2015 n-a adus foarte multe schimbări în blogosferă, însă a adus mai mulţi autori pentru o serie de bloguri cunoscute de la noi. Unele fac tranziţia spre blogurile colective, altele merg spre ideea de revistă online. Sunt şi bloguri pe care scriu mai mulţi autori fără să fie specificat acest lucru. Nu o să dezvolt, pentru că e nimic oficial, doar informaţii care circulă pe la colţuri. Mie mi se pare că e o situaţie nedorită, mai ales că vorbim de bloguri personale, unde mă aştept să scrie autorul, nu un ajutor de-al lui.

Iată care sunt categoriile de bloguri cu mai mulţi autori:

 1. Blogurile pe care se publică guest posturi frecvent – Prinţesa Urbană e primul exemplu care îmi vine în minte, Ioana publică des postări primite pe mail.
 2. Blogurile care au anumiţi invitaţi permanenţi – Bazavan.ro – Cristina a adunat o serie de oameni cunoscuţi care contribuie cu articole periodic.
 3. Blogurile personale pe care scriu mai mulţi autori în numele aceleiaşi persoane, neasumat
 4. Blogurile care au făcut trecerea spre reviste de lifestyle, sau merg în direcţia aia – Raluxa încearcă aşa ceva.
 5. Blogurile personale pe care scriu mai mulţi autori, asumat – Chinezu şi Vlad Dulea sunt exemplele care îmi vin în minte. Nu mi se pare o idee bună deloc, am intrat de câteva ori să citesc ceva la Vlad, am văzut că e un articol scris de altcineva, am ieşit imediat.

În continuare cred că blogurile colective nu pot funcţiona în România, oamenii preferă să tragă pentru ei decât pentru un scop comun. Guest-posturile vor fi mereu o abordare mult mai potrivită, mai ales că nu pun niciun fel de presiune pe ceilalţi autori, iar dacă e vorba de un blog cu numele unei persoane, cititorii nu vor fi dezamăgiţi când se mai nimeresc să citească articole scrise de alte persoane.

Cât despre blogurile personale pe care scriu mai mulţi autori, înţeleg că e o soluţie venită din lipsă de timp, dar zău că nu e benefic, chit că acest lucru e asumat sau nu. Ce legătură să mai fie între cititor şi autor dacă eu intru pe blogul lui Petreanu şi văd că a scris Marian Popescu, administrator de bloc? Cui îi pasă de ideile lui Marian Popescu? Sau, mai exact, cui îi pasă de ideile lui Marian Popescu exprimate pe blogul lui Petreanu? De-asta e blog personal, cu domeniu pe nume-prenume.ro, ca să îl citesc pe omul ăla, nu pe unul din spiriduşii Moşului.

8 comentarii. Leave new

 • Mie îmi place că scrie Bianca pe blogul meu. Și place și altora. Din ce în ce mai mult. Stai să vezi zilele următoare când mai anunț un colaborator. E clar că nu o să mă mai citești. Oh, wait… :))

  Hai să ai un an înfiorător de bun! Și, desigur, spor în afaceri. Sau ceva 😀

  Răspunde
 • Dar Bianca de ce nu-şi face ea singurică blog dacă tot are mână aşa bună? 🙂 Eu asta întreb. „Am citit ceva pe blogul lui Chinezu. Mă rog, nu era scris de el, dar era aşa frumos…” – ţi se pare că sună a ceva normal? Intru ocazional, de-asta sunt curios cum ar fi sunat articolul ăla cu periuţa Bluetooth scris de altcineva. Sau altele despre bere, de exemplu. Ori e blog personal, ori nu mai e.

  Răspunde
  • Bianca are blog, șefu. Unul pe care scrie corespunzător. Am luat-o ajutor de blog pe considerente de politică editorială, dacă vrei. Strâns legată de una de business, mă știi doar 😀 Eu nu am nici o problemă cu ce consideri tu că nu e normal. Este blog personal, cum să nu fie? Doar că mai scriu și alții pe el =)) În rest, mergem înainte. Toți. Singuri sau nu 😀

 • Dar ce părere ai despre blogurile care sunt de la început asumat colective? Nu au numele unei persoane, dar, de obicei, scriu pe ele doar 2-3 oameni. Cel mai des am văzut pe partea de fashion treaba asta – gen fabulousmuses.net sau bucharest-style.com. Sau, să nu uităm de tvdece.ro 😀

  Răspunde
  • TVdece nu e blog colectiv 😛 Fabuloasele sunt un caz particular, ele sunt un „personaj” comun, le ia lumea la pachet, apar mereu în şedinţe foto împreună etc.

   Blogurile colective nu au avut viaţă lungă până acum în .ro, nu cred că o să se schimbe chestia asta.

 • nimic nu mai este ce a fost, nici blogosfera. pentru o suma de bani un blogger ar pune si filme porno, ca doar multi si-au facut bloguri pentru bani. ca sa nu mori de foame, faci si pe mascariciul, cam asta-i gandirea bloggerului roman. in rest, putine sunt blogurile bune din romania, 2-3.

  Răspunde
 • Poți trece și blogul meu pe lista celor colective, căci unele articole pe care le simt diferit față de majoritate le pun în cărca unui așa-zis alter-ego! :))

  Răspunde
 • Băi, eu din toată chestia asta mă bucur că în 2015 ai ajuns și pe la mine pe tarla. Apreciez maxim! Sincer îți zic. Inclusiv feed-back-ul 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu