Presupun că nu e nevoie să mai discutăm despre ce s-a întâmplat vineri, e foarte clar: Jandarmeria a primit ordine să intervină în forţă, iar diferite grupuri de agitatori au asigurat pretextul pentru acea intervenţie cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi ce s-a mai dat. Nu e foarte clar dacă huliganii sunt din galerii sau chiar din Jandarmerie, au apărut tot felul de informaţii pe net, n-ai cum să-ţi dai seama. Eu unul n-am recunoscut nici feţe de galerie (aşa cum s-a întâmplat la alte proteste, nucleele dure ale galeriilor bucureştene sunt cam aceleaşi de ani de zile), nici n-am auzit cântece obişnuite de galerie (la alte proteste s-a auzit des aia cu “Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”).

Deci autorităţile s-au pregătit pentru scandal, iar în momentul în care prefectul Bucureştiului a dat semnalul, s-a întâmplat acel măcel. Pentru că a fost un măcel de un cinism incredibil. Până aici e totul clar.

Însă ce m-a mirat a fost seara de sâmbătă, când m-am întors în piaţă şi parcă eram la protest în alt oraş. Pace şi prietenie, jandarmi relaxaţi, oameni care le-au dat flori (?!?!? asta a semănat cu momentul cu intelectualul care pupa mâna minerilor), scandări anemice şi tot arsenalul de la restul protestelor.

Şi-atunci ce căcat s-a întâmplat vineri seară? Ce-a fost aia? Şi de ce? De ce au tras atunci, de ce au avut nevoie de toată regia cu agitatorii, cu jandarmii bătuţi, cu tomberoanele incendiate?

S-a dovedit că povestea cu jandarmul şi jandarmeriţa a fost super exagerată, iar modul în care au ajuns în mijlocul pieţei acei jandarmi încă mi se pare ciudat. Declaraţia purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei susţinea că cei 2 mergeau spre Spring Time, unde se raportaseră acte de vandalism. Mergeau aşa, de capul lor, printr-o mulţime furioasă şi gazată încă de la ora 16:00. 

Sunt de acord cu ce zice Fluture aici, plimbările în sine nu schimbă nimic. Mulţi dintre participanţi sunt conştienţi de asta, Johannis ştie asta, şi, for fuck’s sake, tot PSD-ul ştie asta! Şi-atunci de ce să gazezi oamenii? De ce să faci un astfel de exerciţiu de forţă? Ca să-ţi strici ploile cu UE şi NATO? Ca să îi arăţi lui Putin că poţi să fii şi tu un Orban mai mic?

Sau chiar te temi că o să vină cineva să-ţi ia puterea de mână? Probabil ăia micii cu suzetele, femeile în scaun cu rotile, în frunte cu Mihai Şora şi restul oamenilor bătrâni din piaţă. Ăştia sunt marii terorişti de care se teme PSD-ul?

Dacă nu-i deranjau protestele astea, s-ar fi rezumat la a asista pasivi cum îşi pierd oamenii interesul. Pentru că ăsta e tiparul în acest moment: protest amplu declanşat de o scânteie, apoi proteste tot mai anemice, urmate de o nouă scânteie, protest amplu şi timpul trece, vin alegerile. În mod normal n-ar trebui să-l afecteze pe Dragnea mişcările astea de stradă. Şi-atunci la ce bun să-şi umfle muşchii vineri seară? De ce se tem?