2020 se anunţă foarte interesant pentru serviciile de streaming, deja s-au schimbat lucrurile într-un timp foarte scurt, şi e posibil să se mai schimbe.
Situaţia e cam aşa:
Big Three
Disney+ s-a lansat în noiembrie 2019 şi a devenit cea mai descărcată aplicaţie din SUA în ultimul trimestru al anului. Au peste 30 de milioane de descărcări, mai mult decât dublu comparativ cu următoarea aplicaţie, TikTok. Au peste 10 milioane de abonaţi şi se preconizează că vor ajunge la 25 de milioane până în martie (diferenţa dintre descărcări şi abonaţi e dată de numărul de dispozitive care folosesc același abonament). Martie e și momentul în care vor lansa în UK, Germania, Italia, Franţa şi Spania (deocamdată aplicaţia este disponibilă doar în SUA şi Canada). Datorită cascadoriei cu pachetul ce include Hulu şi Espn+, deja se vorbeşte despre formarea unui „Big Three„: Disney, Netflix, Amazon.
În timpul ăsta Netflix are un an complicat. În iulie au raportat pentru prima oară scădere a numărului de abonaţi din SUA şi au ratat targetul la nivel global. Creşterea lor poate veni în acest moment doar din afara SUA, motiv pentru care se străduiesc să licenţieze sau să producă cât mai mult conţinut internaţional. Am văzut asta şi în România, cu toate filmele româneşti care au fost listate recent. Iar aici mai apare o provocare, legată de UE şi prevederea conform căreia 30% din content trebuie să fie produs în Uniune.
Acţiunile Netflix au scăzut uşor după ce s-au anunţat rezultatele financiare pentru Q4 din 2019. Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare pe creştere per total. E creştere, dar e mai mică decât a fost în anii trecuţi. Una dintre soluţiile pentru a susţine această creştere a fost o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte abonamentele. În India a fost lansat chiar un abonament lunar doar pentru mobil.
„In Q4, average streaming paid memberships grew 21% year over year while streaming ARPU increased 9% year over year”
Amazon Prime Video a intrat puternic pe zona de sport streaming şi au tot mai multe showuri originale premiate pe la evenimentele mari din SUA. Datorită abonamentelor Amazon Prime rămân în acel Big Three, dar va trebui să se mişte şi ei cu cât mai multe producţii şi achiziţii de drepturi, pentru că devine foarte intensă concurenţa.
The challengers
HBO Max se lansează în mai şi va costa 15 dolari pe lună. Asta în condiţiile în care HBO mai are alte două servicii de streaming, HBO Go şi HBO Now. Găsiţi aici diferenţele dintre cele 3 servicii. Pe scurt, HBO Max va avea mai mult content, şi nu va depinde de un abonament la cablu (aşa cum ar trebui să depindă HBO Go). Numai că în România deja poţi să-ţi faci abonament HBO Go fără să ai extraopţiune de cablu şi să depinzi de un operator, aşa că s-ar putea să se schimbe lucrurile în curând. Probabil că se va merge cu cele două servicii în paralel (unul basic, cu o librărie restrânsă – HBO Go şi unul mai complex – HBO Max). Nu cred că HBO Go va dispărea de tot pentru a fi înlocuit de un abonament de 3 ori mai scump, ar fi o mişcare sinucigaşă pe piaţa de la noi.
AppleTV+ s-a lansat anul trecut şi pregătesc şi ei nişte producţii originale, dar nu cred că au şanse să le pună probleme companiilor de la vârf, şi nici nu cred că îşi propun asta momentan. Cred că mixul lor de business trebuie să includă şi asta, ca să le ofere oamenilor abonaţi la ecosistemul lor cât mai multe abonamente de plătit.
NBC se pregăteşte să-şi lanseze propriul serviciu de streaming, numit Peacock, însă n-o să-l vedem disponibil prin România prea curând (sau niciodată).
În continuare Hulu e o platformă importantă în SUA, iar în aprilie urmează să se lanseze şi un serviciu mobile-first, numit Quibi, care se va concentra pe video-uri scurte, de cel mult 15 minute, filme verticale, totul pentru un abonament de 5 dolari pe lună. Au un buget de marketing de 470 de milioane de dolari pentru anul acesta (pentru US, desigur) şi unul dintre fondatori este Jeffrey Katzenberg, fost preşedinte al Walt Disney Studios în cea mai recentă perioadă de aur a studiourilor (’84-’94, când s-au lansat toate clasicele cu care am crescut: Aladdin, Mica sirenă, Lion King etc.). Partenera lui Katzenberg este Meg Whitman, ex-CEO al eBay între ’98 şi ’08. Aşa că s-ar putea să prindă Quibi, nu pare să fie vreun proiect al unor miliardari excentrici care nu cunosc piaţa.
