Am trecut recent pe bulevardul Unirii, pe bucata aceea dintre Casa Poporului şi Piaţa Unirii. Zona aia cu trotuare largi, care flanchează blocurile construite pentru nomenclaturişti. Porţiunea respectivă mi-a amintit de centrul oraşului Alexandria sau orice alt oraş mic de provincie, atât de rău arată.

Pavajul e demodat, peisagistica e din anii ’70 (cu trandafirii ăia trântiţi pe mijloc, sau ce-or fi), iar imaginea de ansamblu e una cu parfum de nostalgie.

Mi se pare incredibil cum fix bucata asta a rămas aşa de atâţia ani, în condiţiile în care tot restul bulevardului Unirii a fost reabilitat de vreo 2-3 ori în ultimii 10 ani.

Ce mi se pare ironic este că fix pe zona asta, care are un trotuar triplu, s-a introdus acces pietonal în weekend. De parcă oamenii nu mai aveau loc pe trotuar şi erau nevoiţi să meargă şi pe stradă. Sau poate că nu vrea nimeni să meargă pe acolo, că arată dezolant, aşa că singura soluţie este să te plimbi pe mijlocul străzii, eventual mai faci şi nişte poze perfect perpendiculare pe Casa Poporului.

Am mai spus-o, măsura cu zonele pietonale mi se pare bună, dar cred că ar fi trebuit amânată puţin. În orice caz, nu văd de ce s-ar plimba lumea pe acolo. Mare parte din magazine sunt închise (nu din cauza pandemiei, au falimentat dinainte, din lipsă de vad), restaurante nu prea sunt (cred că există doar vreo 3-4, câte două în fiecare capăt al bulevardului), iar alte motive pentru care să te plimbi pe acolo nu există. Poate doar să-i vezi la faţă pe oamenii care locuiesc pe acolo.

Din păcate, zona respectivă este inutilă şi neutilizată. O soluţie ar fi să se dărâme gardurile de la Casa Poporului şi să existe acea peluză pe care oamenii să poată sta. În felul ăsta s-ar crea un flux suficient de mare de trecători, care ar susţine şi nişte afaceri pe bulevardul ăla. Altfel orice faci acolo o să dea faliment în scurt timp.

6 comentarii. Leave new

  • Bucata respectiva de trotuar aparține de sectorul 5, ce s-a reabilitat de la Unirii până la piata Alba iulia aparține de sectorul 3.

    Răspunde
  • Mie mi se pare că orașele de provincie sunt mult mai îngrijite decât ce se întâmplă în București, unde e direct junglă. Orașul nimănui. „Nu e la noi, nu ne dau voie ăia, licitația e blocată, n-avem fonduri, nu știm cine se ocupă, oricine altcineva e de vină”.

    Răspunde
  • Salut! În Pipera ai mai fost? Au schimbat bordurile?

    Răspunde
  • Razvan Turturica
    iunie 6, 2020 10:05 pm

    Am vazut la Cristi Radu(@raidenbucharest) la o prezentare ca zona centrala: axa asta Casa Poporului- Piata Unirii plus imprejur (numit Centru Civic) era in plina reconstructie la momentul revolutiei si blocurile din zona fiind terminate abia prin 95. http://www.costingheorghe.ro/thenow/piata-unirii-bucuresti/ Deci zona aia nici nu a continuat urbanistica comunista, dar nici nu s-a format organic, astfel toata zona nu e prietenoasa deloc. La asta se adauga si faptul ca e foarte larga zona cu parti libere foarte mari, deci la fel da un disconfort asa trecatorilor si de aia se simt foarte parasita.
    Cat despre parc in jurul Casei Poporului, exista un proiect: http://parculuranus.com/ care rezolva problema foarte frumos, dar fara o utopie gen USR 70%, plus primari USR la toate sectoarele si PMB, nu ai sa vezi refacuta zona.

    Bucurestiul este o bataie de joc din punct de vedere urbanistic.

    Răspunde
    • Răzvan, știu toate astea, fiind bucureștean le-am și prins live. Ba chiar veneam destul de des la Unirii, aveau ai mei niște prieteni de familie cu apartament într-un bloc prin spate pe la stația de metrou.

      Țin minte că apartamentul era uriaș, aveau mereu multă căldură (la începutul anilor ’90 erau probleme mari cu căldura), dar erau și multe blocuri neterminate.

      Unele de pe bulevardul Unirii au fost gata abia prin anii 2000. Dar per total erau gata vreo 90% din blocurile respective, dacă îmi amintesc bine (e posibil să mă înșel, aveam 7 ani în 1995, iar cele mai vechi amintiri sunt de prin 1993, cu un București super gri).

      Din câte știu eu, ce s-a finalizat acolo a fost după proiectul comunist. N-a mai stat nimeni să facă altele.

      Bulevardul Victoria Socialismului ar fi trebuit să adune tot aparatul de stat în aceeași zonă, toți funcționarii importanți din ministere și instituții ar fi urmat să se mute acolo. Se spune că in felul ăsta Ceaușescu voia să aibă control asupra tuturor.

      De-aia se și presupune că sunt pline de microfoane toate apartamentele din blocurile alea 🙂

  • Depinde de zona de „provincie”. In Arges ai zone mai civilizate (Pitesti), dar si zone lasate in paragina (Costesti). Cu toate hibele lui, Bucurestiul e mult peste orice oras de provincie.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu