Clădirea din poză era într-o stare perfectă în vara lui 2017, când am scris prima oară despre asta. Nu s-a făcut nimic (cum nu se făcuse în ultimii 7-8 ani, de altfel), iar în zonă a apărut un grup de persoane fără adăpost. Îi mai vedeam prin cartier, dar nu le-am dat importanţă pentru că oamenii erau paşnici, cred că i-am văzut o singură dată certându-se.
Asta până când au ocupat o clădire care aparţine de Electrica şi în care se făcea plata facturii la curent pe vremuri. Făceau scandal, s-au plâns câţiva locatari din blocul vecin şi m-am nimerit fix când venise Poliţia Locală să-i evacueze. La momentul respectiv clădirea încă arăta decent. Ce credeţi, au sărit câţiva cetăţeni în apărarea lor „da’ ce-au făcut domne? nu-i vedeţi că sunt oameni amărâţi?„.
Câteva zile mai târziu, respectivii au revenit, au spart lacătul pus de Poliţia Locală, au ocupat iar clădirea. Au făcut focul în interior (era vară, da?), au distrus şi au ars chestii până când a luat foc o parte din acoperiş, au venit pompierii, a fost haos.
Clădirea a fost iar „sigilată”, s-a pus nişte plasă de fier la intrare şi la poartă, că dispăruseră porţile, probabil la fier vechi. Acum am văzut că s-a intrat iar acolo. Locul devine un focar de infecţie, un loc periculos pentru copii, pentru animalele de companie (nu prea sunt câini lăsaţi fără lesă, but still).
Sigur, oamenii ăia sunt amărâţi, dar iată ce se întâmplă dacă nu face nimeni ceva în legătură cu asta. Persoanele fără adăpost sunt o problemă de care trebuie să ne ocupăm în mod real, nu să spunem „sunt amărâţi, lasă-i să stea într-o clădire părăsită”. Asta e dovada cea mai bună că ignorarea lor vine cu costuri suplimentare: intervenţia poliţiei, a pompierilor, acum o clădire ce va trebui demolată la un moment dat. Nu ştiu dacă şi cum pot fi salvaţi acei oameni şi reintegraţi în societate, dar ce ştiu e că nu putem să ignorăm problemele sperând să nu existe distrugeri prea mari.
În continuare nu înţeleg de ce nu au fost sesizaţi cei de la Electrica şi de ce nu se valorifică într-un fel sau altul acel imobil, singura variantă ar fi să existe vreun proces de retrocedare pe teren, altfel ar trebui vândut totul în secunda 2. Şi mi-ar plăcea ca Primăria de sector să poată obliga proprietarul să facă asta. Bună ziua, clădirea pe care o deţineţi reprezintă un pericol social, fie o securizaţi şi o faceţi să arate decent, fie o vindeţi.
5 comentarii. Leave new
Salut! Cel mai probabil primăria va zice că nu știe cine e proprietar acolo.
Acum cîteva luni ieșise Firea la TV să ridice din umeri că nu știe cui să trimită somațiile pentru terenurile cu ambrozie, că nu știe cine e proprietar.
București. Capitală Europeană. Cel mai mare număr de angajați la primărie din toată U.E. Ridicatul din umeri e sport național.
Poate primarii nou aleși să miște lucrurile.
Si imediat langa este… tadam! Gradinita 🙂
Sau fac o confuzie si nu este locatia de pa Masina de Paine?
Ah, am uitat şi de acest amănunt. Exact, mai e şi grădiniţa fix lângă…
Pe vremea mea, taica 😀 – acolo era atelierul de lucru manual de la Scoala nr. 27 – baietii faceau traforaj si fetele tricotau.
Asta FYI, acum multi, multi ani…
Intre timp, nu stiu care a mai fost destinatia ei, daca zici ca Electrica, asa o fi, dar chiar nu-mi aduc aminte sa fi functionat acolo vreo instituie publica in regim deschis, gen platit facturi, dar in fine, clar apartine de cineva…
Păi era un afiș cu Electrica ceva de genul „oficiul de plată pentru facturile electrica s-a mutat la adresa cutare”. Așa am dedus că era ceva de plată, înainte de asta habar n-am, mama a copilărit ceva mai sus, lângă școala Ghica Voievod, zona asta nu prea era frecventată.