continental_front

Amintirea Bucureştiului interbelic se rezumă la câteva sute de poze, majoritatea cu Calea Victoriei, nişte menţiuni prin romane şi o duzină de cărţi care tratează subiectul. Imaginea bulevardului aglomerat care demonstra prosperitatea unei ţări tinere a dispărut odată cu clădirile.

Grădina Oteteleşanu i-a făcut loc Palatului Telefoanelor, în locul hotelului omonim stă acum Teatrul Constantin Tănase, din vechiul Teatru Naţional a mai rămas o faţadă în spatele căreia se ascunde un hotel modern. Aerul interbelic s-a pierdut pe măsură ce totul s-a modernizat şi a fost îmbrăcat în sticlă. Parcă nici la Capşa nu se mai simte acel parfum al anilor de altădată, s-a dus. Doar Palatul Regal şi piaţa Ateneului te mai ajută să călătoreşti la începutul secolului XX. Lor li se adaugă şi Grand Hotel Continental, o clădire cu o istorie impresionantă.

Nu multe hoteluri din capitală se pot lăuda cu o istorie de peste 150 de ani, dar nu de-aici vine provocarea. Clădirile se renovează, vremurile se schimbă, cel mai greu e să păstrezi atmosfera unor vremuri uitate. Şi la Continental s-a reuşit asta cu multă muncă, atenţie la detalii şi vânătoare de obiecte de colecţie pe la târgurile de antichităţi.

Multe dintre piesele de mobilier sunt cumpărate din târguri şi recondiţionate, majoritatea provenind de la începutul secolului trecut. Şi parcă altfel prezinţi camerele în care a poposit prizonierul Osman Paşa şi în care a locuit medicul Carol Davila dacă ai mobilă din vremurile alea.

La vizita pe care am făcut-o prin Grand Continental Hotel am avut parte şi de o prezentare din partea istoricului Adrian Majuru, un domn pe lângă care m-am făcut mic de tot (mereu m-au complexat istoricii, nu sunt obişnuit cu oameni care să ştie mai multă istorie decât mine). Deşi sunt super pasionat de Bucureştiul interbelic, tot am mai aflat câteva lucruri interesante şi m-am bucurat când am s-au rostit multe din amănuntele pe care le-am cules şi eu de prin cărţi.

Dacă pentru bucureşteni e doar o clădire frumoasă cu o faţadă renovată, pentru străini Hotel Continental cred că reprezintă şansa descoperirii acelui oraş numit pe vremuri Micul Paris. Şi ăsta nu-i puţin lucru.

conti_02 conti_03 conti_01