Presupun că nu e nevoie să mai discutăm despre ce s-a întâmplat vineri, e foarte clar: Jandarmeria a primit ordine să intervină în forţă, iar diferite grupuri de agitatori au asigurat pretextul pentru acea intervenţie cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi ce s-a mai dat. Nu e foarte clar dacă huliganii sunt din galerii sau chiar din Jandarmerie, au apărut tot felul de informaţii pe net, n-ai cum să-ţi dai seama. Eu unul n-am recunoscut nici feţe de galerie (aşa cum s-a întâmplat la alte proteste, nucleele dure ale galeriilor bucureştene sunt cam aceleaşi de ani de zile), nici n-am auzit cântece obişnuite de galerie (la alte proteste s-a auzit des aia cu „Cea mai proastă meserie este la Jandarmerie”).

Deci autorităţile s-au pregătit pentru scandal, iar în momentul în care prefectul Bucureştiului a dat semnalul, s-a întâmplat acel măcel. Pentru că a fost un măcel de un cinism incredibil. Până aici e totul clar.

Însă ce m-a mirat a fost seara de sâmbătă, când m-am întors în piaţă şi parcă eram la protest în alt oraş. Pace şi prietenie, jandarmi relaxaţi, oameni care le-au dat flori (?!?!? asta a semănat cu momentul cu intelectualul care pupa mâna minerilor), scandări anemice şi tot arsenalul de la restul protestelor.

Şi-atunci ce căcat s-a întâmplat vineri seară? Ce-a fost aia? Şi de ce? De ce au tras atunci, de ce au avut nevoie de toată regia cu agitatorii, cu jandarmii bătuţi, cu tomberoanele incendiate?

S-a dovedit că povestea cu jandarmul şi jandarmeriţa a fost super exagerată, iar modul în care au ajuns în mijlocul pieţei acei jandarmi încă mi se pare ciudat. Declaraţia purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei susţinea că cei 2 mergeau spre Spring Time, unde se raportaseră acte de vandalism. Mergeau aşa, de capul lor, printr-o mulţime furioasă şi gazată încă de la ora 16:00. 

Sunt de acord cu ce zice Fluture aici, plimbările în sine nu schimbă nimic. Mulţi dintre participanţi sunt conştienţi de asta, Johannis ştie asta, şi, for fuck’s sake, tot PSD-ul ştie asta! Şi-atunci de ce să gazezi oamenii? De ce să faci un astfel de exerciţiu de forţă? Ca să-ţi strici ploile cu UE şi NATO? Ca să îi arăţi lui Putin că poţi să fii şi tu un Orban mai mic?

Sau chiar te temi că o să vină cineva să-ţi ia puterea de mână? Probabil ăia micii cu suzetele, femeile în scaun cu rotile, în frunte cu Mihai Şora şi restul oamenilor bătrâni din piaţă. Ăştia sunt marii terorişti de care se teme PSD-ul?

Dacă nu-i deranjau protestele astea, s-ar fi rezumat la a asista pasivi cum îşi pierd oamenii interesul. Pentru că ăsta e tiparul în acest moment: protest amplu declanşat de o scânteie, apoi proteste tot mai anemice, urmate de o nouă scânteie, protest amplu şi timpul trece, vin alegerile. În mod normal n-ar trebui să-l afecteze pe Dragnea mişcările astea de stradă. Şi-atunci la ce bun să-şi umfle muşchii vineri seară? De ce se tem?

7 comentarii. Leave new

 • Aia cu florile au fost de un penibil de nedescris. Te umfla aia in bataie si te gazeaza si cea mai buna idee a ta e sa vii cu floricele? Cat de hipiot sa fii sa ti se para asta o idee buna?

