Facebook a ajuns la o răspândire considerabilă în România. Social media nu mai e o noţiune străină, dar deocamdată nu folosim reţelele sociale în scopuri foarte utile societăţii. Dacă în afară se studiază posibilitatea ca serviciile de urgenţă să aibă o prezenţă în Social Media, mă întreb cum ne-am putea folosi noi de reţelele sociale.

Cred că în unele situaţii de urgenţă ar fi benefic un plus de informaţii foto şi video de la faţa locului. Practic, pentru ca SMURD (cred că e singurul serviciu capabil să se folosească de aceste canale cu succes) să aibă o prezenţă pe reţelele sociale, ar fi suficientă o persoană care să monitorizeze menţiunile şi postările/comentariile de pe o pagină de Facebook destinată serviciului de urgenţă, persoană care să lucreze undeva în cadrul dispeceratului de urgenţă.

Din fericire ne-am format de mult reflexul de a suna la 112, dar de multe ori nu putem descrie suficient de bine situaţia (oamenii intră în panică, se precipită; dispecerii au o muncă foarte grea, în încercarea de a afla cât mai multe detalii şi a calma interlocutorul). Aici cred că ne-am putea folosi de fotografii şi clipuri de la faţa locului, deci nevoia există.

Intervin însă alte 2 probleme. Cea legată de veridicitatea solicitărilor. Unele pot fi coroborate cu apelurile telefonice la 112, însă alte dăţi surprindem evenimente în timp ce scriem pe Twitter (de exemplu, la revoltele de la începutul anului eram prima maşină la semafor în momentul în care s-a închis circulaţia la Piaţa Universităţii şi am transmis imediat informaţia pe Twitter). A doua problemă ţine de panica ce s-ar putea stârni în rândul utilizatorilor respectivelor reţele sociale la vederea unor imagini de la faţa locului. Să luăm cazul crimelor de la Perla, nimeni n-ar fi fost benefic pentru populaţie să fie publicate fotografii de la faţa locului.

Totuşi, dacă am găsi rezolvări pentru cele două probleme, cred că prezenţa serviciilor de urgenţă (mai exact SMURD) în social media s-ar putea dovedi a fi extrem de benefică.

4 comentarii. Leave new

  • Mie mi se pare cam fortata ideea, sincer. Intr-adevar WEB 3.0, prin Social Media, incearca sa se integreze in toate aspectele vietii noatre, dar nu cred ca se va implementa cu succes la nivelul asta.

    Răspunde
  • exista deja experimental in Anglia. Se foloseste in medicina de dezastre cu feed-uri de pe Facebook, twitter si LinkedIn(nu ma intrebati de ce linked in).
    ca sa intelegem … sistemul e folosit pentru mediicna de dezastre…. dar un accident cu 10 masini pe autostrada se incadreaza. si chestii asemanatoare incendii etc.
    E ideea e ca exista ccateva avantaje … in anglia toata populatia foloseste smarphoane. Blackberry e al doilea cel mai vandut brand dupa iphone…. cam toata lumea are twitter si na in general lumea stie sa targeteze cu cuvinte gen #accident #london #m4.
    partea buna e ca din momentul ce se anunta treaba oamenii incep sa afle ce se intampla la fata locului evalueaza primar situatia si stiu exact ce sa trimita,
    aplicatia social media pentru dezastre a fost prezentata la conferinta de medicina de urgenta de la Oradea noiembrie 2011

    Răspunde
    • Pai tot pentru astfel de situatii ma gandesc ca ar putea fi utila. Probabil ca vor evolua lucrurile in urmatorii ani, dar tot ramane problema legata de alarmele false.

  • Mh. Ai vazut vreodata twitter over capacity si facebookul care a mers (sau nu saptmana trecuta) ? fiind servicii gratuite uneori vor functiona, alteori nu.la 112 iti localizeaza apelul, te indetifica, etc.

    Pentru un servicu cu implicatii atat de serioase si mortale cred ca e inutil sa se duca intr-o zona unde lumea se hlizeste, se uita la pozele de la botezurile unde nu a fost invitat si intreaba de service pe pagina de conurs la Honda.

    parerea mea

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu