in Branded, Muzici

Pe urmele lui Richard Waldemar Oschanitzky

Călătoria mea pe urmele lui Richard Oschanitzky – unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni de jazz pe care i-a dat Timişoara – a început ieri la sala de concerte Tinerimea Română. Mă grăbeam să pornesc spre strada Popa Nan când cineva a pomenit de un club de jazz ascuns la subsol. Am ciulit urechile şi-am cerut să văd clubul. Pe uşile de la intrare încă era logoul XO Piano Cafe, iar mirosul de trabuc încă se simţea. Lipseau pianul şi barmanul, fotoliile erau goale, dar parcă pe fundal am reuşit să aud coloana sonoră a locului. Cred că suna cam aşa:

În atmosfera asta am plecat spre strada Popa Nan, căutând casa de la numărul 30, în care a locuit în anii ’70 Richard Waldemar Oschanitzky. Născut la Timişoara într-o familie de compozitori, muzicianul a venit să studieze la Conservatorul din Bucureşti, l-a avut drept profesor pe Mihail Jura, iar mai apoi s-a remarcat prin tehnica la pian şi capacitatea de improvizaţie.

Richard_Oschanitzky

A făcut muzică de film pentru zeci de producţii, inclusiv una dintre producţiile lui Sergiu Nicolaescu: „Cu mâinile curate”, a lucrat pentru Radiodifuziunea Română, a făcut aranjamente pentru studiourile Electrecord.

Între 1999 şi 2009 a avut loc la Iaşi un festival de jazz care purta numele „Richard Oschanitzky”, iar singura facultate de jazz şi pop din România a funcţionat ani buni în cadrul Universității TIBISCUS din Timișoara şi purta acelaşi nume.

Casa de pe Popa Nan, de la numărul 30, nu are nimic special, ba chiar s-a nimerit a fi fix lângă una dintre cele mai impunătoare construcţii din zonă. Vila uriaşă de la numărul 32 face ca „vecina ei” să pară o căsuţă absolut modestă. Însă probabil că artistul Oschanitzky nici nu avea nevoie de mai mult. Exmatriculat de la Conservator, ajuns să fie liderul lumii „underground” a muzicii, Richard Oschanitzky a ales să-şi facă un nume prin localurile elitiste ale Capitalei. Trebuie să fi fost un rebel, o fire răzvrătită, ceea ce l-a ajutat să devină un improvizator desăvârşit.

La fel ca toţi marii muzicieni, Richard Oschanitzky avea o idee foarte nuanţată despre muzică:

Nu trebuie să facem nici o diferență între muzica clasică, muzica ușoară, muzica populară sau jazz. Orice muzică poate fi bună, sau proastă – și atât

Richard Oschanitzky este doar unul dintre timişorenii care au influenţat puternic cultura românească. Este, fără îndoială, unul dintre oamenii care au contribuit la dezvoltarea şi popularizarea jazzului în ţara noastră. Deşi a plecat devreme din Timişoara natală, Richard Oschanitzky este un ambasador al oraşului prin amprenta pe care şi-a lăsat-o asupra muzicii.

În perioada următoare veţi avea ocazia să citiţi pe blogurile româneşti despre o serie de personalităţi culturale ce îşi au rădăcinile în Banat în cadrul campaniei „Timişoara în orice colţ de Românie„. Iniţiativa e pornită de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană şi e menită să sprijine candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Mai multe detalii veţi găsi pe micrositeul de campanie, pe măsură ce vor fi documentate poveştile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu