Priviţi acest gard, el este expresia tuturor libertăţilor prost înţelese de români. Gardul respectiv blochează accesul pietonilor printr-o parcare a unui bloc nou, într-un cartier oarecare de la marginea Bucureştiului. Practic, pe acolo oamenii trec de zeci de ani, în drumul lor spre o staţie de metrou. E o scurtătură printre blocuri pe care o foloseau, probabil, câteva mii de oameni. Nu era vreun flux continuu de pietoni, nu se trecea cu maşina, pur şi simplu treceau oameni din când în când.

Chestie care i-a deranjat pe proprietarii din acest ansamblu rezidenţial construit în spatele unor blocuri din perioada comunistă. “Păi cum, pe proprietatea mea, să se plimbe lumea după cum are chef”? Aşa că au îngrădit toată parcarea, blocându-şi chiar şi lor accesul facil spre metrou. Acum au de ocolit un bloc lung, ceea ce înseamnă vreo 5 minute în plus de mers pe jos. 

Ce mi se pare cu adevărat mindfuck este că astfel de oameni au o atitudine de cuceritori în privinţa zonei. Nu toţi, evident, dar cei care vin cu impulsuri de marcare strictă a proprietăţii sunt tot ăia care se uită cu superioritate la săracii din cartierul în care au aterizat. Şi care sunt cei mai agresivi, că ei au dat bani mulţi, inclusiv pe locul de parcare. Probabil că e o chestie psihologică şi în primii ani e mai dezvoltat acest simţ al proprietăţii.

Ceea ce n-ar fi nicio problemă dacă astfel de zone rezidenţiale înghesuite printre blocuri ar fi fost ridicate în mod corect. Însă nu e cazul. De multe ori terenul e retrocedat pe nişte criterii discutabile (ca să fiu simpatic, dar uitaţi-vă la toate dezvăluirile despre gaşca lui Poteraş), apoi se dă autorizaţie de construcţie cu 1-2 etaje peste nivelul zonei şi mult prea aproape faţă de blocurile vecine etc. 

Practic, vin nişte cetăţeni, care se mută într-un bloc ce strică toată atmosfera zonei (la ai mei la bloc au dispărut cam 100 de locuri de parcare pentru a se construi un astfel de ansamblu), şi care mai au şi pretenţia să facă regulile prin zonă, că “ei au dat nişte bani”.

Cum să nu-ţi placă specimenele astea?