N-am ajuns în seara asta la protestul din Piaţa Universităţii din motive de sănătate, dar intenţionez să merg în zilele următoare. Cu toate astea, sunt convins că nu e o soluţie pe termen lung. Şi nu pentru că ar chema cineva minerii din nou (foarte bună observaţia cuiva de pe Facebook: nici nu prea mai există mineri), ci pentru că un astfel de exerciţiu democratic în proporţii mici ajunge să devină banal. Şi nu ne permitem să diluăm ideea de protest în stradă.

Cred că mai util ar fi să ne concentrăm eforturile pe câteva obiective cheie, fiecare cu gradul lui de importanţă.

 1. Coagularea societăţii civile într-o voce comună – S-au tot ridicat în ultimii ani multe asociaţii şi ONGuri care urmăresc şi taxează diferite derapaje, dar fără puţină organizare nu sunt şanse prea bune de schimbare. Eventual totul să se concentreze în spatele lui Dacian Cioloş sau a unei alte figuri puternice (Vlad Alexandrescu poate?).
 2. Închiderea România TV – Teoretic, odată ce Ghiţă va fi prins, ar trebui să se taie din fondurile de acolo, dar nu-mi fac speranţe că vor închide şandramaua doar din cauza asta. De-asta avem nevoie de un CNA foarte puternic, ceea ce momentan nu e cazul. Închiderea rapidă a RTV e o miză pentru că deja nu mai vorbim despre libertatea presei, de „discurs părtinitor”, ci de aberaţii spuse live. Suntem la un pas de burtiere precum: „Johannis a intrat într-o maternitate şi a început să omoare bebeluşi”. Cam atât de gogonate sunt minciunile de acolo. Cu cât se închide mai repede, cu atât e un semnal şi pentru celelalte televiziuni care publică mizerii non-stop. Degeaba ni se flutură pe la nas victoria PSD dacă sute de mii de oameni au fost otrăviţi cu informaţii false. 
 3. Stabilirea unor priorităţi reale – Sigur, povestea cu amnistierea ar fi o lovitură mare dată Justiţiei, dar mie mi se pare mai grav ce s-a întâmplat în Educaţie şi Sănătate, cu directorii de şcoli şi combinaţiile din spitale. Cu sau fără legea amnistierii, cu sau fără Dragnea în puşcărie, Sistemul continuă să trăiască. Justiţia este extrem de importantă, dar mă tem că e o bătălie pierdută. Aşa că e mai bine să ne concentrăm pe chestiile cu adevărat utile precum demascarea cazurilor gen Secureanu decât să rămânem fixaţi pe problema aia. Trebuie să admit că sunt destul de pesimist şi parcă văd că în scurt timp tot vor da legea respectivă, când n-o să mai poată participa Preşedintele la şedinţele Guvernului.

3 comentarii. Leave new

 • Amnistia și grațierea numai banale nu pot sa fie 🙂 Dacă nici astea nu scot lumea în stradă, atunci ce?

  Răspunde
  • Nici n-am spus asta. Am zis doar că ieşitul în stradă o să se erodeze ca însemnătate dacă se va întâmpla foarte des. Nu va mai exista acelaşi efect ca primele dăţi. „Eh, au ieşit 3000 de oameni în stradă, şi care-i problema?” vor spune oamenii de la Palatul Victoria.

   Cu Dragnea, Voiculescu şi Tăriceanu la puşcărie tot n-am rezolvat mare lucru dacă Sistemul naşte alţi monştri ai corupţiei. Uită-te doar ce s-a întâmplat după ce l-au băgat pe Năstase. Absolut nimic.

 • Din nefericire calea CNA de a opri Romania TV sau alta varianta oficiala de a o inchide cu forta nu vor functiona. Deschid insa larg usa pentru viitoare abuzuri si nenumarate reportaje la celelalte televiziuni aservite PSD cum ca cei de la Romania TV ar fi niste martiri cenzurati de catre o dictatura.

  Si-atunci, cum procedam? Desi e adevarat ca inca au destul de multe sponsorizari de la polticieni, ratingul este cel care tine un post de televiziune pe linia de plutire. OTV nu avea deloc un rating mare cand intr-un final CNA i-a dat FATALITY! Cu cat convingem mai multi apropiati sa-si scoata din grila televizorului Romania TV, cu atat mai mult o sa le scada ratingul si ii va paste falimentul. Nu mai pot acuza nici un soi de cenzura, sau sa se laude ca sunt martiri. Pur si simplu devenim imuni si indiferenti la minciunile lor, iar toate rahaturile scuipate de ei nu vor trece de cei 4 pereti ai studioului. Aceasta este singura solutie viabila pe care o vad eu in conditiile de fata.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu