Am mai spus-o, bula din fotbal urmează să se spargă la un moment dat. Şi nu numai sumele uriaşe care se plătesc pe fotbalişti sunt problema, ci şi modul de abordare pe care îl au cluburile atunci când vor să transfere pe cineva. Practic, contractele au ajuns să nu mai însemne absolut nimic. Dacă un club îşi doreşte un anumit fotbalist, nu contează că mai are 1 an de contract, sau 2 sau 7, e suficient să plătească o clauză de reziliere şi îl va aduce imediat. 220 de milioane de euro pentru Neymar şi s-a rezolvat problema. 

Dacă nu există clauză de reziliere, aplici modelul Barcelona. Mai întâi pui fostele glorii să îl laude pe jucător. Apoi îi laşi pe fotbaliştii actuali să vorbească de bine, scapi câteva declaraţii ale oficialilor şi dorinţa e gata. Oferi o sumă mare de bani şi aştepţi. Dacă nu merge aşa, îl sfătuieşti pe jucător să se dea lovit, să ceară transferul, să intre în grevă. Unde se mai întâmplă ceva similar pe lumea asta? Nicăieri.

Pur şi simplu s-a ajuns în punctul în care marile cluburi (în special Real şi Barcelona, dar vin tare din urmă şi PSG, Chelsea, United şi City) fac ce-şi doresc cu jucătorii oricărei echipe. Situaţia trebuie să se oprească cât mai repede, aşa cum a declarat şi preşedintele Borussiei Dortmund, care a zis că trebuie să ofere un exemplu pentru toate cluburile din Bundesliga. Asta la vreo 2 zile înainte să bend the knee şi să-l vândă pe Dembele la Barcelona. Teoria e bună, practica ne cam omoară.

Fair-play financiar? L-au driblat şi pe ăla, cu împrumutul lui Mbappe pe 1 an. Asta pentru că UEFA te amendează dacă încalci prima oară regula, iar apoi îţi interzice să faci transferuri. Cred că e momentul să scoatem de tot regula cu amenzile. Ai cumpărat cu mult peste ceea ce ai vândut? 1 an nu mai faci transferuri. Sau 2. Sau 5. E singura soluţie.

Fotbalul are nevoie să existe cât mai multe situaţii în care cluburile să reziste tentaţiei de a vinde, altfel totul se va transforma într-o afacere în care minuni precum Porto, Ajax, Borussia Dortmund sau chiar şi Liverpool nu vor mai avea nicio şansă la trofeul Champions League.