Dacă tot am scris recent despre lupta serviciilor de streaming, m-am gândit să văd şi cum arată lucrurile din perspectiva playerilor locali. I-am pus câteva întrebări Dorinei Oarga, project manager TIFF Unlimited. Despre TIFF Unlimited am mai scris, e o platformă lansată anul trecut, ce conţine multe filme de festival, genul de producţii independente pe care nu prea le găseşti nici în ofertele streamerilor mari şi nici prin cinematografe, aşa că singura variantă e să le vezi prin diferite festivaluri de profil.
Se vorbeşte deja despre Big Three (Netflix, Amazon, Disney+) în ceea ce priveşte serviciile de streaming la nivel internaţional. Pe lângă asta, HBO pregăteşte lansarea HBOMax, NBC a anunţat Peacock, iar pe piaţa din Europa sunt şi alţi concurenţi mai mici. În acest context, cât loc are un serviciu de streaming de nişă?
Am lansat proiectul TIFF Unlimited convinși fiind de nevoia unei platforme de streaming de nișă la noi. Iar experiența din spatele TIFF-ului (Festivalul Internațional de Film Transilvania), unde ne lăudăm cu un public minunat, cinefil, ne-a întărit această convingere. An de an, la final de festival, mulți spectatori își exprimau regretul că le e imposibil să revadă anumite filme din program, întrucât nu se găsesc online pe platformele de video streaming, iar pentru canalele pirat, acest tip de conținut nu e întotdeauna de interes. Drept urmare, am hotărât că e oportun ca la ediția cu nr. 18 a festivalului să facem acest cadou publicului nostru. TIFF Unlimited este un produs care se adresează iubitorilor de filme, iubitorilor de festival.
Nu îndrăznim să ne comparăm cu giganții amintiți mai sus, dar recunosc că îi urmărim pentru inspirație și impuls, au ridicat ștacheta destul de sus, e musai să venim cu acțiuni cât mai creative pentru publicul nostru exigent. 2020 se anunță un an destul de încărcat J
Ne informăm în mod constant în privința obiceiurilor consumatorilor de media și entertainment de la noi, tocmai pentru a ne asigura că răspundem cerințelor pieței. Ne-am străduit să ne definim cât mai clar produsul, pentru a ne poziționa cât mai bine pe piața românească. Într-adevăr, există mai multe platforme europene de nișă, unele disponibile chiar și în România, însă, destul de necunoscute consumatorului de la noi. Din păcate, sunt multe orașe ale țării unde nu mai există cinematografe funcționale, iar pentru noi este important să le oferim și locuitorilor acelora oportunitatea de a vedea conținut de calitate, filme premiate, filme de festival.
Multe dintre filmele „de festival” ajung să fie văzute doar în felul ăsta, într-un circuit restrâns de evenimente, apoi sunt uitate într-un sertar şi în lista de pe IMDB. Cât de greu sunt de convins producătorii să-şi publice filmele pe platforma TIFF Unlimited?
Marea majoritate a producătorilor, distribuitorilor și agenților de vânzări au răspuns pozitiv inițiativei noastre, întrucât platforma reprezintă o nouă oportunitate de exploatare a filmelor din portofoliul lor. Se știe că filmele “de festival” au viață scurtă în cinematografele din România, atunci când au norocul să fie lansate. Așa că acestea rămân în “sertarele” deținătorilor de drepturi, fără prea multe opțiuni de exploatare. Până să apărem noi J Anul acesta vom intensifica acțiunile de promovare și de marketing ale platformei, tocmai pentru a ne asigura ca filmele propuse de noi ajung la cât mai mulți cinefili.
Sunt diferite studii care arată că fiecare gospodărie din SUA deţine, în medie, 3.4 abonamente la servicii de streaming. În România media e pe la 1.6 servicii. Care e profilul utilizatorului de TIFF Unlimited şi la care dintre serviciile cunoscute din piaţă renunţă pentru a face loc unui abonament la TIFF Unlimited?
Dacă e să-i facem o descriere practică publicului TIFF Unlimited, acesta este preponderant masculin (54,15%), public tânăr (între 18 și 34 de ani) în proporție de 64%, interesat de filme, cultură, sport și activități de well-being, tehnică și calculatoare, călătorii, activități recreative.
Cei de la iSense Solutions au prezentat un studiu în luna noiembrie a anului trecut în ceea ce privește consumul de video streaming de la noi din țară, unde lideri în alegerile respondenților au fost Netflix și HBO Go. Cred că reprezintă foarte bine realitatea, marea majoritate a consumatorilor fiind abonați la aceste două platforme. Nu cred, însă, că ar renunța la una dintre opțiunile inițiale pentru a-i face loc lui TIFF Unlimited, ci platforma noastră se adaugă la abonamentele deja existente.
HBO Go listează de câţiva ani titluri româneşti, Netflix a început să adauge astfel de titluri. E asta o provocare suplimentară în misiunea de a-i convinge pe cei care deţin drepturile de difuzare să permită publicarea pe platforma TIFF Unlimited?
Este o provocare foarte mare, nu avem forța și nici bugetele celor de la Netflix și HBO Go pentru a securiza content local. Deseori, semnându-se deja contracte exclusive de drepturi, ne scad simțitor șansele de a prezenta anumite producții autohtone recente pe platforma noastră. Sperăm să creștem cât mai mult ca opțiune de distribuție încă de la planul de lansare a filmelor, ca pe viitor să putem negocia mai puternic la acest capitol.
În contextul în care Uniunea Europeană va impune ca 30% din contentul de pe platformele de streaming să fie produs în Europa, iar marile servicii de streaming au început o goană de a achiziţiona şi a produce conţinut în Uniune, luaţi în calcul un parteneriat prin care să faceţi sharing al librăriei de conţinut cu unul dintre playerii mari?
În momentul de față, ne îndreptăm atenția mai degrabă către platformele mai mici europene, nișate pe un conținut similar cu al nostru, al căror profil corespunde cu TIFF Unlimited. Mai sunt câteva platforme VoD asociate unor festivaluri de film (IFFR Unleashed a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam și Draken Film a Festivalului de Film de la Göteborg) și ar fi ideal să găsim o variantă de colaborare cu acestea. E o posibilitate pe care am vrea să o explorăm pe viitor, deși va presupune multe bătăi de cap în ceea ce privește drepturile de difuzare pe anumite teritorii. Dar asta ar aduce, cu siguranță, un plus platformei noastre.