The stats
Ok, dar cum e pentru consumatori să aleagă din atât de multe servicii de streaming? Sunt prea multe? O să ne întoarcem la piraterie, pentru că nu vrem să plătim atâtea abonamente? Poate europenii, dar americanii sigur nu.
Comparativ cu situaţia din 2015, când studiile arătau că doar 2.6% dintre americani au abonament la 3 servicii de streaming sau mai multe (30% aveau un singur abonament, 10% aveau două abonamente), acum lucrurile s-au schimbat extrem de mult. Acum vorbim de o medie de 3.4 abonamente pentru americani. În România lucrurile stau diferit, avem o medie de 1.6 astfel de servicii folosite.
Iar explicaţia e foarte simplă şi e aici:
And the average American subscriber watches 3.4 services. For each one, they pay an average $8.53 per month.
That would total a monthly bill of $29. That’s less than a third of the average monthly cable bill of $107.
La noi un abonament la cablu costă 30 de lei. Hai 40 de lei să zicem, deşi cei mai mulţi oameni au un abonament cu mai multe servicii (internet, telefonie fixă) şi plătesc 60-70 de lei pe lună. Deci serviciile de streaming sunt automat un cost în plus oricum o dai, niciodată o economie. Poate doar dacă renunţi la cablu şi alegi HBO Go, care e vreo 4 euro pe lună.
Concluzii
În concluzie, urmează vremuri interesante în această luptă a serviciilor de streaming. Avem deja câţiva playeri mari, avem nişte challengeri, şi mai avem şi o serie de servicii de nişă, inclusiv în România. Din punct de vedere social va fi mai rău, pentru că se vor crea nişte bariere culturale între oameni (mă gândesc aici la subiectele comune de discuţie, care vor fi mai puţine, în funcţie de abonamentele pe care le are fiecare la serviciile de streaming). Cam ca în anii ’90, când nu-l suna nimeni pe prietenul care era pe Dialog, că toată gaşca avea Connex.
Nu cred că vor fi aşa mulţi oameni care se vor întoarce la piraterie, pur şi simplu vor alege să consume altceva din librăria pe care o au la dispoziţie. „Ah, s-a lansat un pre-quel de la Game of Thrones şi e doar pe HBO Max? Lasă că mă uit la The Witcher. E un documentar mişto pe Amazon Prime? Hai să văd care e oferta pe HBO Go în zona asta.”
Din punct de vedere cinematografic ar trebui să fie nişte ani excelenţi, pentru că toată lumea se străduieşte să cumpere şi să producă cât mai mult, se vor investi sume uriaşe, ceea ce ar trebui să crească şi calitatea producţiilor.
Rămâne de văzut cum vor arăta lucrurile în mod real, cert este că vom plătit tot mai mult pe abonamentele de streaming.
5 comentarii. Leave new
Salut. Foarte corect ceea ce ai spus tu. Ca exemplu personal iti pot spune ca sunt exasperat de faptul ca Netflix nu au bagat inca la noi The Office, dar tot nu ma duc pe Filelist sa il descarc si sa ma uit (chiar daca am contacolo). Pur si simplu ma uit la alte seriale pana il baga.
eu nu mai platesc niciun serviciu exclusiv online de streaming. am avut netflix.
documentare youtube (dw face bunicele)
telekom permite cu aplicatia, 7 zile inapoi sa revezi filmul X pe diferite canale. sari peste publicitate usor, din mouse. rar ma uit, dar exista varianta.
digi.online are sport sa-ti pui si-n cap, tenis uneori. mai rar a devenit si asta.
conturile astea provin de la abonamentele rudelor, ca-s gratuite.
bag mai des citit de carti, nu suficient de des dar incerc.
sa ii platesc sa-mi omoare timpul liber, nu prea mai vreau.
sa ma scuze aia care isi schimba viata dupa ce-au privit un serial.
Din punct de vedere cinematografic as zice ca deja anul 2019 a fost mult mai bun decat anii precedenti, sa speram ca o sa se mentina trendul ascendent.
O sa urmeze un trend in care lumea o sa plateasca abonament pe o perioada de 2-3 luni la o anumita platforma de streaming, iar apoi schimba platforma prin rotatie. O sa fie o batalie la fel ca pe piata telefoniei cu portabilitatea de numere.
Toată lumea se bate acum să mănânce păinea de la gura Netflix-ului, asta după succesul răsunător pe care l-au avut. Apple-ul e conștient că piața telefoanelor mobile nu mai poate crește la infinit. Doar nu o să îți iei telefon lună de lună!? Din acest motiv încearcă să câștige cât mai mulți bani din alte servicii.
Cred că ușor-ușor va dispărea cinematograful și va fi înlocuit de aceste servicii de streaming online.