  Si nu cred ca dragnea si-a umflat muschii aici. Cred ca tanti firea si celelalte fete semete din partid au vrut sa bage frica in oameni cu speranta ca vor renunta la proteste

  Răspunde
 • Pornești de la presmisa că a făcut-o PSD… dar dacă e vorba de „a trebuit să moară oameni”? Care era urgența cu „mitingul diasporei”? De unde până unde „diaspora”, când toată lumea știe că oamenii ăia au cu totul alte treburi în scurta lor vacanță? Ce interes ar avea PSD să enerveze lumea? Se vede că limita protestelor este de vreo 50.000 de persoane, aceleași de fiecare dată, deci nu mai este nici un pericol politic… Ok, sunt incompetenți, corupți, dar, totuși, nu sunt *chiar* atât de proști. Sunt mai multe întrebări.

  Răspunde
 • Sunt utile si protestele astea asa cum sunt ele. Tin flacara aprinsa si ar trebui ca lumea sa nu mai uite la urmatoarele alegeri ce inseamna pasivitatea la vot si ce inseamna daca mai iese psd-ul o data

  Răspunde
 • Răspunsul Jandarmeriei a venit ca urmare a unor provocări. Provocări care nu au existat la celelalte mitinguri (sau au fost mai soft). Răspunsul era unul previzibil, ținând cont de nivelul de competență, deci cine le-a făcut a mizat exact pe așa ceva. Încă o dată, să o luăm logic: nu exista nici o urgență, PSD nu a mai comis nimic provocator. Cu toate acestea, se anunță un miting de un milion de oameni, o „revoluție” care să-i măture pe „ăștia” de la putere. În presă Guran și Tăpălagă o dau cu „așa nu se mai poate”, „acum ori niciodată”. Pe FB Mălin Bot colindă diaspora agitând spiritele. Poze cu milionul de români care se întoarce acasă să-i dea jos pe „ăștia de la putere”… Deși, repet, nu exista nici o urgență, nici o OUG, nici o lege dată brusc, Parlamentul e în vacanță, Viorica era în concediu, lumea era pe la mare, la munte… Până vineri, în general, protestele apăreau ca urmare a unei prostii făcute de PSD. Care acum nu a existat.

  Răspunde
  • Nu, provocări ale unor nebuni au mai existat. Însă până acum Jandarmii nu erau atât de mulţi şi atât de bine echipaţi. Şi, cel mai important, Jandarmii n-au dat cu gaze în mijlocul mulţimii! La protestele din iulie a apărut o singură dubă cu scutieri, care s-au retras la presiunea paşnică a oamenilor. Acum de ce nu s-a mai întâmplat asta?

   S-au temut că vin 1 milion de oameni pe străzile din Bucureşti (deşi statistic era imposibil) şi fac ce? Se întorc toţi cu fundul spre Guvern?

 • Am încredere că Procuratura Militară va fi corectă și va arăta că vineri 10 august, Jandarmeria Română a încălcat atât Constituția României, cât și regulamentele de intervenție în cadrul manifestațiilor publice.
  Iar cei care au dat ordinul cel mai probabil vor intra în pușcărie pentru asta (se va judeca de către un tribunal militar, conform procedurii juridice militare). Și nu ca în cazul mineriadelor, la ani de zile după evenimente.
  Jandarmii nu au voie să lovească în zona capului sau în partea superioară a corpului. La fel, nu au voie să pulverizeze spray lacrimogen direct în fața ”adversarului”. Folosirea de gaze iritante, gaze de război de altfel, sunt la fel interzise la manifestații publice. De asemenea, nu au ce căuta cu arme de foc la o manifestație publică. Jandarmii au dreptul să folosească arme de foc doar în intervenții specifice militare.
  Toate astea pe lângă ignorarea celor care se ”predaseră” pentru că vroiau să evite bătaia. Și pe lângă tratamentul complet ostil împtriva manifestanților din chiar primele minute ale protestului.

  Fără să sperii sau să pară rupt din vreo teorie a conspirației, am impresia că vineri s-a evitat in-extremis o lovitură de stat, după modelul erdogan. Și trebuie să mulțumim tuturor celor care au fost pașnici, pentru asta.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu