă regulă, probabil pentru situaţiile mai plauzibile, în care oamenii îşi pierd cardul contactless.

Eu unul folosesc mult plăţile contactless, ba chiar şi la benzinărie m-am obişnuit să alimente de 99 de lei, ca să nu mai pierd timp. De-acum se vor schimba puţin lucrurile, însă cea mai mare problemă mi se pare legată de încă un PIN pe care va trebui să-l reţin. 

Pentru plăţile cu telefonu sau cu ceasul aveţi asociat alt cod PIN, şi chiar dacă se poate schimba (astfel încât să aveţi unul singur pentru toate dispozitivele), nu cred că e indicat. Prin urmare, va trebui să mai reţin încă un PIN pentru momentele în care o să fac plăţi cu telefonul. Not great, not terrible.