Am tot vorbit cu oameni în ultima lună despre cum arată previziunile pentru anul ăsta, ce așteptări au ei, ce mai zic oamenii din companii etc. Concluzia generală e că nu vin vremuri mai bune. 2023 va fi ori la fel, ori mai nasol, depinde cât de optimiști sunt cei cu care vorbești.

Sigur că e foarte mică probabilitatea să se mai anunțe încă un război la granițele României (cu toate implicațiile economice ale acestei vești, panică generală etc.), deci măcar din punctul ăsta de vedere n-ar trebui să fie mai rău. Doar că avem de tras cu efectele problemelor din anii trecuți (pandemia, războiul, criza energetică).

Însă astea sunt tot felul de lucruri pe care nu le putem controla, așa că ar fi bine să găsim soluții pentru ceea ce putem controla. Să așteptăm să vină criza sigur nu e o soluție.

În vremurile astea cred că e important să dai din coate, să te miști pe cât posibil. Cum se zice în corporații, să fii proactiv. Iar asta poate să însemne un job part time, un proiect nou care să-ți mai aducă o sursă de venit, vreo colaborare pe care s-o rezolvi în weekend, depinde de la caz la caz. Un side-hustle cum zice englezul. Poate fi suficient și să-ți faci treaba foarte bine la job, mai ales dacă se fac concedieri în companie (au început deja și pe la noi) și obiectivul tău e să rămâi acolo.

Cheia e să nu stai și să aștepți să treacă totul de la sine, că n-o să fie așa simplu. Cum ziceam și anul trecut, creșterea pe care am avut-o pe agenție s-a făcut cu multă muncă în plus și aproape că a fost anulată de inflație. Asta în timp ce alte agenții din piață au avut scăderi creșteri negative.

Sunt și vor fi bani pe piață, o să-i ia oamenii dispuși să muncească, oamenii capabili.

3 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu