Am trecut recent pe bulevardul Unirii, pe bucata aceea dintre Casa Poporului şi Piaţa Unirii. Zona aia cu trotuare largi, care flanchează blocurile construite pentru nomenclaturişti. Porţiunea respectivă mi-a amintit de centrul oraşului Alexandria sau orice alt oraş mic de provincie, atât de rău arată.

Pavajul e demodat, peisagistica e din anii ’70 (cu trandafirii ăia trântiţi pe mijloc, sau ce-or fi), iar imaginea de ansamblu e una cu parfum de nostalgie.

Mi se pare incredibil cum fix bucata asta a rămas aşa de atâţia ani, în condiţiile în care tot restul bulevardului Unirii a fost reabilitat de vreo 2-3 ori în ultimii 10 ani.

Ce mi se pare ironic este că fix pe zona asta, care are un trotuar triplu, s-a introdus acces pietonal în weekend. De parcă oamenii nu mai aveau loc pe trotuar şi erau nevoiţi să meargă şi pe stradă. Sau poate că nu vrea nimeni să meargă pe acolo, că arată dezolant, aşa că singura soluţie este să te plimbi pe mijlocul străzii, eventual mai faci şi nişte poze perfect perpendiculare pe Casa Poporului.

Am mai spus-o, măsura cu zonele pietonale mi se pare bună, dar cred că ar fi trebuit amânată puţin. În orice caz, nu văd de ce s-ar plimba lumea pe acolo. Mare parte din magazine sunt închise (nu din cauza pandemiei, au falimentat dinainte, din lipsă de vad), restaurante nu prea sunt (cred că există doar vreo 3-4, câte două în fiecare capăt al bulevardului), iar alte motive pentru care să te plimbi pe acolo nu există. Poate doar să-i vezi la faţă pe oamenii care locuiesc pe acolo.

Din păcate, zona respectivă este inutilă şi neutilizată. O soluţie ar fi să se dărâme gardurile de la Casa Poporului şi să existe acea peluză pe care oamenii să poată sta. În felul ăsta s-ar crea un flux suficient de mare de trecători, care ar susţine şi nişte afaceri pe bulevardul ăla. Altfel orice faci acolo o să dea faliment în scurt timp.